„Viata în tranșee” – Oneștiul în an centenar – o expoziție altfel, vernisata astăzi 22 Noiembrie, cu relicve de război descoperite de către membrii asociației Prospectorii Istoriei în zonele de conflict militar ale primului război mondial.
Valea Oituzului, Uzului, Cașinului și a Trotușului sunt astfel reprezentate la Onești de artefacte autentice, care au trecut prin foc, gaze, schije și gloanțe, în vâltoarea sângeroaselor batalii care s-au dus în acele locuri, pentru ca Marea Unire sa se poată înfăptui. Obiectele expuse acolo sunt piese care au fiecare cate o poveste de povestit, peste care au curs lacrimi de înfrângere și de bucurie, care au fost învăluite într-un crez al soldatului, dar și în misterul pierderii în lupta sau abandonului în retragere.

Echipament militar folosit de soldați în lupte sau la pregătirea strategica a acțiunilor de atac sau de apărare, piese de echipament folosit în lupta directa, grenade și proiectile, schije explodate care parca surprind momentul exploziilor.
Obiecte personale, pe care soldații le-au pierdut în lupta: obiecte religioase (crucifixe, medalioane), decorații, plăcuțe de identificare, tabachere și cutii de țigarete, muzicuță, monede, inele și verighete, etc. Obiecte care dezvăluie partea umana a vieții în tranșee,  faptul ca fiecare soldat avea în spatele frontului o familie, o soție, o logodnica și își dorea ca războiul sa se sfârșească cat de curând, sau poate sa se convingă singur ca războiul este un coșmar și se va trezi la răsăritul Soarelui, în sânul familiei.

Au fost prezente peste 100 de persoane la eveniment. Îmbucurătoare a fost prezenta tinerilor oneșteni, care au avut acces astfel la o lecție de istorie altfel, prezentata atât prin scurte luări de cuvânt, cat și prin momente artistice care i-au apropiat de însemnătatea momentului, prin expuneri neconvenționale.

Directorul Muzeului Municipal de Istorie Onești, dl. Ionuț Tenie, a mediat întregul eveniment și a prezentat programul zilei și invitații principali: Dl. ing. Nicolae Gnatiuc, primar al Municipiului Onești, pr. protopop Ioan Bărgăoanu și președintele asociației Prospectorii Istoriei, Florin Bosoteanu.

„Draga Românie”, o piesa cantata live în premiera de un invitat surpriza la eveniment, Mihaela Iordache Farcaș. O melodie dedicata centenarului Marii Uniri, care reunește sentimentul de mândrie cu identitatea națională. „Mândri ca suntem romani” – cam asta este simțământul pe care îl avem după ascultarea acestei piese. (foto și video)

 

 

Dl. ing.  Nicolae Gnatiuc, primarul Municipiului Onești, a primit din partea asociației Prospectorii Istoriei o placheta cu patru baionete descoperite de către unul din membrii fondatori ai asociației, Racoș Ciprian (din Onești), chiar în zonele în care s-au dat lupte în zonele Scutaru și Cașin.
De asemenea, dl. director Ionuț Tenie a primit o medalie descoperita de către același membru API în zona Scutaru, „Serviciu Credincios”, care probabil a fost pierduta de un erou roman care a luptat în aceasta zona.

Fiecare dintre invitați au spus câteva cuvinte despre importanta acestui moment pentru oneșteni, în an centenar. Despre respectul pentru înaintașii noștri care au realizat, de multe ori prin sacrificiul suprem, România Mare. Despre mândria de a fi roman. Cuvinte rostite din suflet, pentru mulțimea de tineri prezenta, cuvinte prin care puterea exemplului pozitiv trezește conștiința și dorința de a construi o comunitate unita și sănătoasă.

Profesor de istorie, dl. Bogdan Romandaș, a prezentat câteva fotografii-document și a adus informații despre viata soldaților și echipamentul militar din primul război mondial, care au captivat audienta.

Romandas

„Scrisori din tranșee”, o piesa de teatru scrisa, regizata și jucata de Valentin Braniște (Vali Bolat), cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Mai puțin de o ora de trăiri intense, informații istorice, și efecte sonore înfiorătoare.
Aceasta piesa de teatru este un preambul pentru vizitarea expoziției de relicve militare. Moment artistic vs efect vizual, în același spațiu, la Muzeul Municipal de Istorie Onești.

Decorul piesei a fost realizat cu piese reale, descoperite pe linia frontului.

Oameni frumoși oneștenii, romani adevărați strânși la un loc, în incinta Muzeului Municipal de Istorie, o locație superba care începând de acum, timp de câteva săptămâni va găzdui expoziția care cuprinde peste o mie de relicve militare autentice care au fost utilizate în luptele de la Oituz, Cașin, Curița, Scutaru, Tg. Ocna, Poiana Sarata și Agăș.  Doar câteva poze aici, restul pieselor le puteți vedea la muzeu.

Rezumatul întregului eveniment, realizat de către Claudiu Tiberius-Stefanescu – „Oneștiul în an centenar – Viata în tranșee”