In aceste zile a fost prelevat pământ din toate județele, zone de conflict militar în primul război mondial în care și-au dat sacrificiul suprem sute de mii de eroi. Acesta a fost ambalat în săculeți – simbol în anul Centenarului și va fi depus la Alba Iulia, unde la 1 Decembrie 1918 s-a decretat Marea Unire, mult așteptată de toți romanii.

Pământ strămoșesc, pământ pentru care au luptat bunicii și străbunicii noștri în Marele Război și în care au ajuns sa odihnească, victorioși, cei cărora acum le purtam respect și recunoștință. Este același pământ ca și acum, cu o singura diferență: acum este mai bogat și mai prețios, fiind stropit cu sângele, lacrimile și sudoarea lor, pentru ca noi acum, sa ne fie la îndemâna culegerea roadelor libertății și unității naționale.

In județul Bacău, acest pământ a fost prelevat de la Oituz, Poiana Sarata și Tg. Ocna.

La propunerea d-lui col. (r) Petrescu Marian, am dat curs invitației de a participa, însoțiți de un recipient – simbol, în care a fost depus pământ sfințit din cele trei ceremonii care au avut loc astăzi: un corp de proiectil, focos și tub de lansare, toate elementele fiind descoperite de către membrii asociației pe valea Oituzului. Aceste elemente reconstituite for fi depuse de către pr. Lazarel Sinel la micul muzeu dedicat loc. Nicolae Macarie din Poiana Sarata, din partea Asociației Prospectorii Istoriei.

Au fost ceremonii de suflet, cu discursuri scurte dar concise ale oficialităților prezente, din care s-au desprins clar ideea de unitate națională, cinste și respect pentru eroii noștri, despre nevoia de unitate și continuitate a poporului roman. Multi tineri prezenți, copii ai căror înaintași au realizat Unirea. Copii care au aprins candele și au înțeles importanta momentului și pentru care aceasta ceremonie a fost ca o lecție de istorie în afara scolii, șoptită parca de străbunii lor dintr-o alta lume, mai buna.

Onoare și respect eroilor noștri!