Detecție metale – legislație și acte necesare autorizării unui detector de metale
Prin acest articol mi-am propus sa dau o mana de ajutor celor care doresc sa cunoască mai multe despre acest hobby și posibilitatea de a-l practica în conformitate cu legislația în vigoare.
Pentru început, este necesar sa cunoașteți aceasta legislație, iar mai jos găsiți extrase care se refera strict la detecția de metale, drepturile și obligațiile celor care dețin autorizație pentru detectorul de metale și nu în ultimul rand, care sunt pedepsele pentru cei care utilizează un detector fără sa dețină autorizație.
Legislația României privind deținerea și folosirea detectoarelor de metale
////ATENTIE se specifica situri arheologice RAN , ZIAP, ZPAR(zone cu patrimoniu arheologic reperat) si ZPAEI( zona cu patrimoniu arheologic evidentiata intamplator)2)patrimoniul arheologic reprezinta ansamblul bunurilor arheologice care este format din:
1.siturile arheologice inscrise in Repertoriul arheologic national, cu exceptia celor distruse ori disparute, si siturile clasate in Lista monumentelor istorice, situate suprateran, subteran sau subacvatic, ce cuprind vestigii arheologice: asezari, necropole, structuri, constructii, grupuri de cladiri, precum si terenurile cu potential arheologic reperat, definite conform legii
/////ATENTIE reprezinta RAN,LMI si terenuri cu POTENTIAL arheologic REPERAT (ZPAR)3)prin zona cu patrimoniu arheologic reperat se intelege terenul delimitat conform legii, in care urmeaza sa se efectueze cercetari arheologice pe baza informatiilor sau a studiilor stiintifice care atesta existenta subterana ori subacvatica de bunuri de patrimoniu arheologic, susceptibile sa faca parte din patrimoniul cultural national; pana la finalizarea cercetarii arheologice si luarea masurilor corespunzatoare de protectie si punere in valoare a descoperirilor arheologice, zonele de protectie a siturilor arheologice sau istorice, instituite conform legii, sunt totodata si zone cu potential arheologic reperat
/////ATENTIE ce reprezinta ZPAR-ul pe baza unor informatii!!!!! studii stiintifice un teren este ZPAR deci descoperire unor fragmente de ceramic transforma terenul in ZPAR4)Zonele cu patrimoniu arheologic reperat, delimitate si instituite conform legii, beneficiaza de protectia acordata zonelor protejate, precum si de masurile specifice de protectie prevazute de prezenta ordonanta5)prin zona cu potential arheologic evidentiat intamplator se intelege terenul in care existenta bunurilor de patrimoniu arheologic s-a evidentiat, in mod neprevazut, ca urmare a:
1.actiunilor umane, altele decat cercetarea arheologica atestata, cum ar fi: lucrari de constructii, lucrari de prospectiuni geologice, inclusiv teledetectie, lucrari agricole, precum si alte tipuri de lucrari si cercetari efectuate subteran sau subacvatic;
2.actiunilor factorilor naturali, cum ar fi: seisme, alunecari de teren, inundatii, eroziunea solului si altele, si in cazul carora este necesara o cercetare arheologica in vederea inregistrarii si valorificarii stiintifice a acestora.
///////ATENTIE descoperirile facute DM se incadreaza la ZPAEI
6)Zonele cu patrimoniu arheologic reperat, delimitate si instituite conform legii, beneficiaza de protectia acordata zonelor protejate, precum si de masurile specifice de protectie prevazute de prezenta ordonanta.
7)In cazul zonelor cu patrimoniu arheologic evidentiat intamplator si delimitat conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. k) se instituie, din momentul descoperirii de bunuri arheologice, pentru o perioada ce nu poate depasi 12 luni, regimul de protectie pentru bunurile arheologice si zonele cu potential arheologic, in vederea cercetarii si stabilirii regimului de protejare
8)Pana la descarcarea de sarcina arheologica terenul care face obiectul cercetarii este protejat ca sit arheologic, conform legii
In continuare va aduc la cunoștința procedurile legale care trebuiesc parcurse pentru a intra în posesia autorizație de deținere a detectorului de metale. Menționez faptul ca orice persoana fizica are dreptul de a deține și utiliza în condițiile legii mai multe detectoare de metale, inclusiv pinpointere, însa toate trebuiesc autorizate. Autorizația unui/unor detectoare de metale se poate emite pentru o singura persoana, deci dreptul de utilizare al acelui/acelor detectoare ii revine doar acelei persoane.
Documente necesare la dosar, pentru autorizarea detectorului de metale.
– copie xerox BI / CI
– copie xerox factura de provenienta (sa aiba numele titularului autorizatiei, numar si serie de factura si de asemenea, sa fie trecuta si seria detectorului in aceasta factura)
– cazier judiciar luat in vederea obtinerii autorizatie de detinere detector metale ( 10 ron la trezorerie TIMBRU FISCAL DE 2 LEI – de retinut)
– taxa la trezorerie 10 ron ( taxa e sub numele de ” taxa obtinere autorizatie detinere si functionare”, asa sa cereti).
– cererea o completati a politie in fata politistului , deci o puteti primi acolo, sau va puteti prezenta cu un model de cerere realizat mai jos, in acre completati acolo doar data.
Pentru a realiza toți acești pași, trebuie sa aveți deja cumpărat detectorul (chiar dacă legea stipulează altfel), fiind singura modalitate de a realiza cererea care sa includă și seria acestuia. Va recomand ca depunerea dosarului complet sa o faceți în cel mai scurt timp posibil după primirea detectorului, pentru a nu naște suspiciuni de utilizare a acestuia în afara legii.
Totul durează intre jumate de ora si doua ore în funcție de distante si cozi. Sunați înainte de a face astea la secția de politie și luați legătura cu polițistul în cauza pentru a stabili eventuala întâlnire.
Probleme ce pot apărea in procesul de autorizare:
1. Plata taxei pentru eliberarea autorizației.
– plata nu se face la unitățile CEC după cum este stipulat in lege; plata se face la Trezorerie.
2. Detectorul nu are datele de identificare trecute pe factura (dar are totuși aceste date inscripționate pe el).
– solutia la aceasta problema este sa dati o declaratie pe propria raspundere la notar, prin care sa specificati faptul ca detectorul achizitionat prin factura numarul/data, are seria „x”
3. Functionarii trezoreriei nu stiu natura platii.
– nu exista natura definita pentru plata sumei de 10ron. Spuneti functionarilor ca natura obligatiei de plata este „taxe si tarife pentru licente”.
IMPORTANT: Pentru cei care doresc sa autorizeze detectoare cumpărate la mana a doua, sau primite cadou din afara tarii, în loc de factura (care nu exista), se va face o declarație notariala prin care sa se specifice modul de achiziție sau faptul ca a fost primit cadou de la…, în data de…. Aceasta declarație notariala va tine loc de factura la dosar.
Model cerere-tip pentru persoane fizice:
Subsemnatul/Subsemnata ……………………………………………., domiciliat/domiciliată în localitatea ………………………………….., județul …………………………………, telefon …………………., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria …………….. nr. ………………, eliberat/eliberată de …………………………………….. la data de ……………, CNP …………………………….., pe baza documentelor prevăzute în Normele tehnice privind deținerea și comercializarea detectoarelor de metale, pe care le anexez la prezenta cerere, vă rog să îmi eliberați autorizația de deținere a detectorului de metale marca ……………………, seria ………….. nr. ………………….., pe care l-am cumpărat de la …………………………….., cu sediul în ……………………….., dovedind cu actul ……………………………………………………., urmând să-l folosesc la ……………………………………………… .
Menționez că am luat cunoștința de prevederile Ordonanței Guvernului nr. 43/2000 privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național, modificată și completată prin Legea nr. 462/2003.
Data întocmirii ……………… Semnătura ……………………
Model autorizație deținere detector de metal pentru persoanele fizice
AUTORIZAŢIE
de deţinere a detectoarelor de metale de către persoanele fizice
În baza prevederilor art. 5 alin. (6^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, modificată şi completată prin Legea nr. 462/2003, se autorizează pentru deţinerea detectorului de metale marca …………………………, seria ……………………, domnul/doamna ……………………………………………………………………., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria …………… nr. ……………….., eliberat/eliberată de …………………… la data de …………………, CNP ………………………………. .
Inspector-şef al inspectoratului de poliţie judeţean
(Director general al Direcţiei Generale de
Poliţie a ….)
Nota: In cazul în care aveți nelămuriri sau probleme în cursul autorizării, puteți întreba aici și încerc sa va ajut cu sfaturi sau păreri. De asemenea, vizitați forumul www.detectiemetal.com și prin funcția „căutare” găsiți răspunsuri la multe întrebări in domeniu.
30 iunie 2015 la 18:56
Multumesc! Acest articol imi este de foarte mare ajutor. Am o nelamurire: O zona trecuta in repertoriul arhelogic , in fiecare an este cultivata porumb, grau… , in prezent singurele urme care se gasesc pe acel teren sunt mici fragmente de sticla sau oale … zona este pe proprietate privata aflata chiar in spatele casei , daca proprietarul isi cumpara detector, poate detecta peste acea zona ? bineinteles ca tot ce va gasi va trebui predat la muzeu… am citit legile pe acest site dar nu am gasit nimic in acest sens. (http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_protejarea_patrimoniu_cultural_national_mobil_182_2000.php ) Multumesc!
30 iunie 2015 la 20:14
Nici o persoana, indiferent daca este proprietarul terenului sau nu, nu are voie cu detectorul de metale in siturile arheologice care sunt stipulate in RAN. Singura solutie ar fi obtinerea aprobarii de la Ministerul Culturii, ceea ce este aproape imposibil, neexistand nici un precedent.
27 august 2016 la 16:05
Multumesc!!!!
27 august 2016 la 17:25
cu placere, succes in continuare!
20 august 2015 la 19:46
Salut! Daca nu am cazier judiciar „curat” pot primi autorizatie pentru detinere de detector de metale? Multumesc!
20 august 2015 la 19:50
Sunt sanse, daca cazierul pe care-l detii nu are legatura cu patrimoniul national. In cazul in care are, nu vei putea obtine autorizatia.
20 august 2015 la 20:16
Ce faci in cazul in care achizitionezi un detector si ulterior nu primesti autorizatie?
20 august 2015 la 20:28
poti sa il „donezi” unei persoane care il doreste
20 august 2015 la 20:35
Intreb serios.Esti obligat sa il predai, neavand autorizatie de detinere? Sau poti sa il vinzi?
20 august 2015 la 20:40
Nu se paote vinde un detector de catre o persoana, trebuie autorizatie speciala pentru vanzare, conform legislatiei. Singura posibilitate legala este „donatia” prin act notarial, asa cum am mai spus.
21 august 2015 la 4:11
daca nu ai autorizatie nu ai voie sa-l detii. Deci trebuie sa scapi de el.
22 mai 2023 la 16:55
Detectoare de metale,”deep ground scanning”,long distance locators pe senzori ionici sant aprobate in Romania ?
22 mai 2023 la 18:14
Locatoarele se pot autoriza ca orice detector de metale.
Pana acum insa nu si-au demonstrat eficacitatea prin nici o descoperire, in afara de paginile youtube ale vanzatorilor…
5 martie 2024 la 12:39
Faza e ciudata, ca eu am nationalitate dubla, UK Romania, mi am luat detectorul pe UK si il detin legal, dar am venit cu el in Romania, cum fac transferul, avand in vedere ca legea nu e foarte clara, iar metoda de detinere nu e similara, in UK e mult mai usor si de cumparat, si de vandut etc.
5 martie 2024 la 13:14
În funcție de județ se interpretează diferit legea.
Vorbește cu ofițerul de patrimoniu din județ în ideea că vrei să îl aduci in tara și să îl autorizezi.
20 august 2015 la 21:17
Si toata povestea cu contracte de vanzare-cumparare de pe forumuri practic nu e legala?
21 august 2015 la 4:10
pe forumul detectiemetal.com s-a interzis vanzarea de detectoare de metale, se lasa doar anunturile cu donatie
28 ianuarie 2024 la 11:28
Am licență de detecție,dar mi.a fost furat detectorul..dacă îmi iau alt detector am nevoie de o alta licență??
28 ianuarie 2024 la 11:32
Furtul detectorului trebuie declarat la Politia de Patrimoniu.
Pentru orice nou detector trebuie obtinuta autorizarea, care se face in baza seriei.
14 septembrie 2015 la 7:02
Pai si daca exista posibilitatea sa nu primesti autorizatie si riati sa ramai cu aparatul cumparat nu-i mai ok sa faci solicitarea inainte stiind ce model vrei sa-ti achizitionezi ??
Exemplu eu ma gandesc la un GOLDEN SENSE . Chiar mi-ar fi de folos si cateva pareri despre acesta daca l’a folosit cineva .
Va multumseac anticipat.
14 septembrie 2015 la 8:01
Cererea de achizitionare prealabila autorizarii nu se regaseste nicaieri in cadrul legislativ actual.
In plus, pentru aprobarea unei astfel de cereri, ar fi nevoie de aceleasi acte ca si pentru autorizare, mai putin factura…
In ceea ce priveste detectorul pe care ti-l doresti, cel mai bine este sa cauti singuri informatii despre el, astfel eviti pareri subiective. Recomand pe forumuri internationale sau pe detectiemetal.com, mai putin reclame si comparatii facute de producatori.
6 octombrie 2015 la 21:58
Am cumparat recent un detector de metale de la o persoana fizica. Persoana nu avea nici autorizatie pentru el si nici un act de provenienta, doar aparatul. Am facu un act notarial pe proprie raspundere ca l-am cumparat de la persoana x si apoi merg cu actul notarial si cu detectorul la politie sa-l autorizez. Politistul de acolo mi-a oprit detectorul pe motiv ca precedentul proprietar nu are autorizatie pentru detector si eu risc sa-mi fie confiscat. Asta este un rezumat al povestii. Eu deja am autorizatie pentru 2 detectoare de metale. Domnul politist care se ocupa de cazul meu incearca sa rezolve situatia (legal) in asa fel incat eu sa-mi primesc detectorul inapoi. In momentul cand am primit detectorul si pana in acest moment, detectorul este defect (nefunctional), poate conteaza si asta. Care sunt sansele sa-mi fie confiscat aparatul si care sunt solutiile legale sa-i recuperez aparatul daca imi este confiscat. Multumesc
7 octombrie 2015 la 7:00
In primul rand, actul notarial dezvaluie doua incalcari ale legii din partea vanzatorului: 1 vanzare de aparatura cu regim special, fara autorizatie; 2. detinerea unui detector de metale fara autorizatie.
In cazul in care se deschide dosar penal pe numele vanzatorului, cel mai probabil detectorul va mai ramane cel putin cateva luni la autoritati, reprezentand „corpul delict”. Daca detectorul este defect, ar putea fi un avantaj si un motiv pentru vanzator pentru a nu-l autoriza, insa cantareste mai putin acest aspect. Cred ca restul de probleme tin strict de modul in care considera autoritatile sa solutioneze acest caz. Succes!
7 octombrie 2015 la 7:36
necunoasterea legii poate fi un motiv? Luam posibil urmatorul caz: Un prieten stabilit in anglia gaseste la gunoi un detector de metale. El il trimite unei rude in tara sa vada daca poate primi ceva bani pe el, Acesta la randul lui il pune spre vanzare pe olx, fara a avea habar ca ar putea exista vreo lege care sa priveasca detectoarele de metale. Mi se pare ca se cam exagereaza cu autorizatiile si confiscarile astea, atata timp cat altii omoara si violeaza oameni sau etc, si nu mai punem la socoteala si nivelul scazut de educatie din aceasta tara. Cu un avocat exista vreo sansa ca eu sa-mi recuperez detetctorul. Tin sa precizez ca eu nu cunosteam partea din lege cu vanzarea interzisa, si varnd sa intru in legalitate am ramas pagubit de aparat
7 octombrie 2015 la 7:40
Tu nu ai nici o vina. Si da, necunoasterea legii nu exonereaza pe nimeni de fapta comisa. Cu un avocat bun, cred ca ai sanse mari sa iti recuperezi detectorul platit in timp mai scurt.
7 octombrie 2015 la 7:46
Multumesc. Astept un raspuns din partea politiei. Daca mi-l confisca, voi apela la un avocat. Sper totusi sa se rezolve amiabil din partea mea
12 noiembrie 2015 la 11:55
Vreau sa ma inscriu in grupul vostru dar nu detin deocamdata detector va rog sa-mi spuneti cum sa procedez ,mai mentionez ca suntem aprox 60 de persoane in asociatia de cautatori de comori si tezaure din Resita si jud. limitrofe.
12 noiembrie 2015 la 12:28
Salut Mihai. Nu exista un grup al nostru ci o mare comunitate la nivel national. Iti pot sugera sa te inscrii pe forumul detectiemetal.com, unde gasesti colegi, sfaturi, recomandari etc. Noi nu promovam nici o asociatie sau grup, ci doar acest hobby practicat in legalitate. Succes in alegerea detectorului!
15 noiembrie 2015 la 14:29
buna ziua,detin un Garrett GTP 1350 cumparat din italia doar ca nu mai detin factura de cumparare e cumparat de ceva ani si inca nefolosit. gasind aceasta comunitate,a detinatorilor de detectoare,m am decis sa l folosesc. imi poti da niste sfaturi cum as putea sa l legalizez ?
15 noiembrie 2015 la 16:09
Buna ziua,
O declaratie notariala pe propria raspundere tine loc de factura fiscala. In declaratie specifici exact cum ai intrat in posesia detectorului.
15 noiembrie 2015 la 15:04
buna ziua sunt posesorul unui Garrett GTP 1350 achizitionat din italia de ceva vreme si neutilizat din motivul pierderi facturi de cumparare,iar o data cu descoperirea aceste mari comunitati am decis sa l legalizez. imi puteti da niste detalii despre posibilitatile pe care le am in a intra in legalitate?. in speranta unui raspuns ,va multumesc.
25 octombrie 2016 la 21:45
Salut Nicu, imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Daca mai ai nevoie de informatii te rog sa imi spui. Tel. 0747776144 sau e-mail: pratmin@yahoo.com
6 noiembrie 2023 la 19:11
Salutare, ești cumva admin pe detectiemetal.com?
Merge foarte greu site-ul cu nenumărate erori la conectare, m-ai putea ajuta și pe mine? User iulian22
9 noiembrie 2023 la 5:03
Forumul detectiemetal.com nu mai este accesibil de câțiva ani.
Poți deveni membru în grupul de Facebook Detecție metal…
19 noiembrie 2015 la 14:29
Prea multa birocratie.
19 noiembrie 2015 la 17:24
Ai dreptate, este multa birocratie. ca in toate domeniile din Romania.
2 decembrie 2015 la 20:54
Salut, multumesc de sfaturi si ca ti dai oboseala sa ne luminezi pe incepatori. Maine ma duc la politie cu toate actele si detectorul. mi e o frica de mor, ca n am mai intrat in contact cu organul de o gramada de ani.
3 decembrie 2015 la 7:33
Salut. Mergi cu incredere, ca doar nu vrei sa faci rau. Succes!
4 decembrie 2015 la 13:50
salut, am fost azi la politie(ieri nu am reusit sa rezolv cu cazierul), totul a mers super rapid, comisarul de la patrimoniu foarte amabil, m a atentionat cu privire la siturile arheologice si la urmarile nepredarii si…. cam atat. acum astept sa ma sune pt a lua autorizatia. precizez ca sunt din craiova
4 decembrie 2015 la 18:59
Felicitari, este primul pas. Pana obtii autorizatia, ai timp sa cunosti bine legile si sa studiezi zonele cu potential pentru tine. Bineinteles, cele din afara siturilor din RAN 🙂
Succes pe mai departe!
18 decembrie 2015 la 22:26
Mai, dar marea asta comunitate de care tot pomenesti, nu poate cumva sa sa coaguleze cu alte comunitati de detectoristi si sa initieze o imbunatatire a legilor in parlament ori pe cale judecatoreasca? In Italiam Germania si asijderea nu exista atata restrictie, de parca aici in RO, ar fi buricul arheologic mondial, unicat cultural, numismatic etc, etc.
19 decembrie 2015 la 9:12
„Coagularea”asra e cam greu de facut din mai multe motive. Unul dintre ele este acela ca alte grupuri de detectoristi nu accepta si nu sprijina incepatori, altul considera ca au trecut deja de la amatori la „profesionisti”. In principiu, suntem pe aceeasi lungime de unda si ne sprijinim ideile si actiunile. Legislatia nu poate fi schimbata de persoane fizice, in viitor vor fi mai multe asociatii care sa faca acest lucru.
Am activat contul pe detectiemetal.com, te rog sa verifici daca e ok.
10 ianuarie 2016 la 17:12
pe ce perioada se acorda acea autorizatie sau licenta sau cum i-o zice…
10 ianuarie 2016 la 17:42
autorizatia se elibereaza cu titlu permanent, dar este valabila pentru detectorul/detectoarele care este/sunt mentionat(e) in acesta
11 ianuarie 2016 la 20:19
mai am o intrebare… se poate obtine autorizatie pt doua persoane a aceluiasi detector ,adica tata-fiu , frati, prieteni etc
11 ianuarie 2016 la 20:27
nu, legea actuala nu permite acest lucru.
12 ianuarie 2016 la 15:55
Care este procedura in cazul unui detector schimbat in garantie,cel nou avand alta serie.
Multumesc
12 ianuarie 2016 la 16:06
In acest caz, trebuie o adresa de la firma/service, nota constatatoare sau nota informativa prin care se specifica acest fapt. Cu aceasta hartie mergi la Ofiterul de patrimoniu care va schimba autorizatia, conform cu noua serie a detectorului.
12 ianuarie 2016 la 22:22
este valabila o factura emisa in USA sau UE ?
12 ianuarie 2016 la 22:31
da, este valabila
12 ianuarie 2016 la 22:32
trebuie insa sa contina datele complete ale detinatorului si seria aparatului
12 ianuarie 2016 la 22:33
va multumesc !
12 ianuarie 2016 la 22:35
cu placere si… succes!
17 ianuarie 2016 la 1:11
salut am si eu o mica intrebare as vrea sa stiu ce detector imi recomandati (ieftin dar care sa ma ajute un pic, cand spun ieftin e pentruca nu stau bine financiar) sunt incepator!
17 ianuarie 2016 la 9:43
Salut Andrei,
De obicei ma cam feresc sa recomand detectore, insa acum in cazul tau e mai simplu. Cel mai ieftin detector de metale cu care sa poti face ceva este Garret ACE 250, iar cel mai ieftin magazin din Romania de unde il poti lua este rodetectors.com
Succes!
18 ianuarie 2016 la 0:48
Salut, daca la intoarcerea in tara dintr-o tara UE, la controlul pe aeroport, e vreo prb daca am cumparat cu acte si factura un detector…multumesc
Si o intrbare de novice, care este ideia, resortul ptr care legea legata de detinerea detectoarelor e atat de restriciva, ce atingre poti aduce daca vrei sa cauti si gasesti obiecte metalice ?. Personal vad ilegal daca nu declari ce gasesti caci prin nepregatirea de specialitate poti distruge sau ascunde artefacte importante. . E un nonsens vrem sa aflam lucruri despre noi , dar e ilegal sa cercetam. Vad mai potrivit nu obligativitatea autorizatiei de detinere ci una de utilizare, care sa fie eliberata in urma unor cursuri si a unui atestat. Necunostinta tehnicilor de extragere a obiectelor gasite poate duce la distrugerea lor,dar in tara astabirocratii sunt pusi sa execute nu sa gandeasca
18 ianuarie 2016 la 7:35
Salut Mario. Nu este ilegal, achizitionarea unui detector este primul pas care trebuie facut pentru autorizare. Din pacate au mai fost cazuri de exces de zel ale autoritatilor vamale, dar astea se pot rezolva.
Cu cealalta intrebare, ai dreptate, legislatia cere autorizarea de detinere a unui detector de metale, chiar daca aceasta ar putea fi eliminata sau schimbata. Pe de alta parte, patrimoniul istoric al tarii este strategic si nu trebuie desconsiderat. In rest, legislatia din Romania este totusi mai permisiva decat cea din multe din tarile europene; trebuie doar ajustata.
19 ianuarie 2016 la 12:52
SALL…am gasit un detector pe olx,si vrea sa il cumpar,dar vanztorul nu are autorizatie, ce fac?il cumpar sau nu…astp raspuns..multumesc
19 ianuarie 2016 la 13:02
Salut. Un detector fara factura se poate autoriza cu declaratie pe propria raspundere la notar, cum ca l-ai primit cadou sau donatie de la cineva. Trebuie sa fii constient insa de faptul ca astfel, cel putin teoretic, incalci legea prin declaratie mincinoasa.
Eu iti recomand un detector nou, pe care-l cumperi cu factura si garantie si il poti autoriza usor, fara batai de cap
22 aprilie 2016 la 4:31
scuze ca ma ” bag”… eu as zice ca legislatia din ROMANIA este cea mai restrictiva…multi din cei care fac legile au ramas cu aceleasi conceptii de acum 40 de ani… Mi se pare o aberatie faptul ca se cere seria si numarul detectorului si ca e valabila doar pentru acel detector.. dupa aceasta regula ar trebui sa ne ceara sa schimbam permisul de conducere de fiecare data cand conducem o masina cu alta matricula…si ma opresc aici cu comentariile…desii as avea foarte multe de facut. Ca in Romania niciunde…
22 aprilie 2016 la 6:37
Partial ai dreptate Doina. Insa detectorul intra la regimul”arme si munitii”, deci trebuie reglementat mai „dur”. Pe dealta parte, in alte tari este interzis total, insa in contrast, nici macar nu trebuiesc autorizate. Ultima este UK, unde difera mult si mentalitatea cetateanului…
23 ianuarie 2016 la 16:07
azi am primit detectorul insa in factura la adresa scrie alt judet !!!! ce se poate face ?
23 ianuarie 2016 la 17:17
Contacteaza vanzatorul sa iti trimita alta factura, corecta. Seria detectorului este trecuta? Cine e vanzatorul?
23 ianuarie 2016 la 23:26
seria e trecuta – vanzatorul Rodetector
23 ianuarie 2016 la 23:32
ok, trimite-mi numele care este trecut pe factura, numarul si data facturii si vorbesc eu cu ei.
22 februarie 2024 la 7:43
Bună. Dacă aparatul este chinezărie, am dat pe el 300 de lei, lam cumpărat de pe internet, și nu am primit factura la el. Doar pe ambalaj este specificat seria aparat, proveniență și cât am plătit pe el. Ce trebuie sa fac???
Voi merge la. Ipj pentru a întreba , dacă pot obține sau nu autorizație, dacă nu , o să-l dau de pomană
22 februarie 2024 la 8:00
Acel aparat nu merita autorizat. Recomand returnarea lui către vânzător daca este firma.
Poți întreba și la IPJ, însă pentru ei este tot un detector.
Daca este o jucărie se poate face cadou unui copil.
23 ianuarie 2016 la 23:32
si judetul care este trecut si care trebuie trecut…
26 ianuarie 2016 la 15:36
am vorbit eu cu ei ieri si au zis ca refac factura … acum astept…sper sa fie bine pana la urma
26 ianuarie 2016 la 15:38
unde pot gasi reglementari cu privire la ce trebuie predat si ce nu ?
26 ianuarie 2016 la 15:58
Gasesti info tot in artocul asta. Reglementarile spun ca trebuie predat tot ce este mai vechi de 100 de ani, iar pentru piesele tehnice, care au o vechime mai mare de 50 de ani
28 ianuarie 2016 la 19:11
Bun seara ! cand depun actele la politie trebuie sa duc si aparatul ?
28 ianuarie 2016 la 19:17
Salut. Da, e bine sa-l ai la tine. Cateodata da, cateodata nu…
28 ianuarie 2016 la 20:32
multumesc
31 ianuarie 2016 la 2:59
Eu am un georadar …… cum fac ?
31 ianuarie 2016 la 10:43
Din cate stiu, GPR (georadar) se poate autoriza ca orice alt detector de metale.
Eu recomand utilizarea acestuia dupa autorizare, in colaborare cu oficialitatile statului, arheologi (cu aprobare de la Ministerul Culturii) si ONG-uri care au acest obiect de activitate in statut. Poate stabilim o colaborare in acest sens, in curad. Succes!
31 ianuarie 2016 la 14:50
salut ! am primit factura corectata si m-am dus la pol. pt autorizare…toate bune si frumoase pana cand lucratorul a vrut sa vada aparatul ! in cutie era si pinpointerul care l-am primit cadou la detector si care nu figureaza nici in factura , nici nu are serie de fabricatie. omul a zis ca in cazul unui control sau perchezitie esti pasibil de dosar penal pt asa ceva ( e tot detector adica ). ati mai intalnit cazuri ?
multumesc
31 ianuarie 2016 la 14:53
Salut. Da, pinpointerul este tot detector de metale si trebuie autorizat. Se poate trece pe aceeasi autorizatie cu detectorul si pinpointerul. Se poate stanta o serie de catre cineva, declaratie pe proprie raspundere la notar sau factura cu valoare zero de la vanzator.
31 ianuarie 2016 la 15:06
am primit doar o adeverinta ca l-am primit bonus dar nu stiu daca ajuta…daca e asa sunt detectoarele de cabluri sau tevi in pereti care sunt mai tari decat un pinpoiter , si la alea chiar nu am auzit de autorizatie
31 ianuarie 2016 la 16:06
da, ai dreptate, s-a discutat de cativa ani despre asta. Adeverinta aia este si ea oficiala, poti incerca sa il autorizezi cu ea.
7 februarie 2016 la 6:56
Va salut , doresc sa achizitionez un detector de metale de pe http://www.seben.com . Spuneti-mi va rog daca a mai cumparat cineva de pe site-ul respectiv , daca este autorizat sa comercializeze detectoare de metale si ce date trebuie sa imi treaca vanzatorul pe factura in vederea legalizarii pentru a nu avea probleme la politie. Va multumesc !!
7 februarie 2016 la 7:47
Salut.
Detectoarele Seben sunt jucarii si de aceea eu nu recomand astfel de detector pentru acest hobby.
Daca va hotarati sa cumparati de acolo, trebuie mentionat in ca in factura, pe langa datele complete ale cumparatorului sa mai mentioneze si seria detectorului (din cate stiu eu, aceste detectoare nu au insa serie).
Va recomand minimum un Garret Ace 250, vanzator http://www.rodetectors.com (acolo sunt cele mai ieftine)
11 februarie 2016 la 1:17
Conditiile pentru un cetatean strain care ar vrea sa detecteze in Romania? Multumesc!
11 februarie 2016 la 9:56
Conform legislatiei actuale, nu este posibila autorizarea unui cetatean strain pentru detectie in Romania, daca acesta nu are cetatenie si domicicliul stabil in Romania.
30 martie 2016 la 22:19
Se poate dar este nevoie de cazier si din tara natala.
31 martie 2016 la 10:40
Nu cunosc nici un caz de autorizare pentru cetateni straini. In plus, legea spune ca autorizarea se poate obtine doar de catre cetateni romani.
13 februarie 2016 la 19:47
Salut ! Obiectele gasite mai vechi de
cati ani trebuie predate ?
13 februarie 2016 la 19:53
salut. Obiectele generale, mai vechi de 100 de ani,sau cele tehnice, mai vechi de 50 de ani.
13 februarie 2016 la 20:17
….tehnice , care ar fi ? Multumesc
13 februarie 2016 la 20:21
Elemente de aparatura tehnica, probabil se refera si la aparate foto, componente de motoare, benocluri, instrumente muzicale, electronica, etc. Legea nu specifica clar.
19 februarie 2016 la 18:46
Salutatare, Am si eu o intrebare. Daca imi constuiesc eu detectorul(sunt destule scheme electronice pe internet, un osciloscop pentru test ar fi suficient) care ar fii pasii urmati. Multumesc
19 februarie 2016 la 22:37
Salut. In loc de factura, este necesara o declaratie notariala prin care se specifica modul de intrare in posesie a detectorului (eu recomand donatia). Undeva pe detector trebuie grabata o serie, care va fi necesara pentru a fi specificata in cererea de autorizare si ulterior, pe autorizatie.
In rest, pasii de autorizare sunt aceiasi ca cei urmati pentru un detector cumparat din magazinele de specialitate.
Ca o sugestie, inainte de a construi un astfel de detector, consultati forumurile de profil pentru a va asigura ca rezultatele sunt multumitoare, in comparatie cu un detector entry level de pe piata. Succes!
24 februarie 2016 la 12:21
V-as ruga sa-mi dati o adresa de e-mail sau o modalitate de contatct mai putin expusa motorului de cautare, pentru ca desi nu am nimic de ascuns, am mai multe intrebari oarecum delicate in privinta unui detector. Va multumesc anticipat, cu stima, Mitica Nicora
25 octombrie 2016 la 21:43
Scuze pentru raspunsul tarziu, nu imi apar toate comentariile in prima pagina.
Ma poti contacta la tel. 0747776144 sau e-mail pratmin@yahoo.com
24 februarie 2016 la 12:23
V-am gasit deja adresa, multumesc o sa va scriu acolo.
24 februarie 2016 la 22:16
Am primit si am raspuns.
26 februarie 2016 la 20:49
O adresa de mail pentru un sfat? Multumesc anticipat.
26 februarie 2016 la 20:54
pratmin@yahoo.com
24 februarie 2016 la 20:50
Buna!
Am un detector de metale Bounty Hunter Lone Star PRO si as dori sa va intreb daca m-ati putea ajuta sa gasesc locul unde se afla seria aparatului pe aparat.
Va multumesc anticipat.
24 februarie 2016 la 22:16
Salut. Incearca sa cauti in compartimentul bateriilor sau pe capacul care acopera bateriile, cred ca acolo ar trebui sa fie. Mai sunt detectoare care au stantata seria pe bratul telescopic sau pe suportul de sustinere al bratului.
29 februarie 2016 la 22:07
Am deteriorat din gresala un detector de metale la serviciu urmeaza sal platesc il pot lua acasa?tinand cont ca ll platesc integral
1 martie 2016 la 7:38
Greu de spus; depimde de administratorii insitutiei, trebuiesc emise acte pentru el, radiat de pe numele firmei si inscris pe numele tau. Daca sefii sunt de acord cu asta, da, il poti lua acasa; daca nu, ar fi o detinere ilegala de detector de metale.
2 martie 2016 la 7:17
daca cumpar de pe iternet un detector nou si nu mi da factura cum procedes de al folosi si primi autorizatie va multumesc
2 martie 2016 la 7:33
Daca nu iti da factuta inseamna ca nu e nou, sau nu il cumperi din magazine specializate (asta creste probabilitatead sa fie o copie chinezeasca, deci nu recomand). In cazul asta, in loc de factura tine loc un act notarial de donatie de la cineva din afara tarii, pentru cel ce vrea sa autorizeze aparatul.
24 martie 2016 la 9:48
Te rog spune.mi in baza carui articol din ce lege (251/2004 cumva??) pot face cerere de anulare a autorizatiei pt detector de metale. Ms.
24 martie 2016 la 17:37
salut. Cererea o faci impreuna cu ofiterul de patrimoniu. Daca te referi la radierea detectorului de pe numele tau si daca trebuie neaparat sa o faci in baza unui articol, acestea poate fi chiar articolul folosit pentru autorizare. Iti sugerez insa ca cererea sa o faci impreuna cu ofiterul de patrimoniu.
30 martie 2016 la 17:30
bună ziua. Am o mare rugăminte.am încercat să mă înregistrez pe detecţiemetal.com cam de o saptamana. m am înregistrat şi apoi am aşteptat mail ul de confirmare care n a mai venit.de azi , ip ul calculatorului este banat permanent.nu înţeleg ce am greşit.m am înregistrat cu numele madmax.va rog să mă contactaţi cumva, eventual la telefon, să pot finaliza înregistrarea.tel:0744 877011.nu am găsit alta modalitate de a contacta un administrator.multumesc anticipat.
30 martie 2016 la 21:16
am activat contul asociat adresei de e-mail bxmuso@yahoo.com. Va rog sa ma contactatidaca mai sunt probleme la logare.O seara placuta!
5 aprilie 2016 la 14:39
Deci, un caz real.Un arheolog cumpara un detector(cu factura), obtine autoriizatii de la a-l folosi de la toate forurile arheologice iar la politie i se spune ca este pasibil de a face puscarie, ca intai trebuie autorizatia de detinere, si apoi sa- achizitioneze.E normal?
5 aprilie 2016 la 17:51
Cel mai probabil a trecut prea mult timp de la achizitionare pana la a fi depus dosarul pentru autorizare. Au fost cazuri (de ex. jud. Iasi), in care persoanelor fizice le-au fost confiscate detectoarele pe acelasi motiv. Este un cumul de vinovati: excesul de zel al politistilor si interpretabilitatea legii (nu se poate autoriza/depune dosarul daca nu ai factura, conform unui alt articol de lege). Intrebarea mea este: a putut obtine autorizatie de la „forurile arheologice” pentru utilizarea unui detector personal?
9 aprilie 2016 la 1:33
Buna seara! Dexemplu in repertoriul arheologic ii trecut ca sa descoperit un sit dar nu specifica cu eczactitate unde si ii trecuta intreaga zona de citeva zeci de hectare si nui nici un indicator care sa specifice ca aici ii sit, ce ne ramine de facut,cum tr sa procedam?
1
9 aprilie 2016 la 8:03
Buna ziua, Cea mai buna solutie pentru detectie in zona este sa mergi la ofiterul de patrimoniu, cu o harta in mana si sa trasati impreuna zonele „libere” la detectie.
13 aprilie 2016 la 9:39
Bună ziua. Am si eu o intrebare.
Daca detin un detector in mod legal si sunt autorizat, pot sa vand acest detector? Si in ce conditii. Mulțumesc.
13 aprilie 2016 la 14:55
In conditiile legii actuale, comercializarea detectoarelor este interzisa, fara autorizatie in acest sens. Recomand donatia prin notar, pentru a nu avea probleme.
19 aprilie 2016 la 11:09
Buna.trebuie autorizatie si pentru pinpointer?
19 aprilie 2016 la 16:27
Da, este aceeasi procedura ca si pentru detector.Mai multe detalii aici si pe forum detectiemetal.com
23 aprilie 2016 la 0:43
Buna seara,am o intrebare,in cit timp tr sa primesti aprobarea pentru derectie? eu am depus documentele de 1 luna si nimic!! Multumesc.
23 aprilie 2016 la 6:39
Termenul normal este de 10 zile. Dai un telefom la ofiterul de patrimoniu si te lamureste;poate nu mai au numarul tau de tel. sa te anunte. Succes!
24 aprilie 2016 la 2:25
mrss
24 aprilie 2016 la 13:52
sal.am gasit pe un site in bulagaria un detector de vanzare folosit,fara documente,la un pret bunicel..marca Pirat..as putea sa-l cumpar?Multumesc..
24 aprilie 2016 la 17:31
nu te sfatuiesc sa-l cumperi, e mai greu de autorizat in Romania. Nici marca nu imi spune prea multe. Mai bine mergi pe o marca consacrata
25 aprilie 2016 la 22:02
Buna ziua. Sunt cetatean si american si as dori sa aduc in Romania un detector de metale pentru agrementul personal . Ultimua carte de identitate (inca valabila) a fost eliberata in Bucuresti. Doresc sa folosesc detectorul in timpul vacantelor in judetul Vrancea. Pot sa il inregistrez la Focsani, sau trebuie sa fie inregistrat in Bucuresti.
In al doilea rand nu am o factura fiscala, mai precis este cumparat pe Amazon de catre sotia mea (care nu si-a schimbat numele).
Dovada de cazier „curat” am sa aduc de unde locuiesc in SUA.
Ce imi recomandati? Multumesc foarte frumos.
Petru
26 aprilie 2016 la 6:53
Salut Petru.Se poate aduce si inregistra in Romania, chiar daca procedura este un pic mai complicatag daca nu are factura. Trebuie inregistrat la Bucuresti. Nu stiu daca merge cu cazierul din SUA, cred ca trebuie cel din Romania. Trebuie sa tii cont ca, de la depunerea dosarului si eliberarea autorizatiei este o perioada de aprox. 10 zile. Succes!
29 aprilie 2016 la 14:34
buna ziua,am o intrebare daca ma solicita o persoana sa ii fac o detectie in casa,gradina,etc. imi trebe ceva autorizatie speciale.
29 aprilie 2016 la 16:44
Salut. Este o detectie pe proprietate privata cu acordul proprietarului, deci nu e nevoie de nimic special. Doar sa nu fie vre-un sit arheologic prin apropiere…
4 mai 2016 la 1:49
multumesc
6 mai 2016 la 0:58
Buna seara,am o intrebare pentru modelul de Detector Bounty Hunter Lone Star Pro. Ce model de bobina pentru adincime sa ii cumpar? Multumesc!!!!
6 mai 2016 la 8:19
Cea eliptica de 10″. Verifica si eventual intreaba pe rodetectors.com
12 mai 2016 la 7:27
Buna ziua, tatal meu a primit cadou un detector garret cumparat din magazin cu factura si garantie de ziua lui anul trecut … A avut apoi o problema medicala si nu a mai inregistrat/declarat detectorul nici astazi , cum putem sa il dam altcuiva ? Va fi tras la raspundere daca nu l-a inregistrat pana acum ? Persoana careia vrem sa ii dam detectorul va avea probleme daca vrea sa il declare . multumesc !
12 mai 2016 la 16:16
Buna ziua, problema se poate rezolva printr-o declaratie notariala in care explicati provenienta detectorului (cadou, in data de…, de la persoana … din UK de ex. …). Apoi poate fi instrainat prin „donatie” prin notar catre persoana Y.
12 mai 2016 la 12:40
Am dat un anunt pe olx sa-mi vand detectorul cumparat cu factura in anul 2000 din Sua .M-am trezit cu un cumparator potential cu care m-am intalnit in centrul orasului la o terasa sa-l vada…si m-am trezit inconjurat de inca doi politisti plus cumparatorul potential care s-a dovedit a fit tot politist(sub acoperire!!!))Am fost carat ca un infractor la sediul politiei departamentul investigatii criminale unde am aflat ca nu pot vinde asa ceva la mana a doua ca persoana fizica pt ca am nevoie de autorizatie de vanzare!!care autorizatie nu se elibereaza persoanelor fizice deci…mori cu el de gat…nu se poate vinde!.Incredibil..acum astept finalizarea dosarului care cica e penal si invitatie de la procuratura sa dau declaratii si acolo…..Mentionez inca odata ca voiam sa-l vand!avand factura originala.Aici nu vorbim de utilizarea lui ca aveam si autorizatie de folosire dar nu m-au intrebat deloc de ea….Detectorul a ramas confiscat la politie…i-au facut poze ca la un cadavru intins pe sosea…cu metru dintracela cu portiuni rosii si albe pe el..Mi se parea ca traiesc in plin absurd.
12 mai 2016 la 16:19
Asa este, inca avem o legislatie de toata jena, fata de alte tari din UE.
In loc de vanzare, se putea rezolva problema prin donatie notariala, astfel nu mai existau probleme. Din ce judet esti?
22 mai 2016 la 12:51
Sunt sute de anunturi pe olx, pe okazii,etc ..asa ca politia criminala si james bond..zi sub acoperire au si ei de lucru ..cazuri foarte grave din cate se vede:((Jud Constanta.(oricum nu stiam de donatie notariala)Trebuia sa am un cumparator nu?trebuia sa dau un anunt si astia se deghizeza acum in cumparatori:(
16 iulie 2016 la 18:15
Salut mam uitat la com tau si am ramas fara cuvinte …..eu sunt in Scotia si tocmai ce vroiam sami cumpar unu cand vin in tara……astia cauta in pamant si nu dau nici o explicatie de ce face asa astia in romania
22 mai 2016 la 5:53
Asta e dovada că suntem obligați să trăimîn întuneric…Un stat care are o multitudinede legi și subpuncte la legi și ambiguități de te plictisești până le afli…acela e un stat corupt până în măduva oaselor.
22 mai 2023 la 17:18
Asa este cand traim „pretinzand ca santem liberi intr-o tara…” Care de fapt este o ” colonie britanica din 1919″…donata de catre regina Maria a Romaniei.
De ce se plimba „Regele Charles prin Transilvania….ca Voda prin Loboda”…” I have a deep and special connection with this place…”
Fosta regina mama lui a fost verisoara a 3-a cu Regele Mihai de Hohenzolern,si Charles este verisor al 4-lea cu printesa Margareta…ia uitati-va ce masonic „handshake” au !?…in fotografii.
Strabunica fostei regine s-a nascut in Oradea sau Cluj …din familia Battory.( Din Oradea sant si eu :)) )asta face parte din paranteza.
Da…”Muntii nostrii aur poarta…,noi cersim…din poarta-n-poarta…”
Nu intamplator ne-am adunat aici,ceva ne uneste pe toti,ceva care simtim ca nu este drept,plecam si ne parasim familiile,prin tarii straine folositi ca si „francize”…cand locul de unde am plecat,este atat de bogat.
Sant sigur ca simtiti ceea ce simt si eu.
Mult noroc si sanatate la toti.
24 mai 2016 la 21:46
Salut..am cumparat un detector de pe ebay din anglia ..omul are factura la el absolut orice ..acum detectorul si factura le am eu doar ca e pe numele lui factura…daca vreau sa ii fac autorizatie cu factura pe numele lui si cu factura de pe ebay precum ca eu lam cumparat de la.persoana respectiva…ce sfat imi dai ? Merge sa ii fac autorizatie cu cele.2 facturi ? O zi buna
25 mai 2016 la 6:32
Salut. Factura lui nu foloseste pentru dosarul de autorizare; inanumite judete se cere o declaratie notariala care sa explice provenienta. Cred ca cel mai bine este sa intrebi ofiterul de patrimoniu
16 iulie 2016 la 18:18
Salut ai rezolvat ceva? Ca si eu vreau sa iau unul din Scotia:-)) dar mie cam asa sa nu dau de belea in tara mersi mult lasami si mie un raspuns si bafta la „comori”👍
16 iulie 2016 la 18:36
De exemplu in marea britanie….Scotia mai exact vine canadieni,americani,australieni si cauta aur in munti comori si nu dau nici o explicatie chestia este ca am gasit detectoare ieftine dar nu au bon fiscal ce ziceti am vro sansa daca il cumpar si cum vin in tara ma duc.la.politie sa le zic sa pot avea autorizatie o sa fac o foaie la mana de la cumparator cu data cand o sal cumpar numar de tel dar imi este sa nu il cumpar degeaba si sa mil confiste ca dau.pe.el cam 150lire multumesc mult care vreti sami dati un raspuns care ati facut autorizatia va-si fi recunoscator
Pagina mea este andradadenisa111@gmail.com
16 iulie 2016 la 20:51
Salut Tommy.Pentru autorizare se poate si fara factura, in anumite cazuri.In loc de factura se poate o declaratie notariala cum ca l-ai primit cadou de la X, insa este pe propria raspundere.
20 iulie 2016 la 20:24
Va multumesc mult…….sotia mea este din vrancea si acolo as vrea sa zic cand vin in tara o sa caut ceva este foarte frumos in munti da inca o data multumesc ca,cu astea nu e joaca si nu as vrea sa am probleme cu politia cand o sa vin in tara va dau un email daca este ceva noroc si sanatate.
Pe 16 iul. 2016 19:51, „Vestigii istorice pe Valea Trotusului” a scris:
> pratmin commented: „Salut Tommy.Pentru autorizare se poate sifarafactura, > in anumite cazuri.In loc de factura se poate o declaratie notariala cum ca > l-ai primit cadou de la X, insa este pe propria raspundere.” >
20 iulie 2016 la 21:49
ok, succes si sa auzim numai de bine!
15 septembrie 2016 la 20:09
Trebuie facut un act de vanzare cumparare sub semnatura privata . vb cu el sa iti faca actu sa il semneze si sa ti-l trimita prin curier apoi il semnezi si tu il traduci si mergi la notar sa le legalizeze apoi mergi la politie
27 mai 2016 la 16:21
un miting nu ar ajuta/??
cred ca da .
27 mai 2016 la 17:09
Posibil, insa suntem destul de putini la nivel national (anul trecut aprox. 100 de persoane), din care prezenti la miting ar fi maxim 100 de persoane, majoritatea din Bucuresti. Neconcludent pentru media si infimi pentru guvernanti
7 iunie 2016 la 20:36
Va salut. Acum 6 ani am avut un detector cu autorizatie pe care l-am vandut pe internet. Abia acum m-au chemat cu el sa il verifice la un control si am dosar penal ptr ca nu am respectat minunata lege si nu am avut autorizatie de vanzare ?! Voi aveti ceva idei despre genul asta de dosare si rezultatele lor? Multumesc!
8 iunie 2016 la 7:30
Salut. Spune-mi te rog din ce judet esti? Legea permite comercializarea detectoarelor doar prin firme specializate, din acest motiv, vanzarile facute de persoane fizice s-au transformat in „donatii” in ultimii ani.
21 februarie 2024 la 9:39
salut am si eu o intrebare.. pot optine autorizatie de detectie daca am avut probleme si furat biserica acum 24 ani
21 februarie 2024 la 10:01
Se poate, dacă infracțiunea nu are legătură cu legea patrimoniului.
9 iunie 2016 la 14:48
Salut. Sunt din Cta. Prin 2010 cand l-am vandut nu prea stiam eu multe de aceste transformari. Acum dosarul e deschis si incerc sa imi recuperez detectorul din carul cu fan. Merci de interes!
9 iunie 2016 la 18:10
In Constanta, fostul ofiter de patrimoniu e acum condamnat, sunt/au fost interese mari acolo. Cu un avocat bun, acum cred ca poti rezolva.
Iti sugerez sa mergi pe ideea ca nu ai vandut engros, ci un bun propriu, ceea ce nu necesita autorizatie speciala de vanzare.
Succes!
9 iunie 2016 la 23:15
Sunt Dragos din Constanta.Problema mea e descrisa putin mai sus si desprinsa din filmele cu prosti.Pe mine m-au ridicat si interogat pe 18 martie.Acum se prezinta cate doi prin vecini ,ii sperie cu legitimatiile lor de la politia criminala si le cer sa spuna ce stiu despre mine…:((Cum se numea fostul ofiter imi puteti spune?
10 iunie 2016 la 19:24
este vorba despre Laurentiu Dobre, informatii de la momentul arestului le gasesti aici: http://www.evz.ro/politistul-spagar-cules-din-apa-de-procurorii-dna-constanta-a-fost-arestat.html
9 iunie 2016 la 18:30
Buna,sunt stabilit in Germania si am un detector care vreau sa il iau cu mine in Romania sa il legalizez si toate cele.Problema e ca la cumparat un prieten de pe amazon pe numele lui dar am modificat factura cu numele meu (se pune?) si mai am timp 40 zile cat stau in tara sa il inscriu si sa imi ajunga timp sa mai si ies cu el.
10 iunie 2016 la 19:27
conform legii, poti obtine autorizatia in 10 zile de la depunerea dosarului. Modificarea facturii poate duce la acuzatii de fals in acte, mai bine renunti la ea si depui o declaratie notariala prin care specifici ca l-ai primit cadou din Germania de la numitul „X”. Daca rezolvi totul rapid, inseamna ca vei avea cel putin 2 saptamani timp de detectie in Romania, cu autorizatie.
13 iunie 2016 la 1:51
Salutare tuturor , sunt nou in domeniul detectiei . Mi-am cumpărat de curand un detector,mentioneZ ca locuiesc in germania, am fost la politie aici citind forumuri ,ca trebuie autorizatie pentru detector . Si etc . Nu imi trebuie nimic .doar ca nu am voie in situri arheologice. Iar daca gasesc mai mult de 3-4 monezi sau obiecte intr-un loc sa-I anunt.in rest este un hobby.MentioneZ ca politia a sunat un specialist in domeniul detectiei .inainte de a imi spune ca nu este nici un fel de probl .Oricum când voi ajunge acasa .il voi inregistra pentru a nu avea probleme
13 iunie 2016 la 20:51
Domnilor dece nu faceti o petitie la guvern, sa modifice legea comform standardelor europene presupun ca sunt asociati sau aveti o asociatie daca sunteti asa nulti la forum anual.
14 iunie 2016 la 6:40
Exista asociatii, petitii s-au facut insa nu sunt luate in seama. Sa nu uitam insa ca in alte tari europene, legislatia este mai putin permisiva decat la noi.
5 iulie 2016 la 15:57
Buna ziua. Ma numesc Cosmin din bucuresti si vreau sa stiu daca eu pot folosii un detector de metale inregistrat pe numele unui alt membru de familie (mama,tata,sora,frate) in aceleasi conditii in care l-as putea folosi ca inregistrat pe numele meu. Multumesc anticipat!
5 iulie 2016 la 16:02
Am aflat dupa ce am citit atent mai sus. Imi cer scuze pentru postul initial.
17 iulie 2016 la 14:27
Salut. Stie cineva daca cererea de autorizatie trebuie depusa NUMAI la Inspectoratul de Politie de la domiciliu?
17 iulie 2016 la 17:39
Da, trebuie depusa doar la IPJ de care apartine domiciliul.
22 iulie 2016 la 16:33
Salut..Exista o pedeapsa anume pentru utilizare fara autorizatie?.. daca am autorizatia facuta in RO este valabila in alta tara?sau trebuie sa urmez aceeasi procedura in tara in care merg…si inca ceva…pot exista ceva probleme vamale..la transportul aparatelor ( confiscare)..am auzit ceva de genul. Va multumesc anticipat
22 iulie 2016 la 19:35
Salut. Pedeapsa prevazuta pentru detinerea fara autorizatie a detectoarelor, dar si pentru detectia in zone protejate este dosar penal si amenda pana la 75000lei.
Autorizatia este valabila doar in Romania. Pentru alte tari trebuie consultata legislatia in tarile respective. In ceea ce priveste transportul detectoarelor, acesta nu este interzis, insa trebuiesc declarate la vama, si eventual sa fie insotite de actul de provenienta, cu specificatia/mentiunea clara ca vor fi autorizate in Romania daca nu sunt inca. Succes!
24 iulie 2016 la 19:03
Buna seara, am o intrebare,am o problema cu detectorul de metale mufa de la bobina ce vine in detector cind o lovesc cu decetul incepe sa sune ca nebun, cind il ridic in aier si fac miscari mai bruste suna,cind lovesc cu talpa in iarba sau buruieni mai dure suna dar interesant ca daca setez detectorul la penultima liniuta ce ii pentru adincime nu mai suna dar daca il setez la ultima liniuta suna ca si nebunul, Multumesc!
24 iulie 2016 la 19:24
Salut. Ba nuiesc ca te referi la reglajul sensibilitatii. Este normal, te vei obisnui in timp sa ignori semnalele false date in aceste conditii. Ce tip de detector ai?
24 iulie 2016 la 21:13
Salut, am un Minelab Safari da la sensibilitate mam referit dar mai are o problema la mufa de la bobina cind lovesc in ea tipa aiurea.
În Duminică, 24 Iulie 2016 20:24:57, Vestigii istorice pe Valea Trotusului a scris:
#yiv5816436482 a:hover {color:red;}#yiv5816436482 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv5816436482 a.yiv5816436482primaryactionlink:link, #yiv5816436482 a.yiv5816436482primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv5816436482 a.yiv5816436482primaryactionlink:hover, #yiv5816436482 a.yiv5816436482primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv5816436482 WordPress.com |
pratmin commented: „Salut. Ba nuiesc ca te referi la reglajul sensibilitatii. Este normal, te vei obisnui in timp sa ignori semnalele false date in aceste conditii. Ce tip de detector ai?” | |
2 august 2016 la 0:49
e posibil ca sa fie un P.I si iti suna de fiecare data cand il lovesti tare sau incet …
2 august 2016 la 0:52
daca masina e P.I o sa iti falseze la fiecare atingere …
27 iulie 2016 la 8:45
Mersi frumos de raspuns. O alta intrebare ar fi: daca vreau sa inregistrez un detector si un pinpointer trebuie sa depun aceleasi acte o singura data? si doar scriu pe declaratie numele si seria fiecarui aparat?
27 iulie 2016 la 11:28
da, se depune doar un singur dosar pentru ambele.
3 august 2016 la 21:20
Deci in multe tari nu iti trebuie nici o autorizatie la noi si ca sa dai mue celor care au facut aceste legi iti trebuie autorizatie
5 august 2016 la 6:30
Cam asa. Mai sunt tari insa in care detectia este interzisa. Si sunt cateva in Europa. In Italia de ex., nu poti pastra nimic din ce gasesti,trebuie predat tot
5 august 2016 la 7:05
Pai, auzi tu, trebuie sa dai tot ce ai gasit… Deci intradevar suntem sclavii sistemului. Sincer … Pai cum sa dai ceea ce nu apartine nimanui, daca gasesti vestigii vechi de mii de ani? Si apropo de unde pana unde este pamantul guvernului? De unde pana unde daca gasesti o moneda romana sau daca este a guvernului? Adica sunt atatea tari unde esti liber sa cauti aur monezi artefacte etc etc si nu platesti nimic, nu dai nimic inapoi, ba chiar te rasplatesc pentru munca ta si tari unde ce gasesti este al statului. Iar in Romania ce crezi ca aia 30% sunt reali? Nu domnle nu sunt reali, poti gasi o coamoara de milioane de euro si tie iti arunca in buzunar cateva mii precizand ca asta este valoarea lor … Traim intr-un sistem, sau mai bine zis in sisteme de te apuca damblaua. De aceea unora le sare piulita gen Anders Breivik. Sau multe atentate teroriste sau mai stiu eu ce fel de grupari gen Ira, Eta, Armata Salvarii si asa mai departe. Aceste ” Branduri ” sunt construite din cauza sistemelor care ne conduc. Iti cumperi o casa la tara, dar tot nu este a ta, platesti pe luna sau pe an impozit la stat. Pai cine mortii lui este statul? Am inteles imi vinzi Energie, poate si apa sau gaz, dar sa iti dau tie impozit pe casa mea si pe pamantul meu este ciudat, a pus statul piciorul pe Romania si a zis, gata tot pamantul este al guvernului. Noi muncim sa platim statul, nu muncim pentru noi, asta sa fie clar inteles. Iar daca vreodata voi gasi comori in Romania, le voi vinde pe piata neagra in Germania unde se plateste mult mai bine, si asta poate sa o vada si politistii care se dau drept civili. Nu imi este frica de politie, stat sau orice fel de guvern. Alergati in mortii vostrii de prindeti pe cei care intradevar fura, violeaza omoara sechestreaza vand carne vie si asa mai departe. Astia tot in oamenii si in clasa muncitoare lovesc cu aberatiile lor si ineptiile lor de legi venit pe WC.
5 august 2016 la 15:07
partial ai dreptate, pamanturile nu trebuie sa fie ale statului si nu ar trebui sa platim impozit pe proprietate privata. Problema cu vestigiile istorice este mai delicata; unele dintre ele pot fi dovada a continuitatii, obiecte care trebuie sa ramana in patrimoniul national. Partea cu recompensa, da ai dreptate. 30% e putin si cateodata nu reprezinta o estimare reala.
6 august 2016 la 1:45
Daca intradevar statul te-ar rasplati pe masura asupra cautarilor tale, totul ar fi perfect. Totul ar sta in Romania. Dar cand am auzit ca acei copii au primit doar 10.000 de lei si aia impozabil pe caldaramul de monezi dacice ” Un număr de 150 de monede dacice din aur – kosoni ” Ceea ce am auzit plus ca sau imparti la 3 acei bani … Si cica pe piata neagra un koson ar valora 1500 de euro. Hai sa zicem ca statul lea evaluat la 1000 de euro sau mai putin si tot nu sunt 30% din suma… 3 mii de euro? pentru 150 de kosoni din aur … de necrezut dar asta este statul. Altii spun ca au primit cate 10 mii de lei fiecare.. si tot nu se ajunge la suma de 30% din valoarea lor fie ca este de aur sau numismatica
6 august 2016 la 1:50
eu cred ca acei copii meritau mult mai mult. Dacă statul roman ar recompensa aceste comori măcar la valoarea lor ca și aur, si nu zic de cea numismatica atunci ar fi apărut mult mai multe comori descoperite. Dacă acei copii găseau monezi din bronz, sau alte metale, atunci acei 10000 erau ok. Si totusi daca sar recompensa mult mai bine orice comoara fie ca este bronz lut sau mai stiu eu ce, atunci am avea o groaza de comori in romania venite de la multi insi care cred ca sunt cautatori de comori
6 august 2016 la 1:53
” Hai să facem un calcul estimativ. Să zicem că o monedă din aia pe piața neagră costă 1.000 de euro (nu 1500 $). 140 de bucăți ori 1.000 de euro înseamnă 140.000 de euro. Înmulțit cu 4,5 lei pe euro, asta înseamnă aproximativ 630.000 de lei. Asta dacă nu cumva monedele respective valorează în realitate chiar dublu.
Prin urmare, statul le-a dat copiilor ăia 30.000 de lei și a rămas curat cu 600.000 de lei (sau mai bine zis cu monedele). Despre ce procent vorbim aici? Că nu e nici măcar 10% ceea ce a dat copiilor. ” – Asta este comentariul unui om de pe FaceBook , nu imi apartine
7 august 2016 la 18:00
salut ….am si eu o intrebare ……locuesc in Anglia si vreau sa cumpar un detector de metale pot venii cu el acasa ?
7 august 2016 la 20:11
Salut. Da, au fost cazuri de acest fel si nu s-a intamplat nimic. In cazul in care cineva intreaba, poti spune ca l-ai cumparat in vederea autorizarii. Recomand sa ai factura originala pe numele tau cu seria detectorului trecuta pe ea.
2 noiembrie 2016 la 13:11
Salut eu locuiesc în Austria și dețin aici 2 detectoare practic acest hobby de 3 ani
Detectorul cel nou as vrea sa vin cu el în tara. Am înțeles ideea însă pe factura detectorului este numele meu perfect dar alta adresa mai exact adresa din Austria .credeți ca ar putea fi o problema la înregistrarea lui? Va mulțumesc
2 noiembrie 2016 la 13:19
Salut.Nu ar trebui sa fie o problema. Ar trebui sa se elibereze autorikzatia pe adresa din buletin, fara probleme. Mai este o conditie: pe factura sa fie trecuta seria detectorului. Daca nu este trecuta, o varianta este declaratia notariala vin Romania, in care specifici povestea completa si seria detectorului; aceasta poate tine loc de factura. Inainte de toate, poate reusesti sa vorbesti cu ofiterul de patrimoniu de care apartii, poate iti sugereaza o varianta mai simpla. Succes!
2 noiembrie 2016 la 13:42
Mulțumesc frumos pentru răspuns din păcate pe factura nu ii trecuta seria detectorului doar modelul adresa nume și restul se pare ca sunt nevoit sa apelez la notar . O zi buna și mult noroc
27 august 2016 la 1:47
Buna seara! An o indrebare de ce cind ritic detectorul in aier suna ca si cum ar suna la metale, nu tot timpul face chesti de genu, il am de 7 luni, lam cumparat nou nout din magazin! Multunesc!
27 august 2016 la 6:39
salut. Ar putea fi problema de la baterii, sa fie descarcate. Sau sa nu fie nici o problema, suna din cauza ca are setat ground balance pentru un anumit tip de sol si in aer se schimba. Asta nu e o problema, daca pe sol e ok
27 august 2016 la 12:28
Buna,si pe sol face citeodata chesti de genul, poate fi si din cauza ca eu nu il prea chilibrez bine? Multumesc!!!
27 august 2016 la 15:56
posibil nu stiu nici de detector ai. La sol de obicei face daca se izbeste bobina de buruieni sau nu este bine setat detectorul. Incearca ground balance manual si verifica mufa de intrare a bobinei la detector
30 august 2016 la 11:41
Buna ziua! ce parere aveti de
Teknetics Alpha 2000, ii bun de ceva sau ii la pamint? Multumesc!!!
30 august 2016 la 13:58
Salut. E un detector bunisor, entry level, comparativ cu Garret ACE 250.
30 august 2016 la 21:32
Salut am si eu un Teknetics Alpha 2000 cu o bobina adecvata si sint ff multumit de el, eu chiar bat padurile la pas aproape zi de zi, am ajuns si in zone puternic mineralizate pot sa zic ca nu am avut nici un imperiment, bineinteles ca tr sa tinem cont de pretul ce il are la cumparare, pot sa va spun ca bate multe detectoare ce au preturi mai mari!!!!
6 septembrie 2016 la 16:33
Buna ziua, intentionez sa-mi achizitionez 2 detectoare de metale (unul de la Detech si celalalt de la Garrett), intrebarea mea este daca se pot autoriza in acelasi timp pe numele meu pe o singura autorizatie sau pentru fiecare detector in parte se va elibera o autorizatie , pentru ca in cerere tip reiese ca este nevoie de numele si seria detectorului (nu specifica numele si seria detectoarelor ) Va multumesc anticipat !
6 septembrie 2016 la 18:34
Buna ziua, se poate depune o singura cerere pentru ambele detectoare si se va elibera o singura autorizatie pentru ambele.
3 octombrie 2016 la 19:43
Va multumesc pentru raspuns, o seara minunata va doresc. Cu respect!
8 septembrie 2016 la 23:42
Buna ziua. In situatia in care detectorul de metale nu are serie trecuta pe el, exista vreun mod de a obtine autorizatie pt el?
Multumesc
9 septembrie 2016 la 6:44
salut. Da, poti printa o serie pe un autocolant si lipeste-l in compartimentul bateriilor. A doua varianta este sa mergi la o firma sa graveze o serie.
11 septembrie 2016 la 14:10
Am o intrebare: am scos autorizatie pentru detectorul meu acum 2-3 ani. Sincer sa fiu nici nu mai stiu unde e autorizatia, dar am gasit detectorul in pod si ma gandeam daca trebuie prelungita acea autorizatie sau doar trebuie sa o gasesc prin vraful cu acte? Procedura de innoire a autorizatiei e similara eliberarii? Multumesc.
25 octombrie 2016 la 21:41
Scuze pentru raspunsul intarziat. Autorizatia nu trebuie reinnoita. Iti recomand sa o cauti. Este valabila pe viata sau pana se vinde sau strica detectorul.
13 septembrie 2016 la 23:07
Buna seara! va rog frumos sa imi spuneti si mie daca sa mai dat vro lege noua in legatura cu detectia de metale 2016,Multumesc!!!
14 septembrie 2016 la 8:22
Legea nu s-a schimbat; exista doar o instructiune a fostului ministru Vlad Alexandrescu catre institutiile muzeale, prin care nu mai da voie sa se acorde recompense, insa nu are nici o valoare juridica (practic este neconstitutionala)
14 septembrie 2016 la 12:01
Buna ziua, ieri mam intilnit cu un ortac de detectie si asta sustinea sus si tare precum daca esti prins in paduri,sau alte locuri ca faci detectie poti ajunge la puscarie chiar de nu ii sit arheologic sau mai zicea ca de mergi in acelas loc de 2 sau 3 ori la fel poti fi arestat? Multumesc!!
14 septembrie 2016 la 12:50
Ortacul probabil vroia locurile alea doar pentru el 🙂 Respecta legea in vigoare si nu te lasa intimidat. Avem drepturi, nu numai obligatii. Succes!
14 septembrie 2016 la 15:12
Multumesc,Stima si Respect!!!!
15 septembrie 2016 la 19:47
Buna seara, vreau sa va intreb daca stiti sa specifice in lege, chemarea la politie sau ca politistul sa se prezinte la adresa pentru o verificare a detectorului de metale. Pentru ca am vazut si aici, ca dupa 6 ani sa trezit sa fie chemat la sectie, si omul in cauza la vandut intre timp recunoscand ca nu sa informat mai bine. Vreau sa stiu ce se intampla, daca sunt autorizat sa-l folosesc in Romania dar nu locuiesc aici, il am cu mine in afara tarii. Trebuie sa vada aparatul la nu stiu cati ani? Spun asa daca aflu de o instintare din partea lor ca trebuie sa ma prezint, si nu pot fiind plecat din tara sau nu vreau sa ma mai intorc, las locul de munca ca sa ce….e aberant. Logic este ca legea se aplica doar pe teritoriul tarii, daca nu te mai afli pe aici ce treaba mai au cu tine?!
15 septembrie 2016 la 19:58
ni ale politiei prin care pot efectua aceste controale, de cele mai multe ori in urma unor suspiciuni sau sesizari.
Daca esti plecat din tara cu detecvtorul, nu este o infractiune faptul ca nupoti fi prezent la acel control. Daca vinzi insa un detector fara sa-l radiezi de la politie, asta poate fi o problema. Niciodata necunoasterea legii nu este un atu in aparare.
15 septembrie 2016 la 21:40
Da asa este, necunoasterea legii nu te absolva de vina. Spuneati ca la noi e mai bine decat in alte tarii europene! Eu spun si da si nu, sunt mai multe de discutat pe tema asta. Dar una dintre problemele de la noi este asta cu autorizatia de folosire si detinere, asta ma face sa ma simnt catalogat ca infractor si controlat, bagat in acelasi oala cu braconierii, ceace in afara tarii in majoritatea statelor civilizate nu ai nevoie de autorizatie pentru aparat, aici avem un mare minus. Stiti si dvs cum este in afara si la noi sunt multe diferente, o solutie ar fi sa nu mai votam pe cine nu trebuie, si sa gasim pe cineva cu care sa poti avea un dialog si sa fie deschis la subiect. Si sa putem avea o lege sa avantajeze ambele parti, nici statul sa nu piarda si nici noi ca hobby sa nu avem probleme de tot felul, bineinteles respectand legea. Va multumesc pentru raspuns si timpul acordat, numai bine va doresc.
15 septembrie 2016 la 22:40
Daca am avea pe cine vota… Din pacate oameni cu ratiune si fara alte interese decat cele nationale nu vor ajunge pe listele de vot. Cel putin in urmatorul deceniu… Interesele de fapt sunt altele, noi trebuie sa innotam intr-un ocean cu multi rechini.
15 septembrie 2016 la 20:07
Salut am vandut un detector sh dar detineam la el act notarial de vanzare cumparare plus autorizatie de detinere de la politie . vanzarea s-a efectuat cu act de vanzare cumparare sub semnatura privata legalizat la notar.
2 octombrie 2016 la 12:23
Salutare! Momentan sunt în UK și intenționeaz sa cumpăr un detector de aici, știe cineva daca: Pot trece granița cu el fără probleme? Pot depune actele pentru autorizație fără a avea probleme, deoarece o sa fie o perioada lunga de timp intre data de pe factura a achiziției și depunerea actelor pentru autorizație… Ps vreau sa știu dacă mă complic , ideea este ca preturile sunt mai accesibile aici. Mulțumesc!
3 octombrie 2016 la 8:50
salut. Se poate, fara probleme. E bine sa ai factura din UK, pe numele tau, cu autorizarea nu ar trebui sa fie probleme chiar daca a trecut mai mult timp de la achizitie, in acest caz.
21 octombrie 2016 la 13:08
Salutare , daca vreu sa-mi fac un detector cum obtin autorizatie de la politie neavand factura sau act notarial
21 octombrie 2016 la 15:29
te sfatuiesc in prima faza sa informezi ofiterul de patrimoniu de care apartii de acest lucru. In mod normal, se poate obtine un act notarial prin care sz[pecifici ca este facut de tine.
5 noiembrie 2016 la 22:30
Cine poate sami spuna si mie despre un HUNTER MD 88, e bun de ceva sau nu. Va multumesc
6 noiembrie 2016 la 5:31
incearca sa intri in comunitatea detectoristilor pe forum (detectiemetal.com) si in grupurile de pe Facebook
5 noiembrie 2016 la 22:35
Salut, ma poate ajuta cineva pt un HUNTER MD 88, e bun de ceva sau nu? Multumesc
5 noiembrie 2016 la 22:39
Ma poate ajuta cineva pt un HUNTER MD 88, e bun de ceva sau nu? Multumesc
6 noiembrie 2016 la 5:30
MD 88 e chinezarie, nu iti recomand. Detectoarele mai profi le gasesti pe siteul rodetectors.com
9 noiembrie 2016 la 8:05
Are cineva dispositive „magice” gen OKM? Sau din lista de pe sit-ul acesta? http://www.geotech1.com/cgi-bin/pages/common/index.pl?page=lrl&file=reports.dat
9 noiembrie 2016 la 8:08
Eu nu cunosc pe nimeni sa foloseasca astfel de dispozitive.
22 noiembrie 2016 la 21:14
Buna seara. Vreau sa cumpar un detector sh si as vrea o confirmare ca am inteles bine ce e de facut, daca se poate. Act notarial de donatie, inteleg ca e mai sigur decat vanzare-cumparare, taxa la trezorerie, copii ale actelor mele, cerere tip, cazier, toate depuse la DGPMB (pt Bucuresti). Citisem pe undeva, ceva de un examen… se da asa ceva? Dupa aceea donatorul se poate duce sa-l radieze de la politie de pe numele lui.
22 noiembrie 2016 la 21:49
Salut Geo. E ok si actul de donatie, dar in unele judete merge si cu vanzare-cumparare persoane fizice. Mai nou, (in unele judete), se face o cerere in vederea achizitionarii unui detector, inainte de a-l cumpara. Sfatul meu este sa il intrebi pe ofiterul de patrimoniu de care apartii, iti poate da cel mai bun sfat.
Nu se da nici un examen. Motivul pentru care doresti detectorul trebuie sa fie „activitati recreative”, specificat in cererea tip. Succes!
25 noiembrie 2016 la 23:09
Sal în uk dacă cumperi un aparat de cautat Îți trebuie sa l înregistrezi sau nu .
Întrebarea 2 : Dacă îl iau în tara (tulcea )tot trebuie sa l înscriu înțeleg am voie sa caut pe câmpuri și păduri ca pe la Tulcea nu s saturi arheologice așa multe
26 noiembrie 2016 la 7:48
Salut. Da, orice detector trebuie autorizat, daca il folosesti in Romania. In UJ nu trebuie inregistrat. Se poate folosi in afara siturilor arheologice si in afata zonelor din LMI
7 decembrie 2016 la 23:58
Salutare! Am si eu cateva nelamuriri: 1 Este interzisa detectia metalelor pe plajele de pe litoral si padurile din muntii Fagaras? 2.Care este parerea legata de Garett EuroAce sau ce alt detector in jurul sumei de 350euro ati recomanda? 3. Pentru folosirea sluice boxurilor si cautarea aurului aluvionar pe raurile din Romania e necesara vreo autorizatie? Va multumesc anticipat!
8 decembrie 2016 la 17:40
Salut Robert. Voi incerca sa raspund punctual: 1: Pe plaje da, este interzisa, pentru paduri, trebuie sa intrebi ofiterul de patrimoniu, dupa ce studiezi RAN; 2. EuroAce e ok pentru monede si bijuterii, „finetzuri”, insa daca vrei sa cauti obiecte din fier in zone de razboi de ex, nu e ok. Un detector „bun la toate” din cele pe care le cunosc eu poate fi din gama Fisher sau Tecnetiks. 3. Pentru cautarea aurului, depinde de anvergura activitatii. Nu cunosc legea exact, insa sunt convins ca daca e doar un hobby, e ok.
9 decembrie 2016 la 0:07
Multumesc mult! Nu inteleg de ce plajele sunt interzise?! Cred ca suntem singura tara cu legea asta! Cat despre detector ma orientez catre TEKNETICS DELTA 4000 mai ales ca am vazut ca e si e impermeabil pana la display. In schimb vad ca nu aresensibilitate pentru aur si argint precum garett si nu prea am gasit demouri legate de comportamentul pe solurile bogat mineralizate din Europa. Toate cele bune!
9 decembrie 2016 la 7:41
Plaja Marii Negre este un subiect pe care specialistii nu prea il discuta, insa sunt destule motive pentru a fi interzisa detectia. Zona nu a fost cercetata inca de arheologi, din cauza lipsei de fonduri. Succes!
10 decembrie 2016 la 12:18
Buna ziua, Ii legal sa faci sapaturi in gropi comune ww2 ne marcate, sau de gasesti soldati ww2 ingropati prin paduri,pajisti,etc de ii dezbropi poti avea probleme? Multumesc!!!
10 decembrie 2016 la 20:48
Salut. In gropi comune nu ai voie, daca ai cunostinta sau sunt informatii ca sunt acolo. De obicei nu sunt marcate, asa cum nu sunt de cele mai multe ori nici siturile arheologice.
Daca gasesti soldati in zonele de razboi, trebuiesc anuntate autoritatile, conform legislatiei.
15 decembrie 2016 la 16:22
salut colegi, am si eu un SSP5100G , si nu ma rea inteleg cu el, daca este cineva sami dea si mie citeva i formati , va multimesc
15 decembrie 2016 la 16:24
salut. Iti sugerez sa postezi pe forum sau pe grupurile de pe Facebook, aici este doar un blog de informare
29 decembrie 2016 la 21:51
Buna seara, as vrea sa stiu care este legislatia din domeniu in Grecia!
Va multumesc!
30 decembrie 2016 la 10:25
Salut Sorin. In Grecia este interzisa detectia
3 ianuarie 2017 la 4:37
Am avut un incident in care mi s-a confiscat detectorul (nestiind termenul in care trebuia sa il autorizez).Am depus proces verbal.Acum daca achzitionez altul(ca minor-15 ani) in ce durata de timp trebuie sa fac autorizatia?(era un detector de la klarstein – furnizor german cu patent in ro).
3 ianuarie 2017 la 11:33
Varsta minima pentru a putea detine detector de metale este de 18 ani. Mai mult, trebuie sa intrebi pe ofiterul de patrimoniu daca vei mai putea detine detector, avand in vedere problema pe care ai avut-o
4 ianuarie 2017 la 18:51
Multumesc frumos de raspuns.Mai am de asteptat :)).
10 ianuarie 2017 la 23:36
Salut. Daca sunt minor imi pot face actele necesare pentru posesia unui detector?Multumesc
11 ianuarie 2017 la 7:32
Salut. Nu se poate obtine autorizatia de detinere a detectorului de catre persoane mai mici de 18 ani.
11 ianuarie 2017 la 6:36
Buna ziua! Pentru inceput vreau sa va felicit pentru acest articol detaliat si pentru modul usor de inteles prin care ati prezentat informatiile!! Dupa cum ati observat, toata tara a fost asaltata de temperaturi scazute si viscol.. Ei bine, nici la Constanta vremea nu s’a lasat mai prejos!! Astfel, acum 2 zile, am parcat masina in aproprierea strazii mele, iar cand am ajuns in drept cu usa, am realizat ca cheia masinii nu mai este in buzunar!! Asta se intampla dupa 2 zile de nins intens, iar strada mea era proaspat acoperita de zapada la 4 dimineata.. Pe toata strada se afla doar cararea facuta de mine.. Nu credeam ca imi va lua mai mult de 1 minut dar au trecut 3 ore in care am cautat cheia cu propriile maini prin zapada, pana cand frigul m’a ajuns iar ameteala m’a facut sa abandonez incercarea de a gasi cheia… A doua zi am cautat’o din nou eu impreuna cu inca 3 oameni pentru cateva ore, dar degeaba.. Acum zapada este foarte apasata si e imposibil de cautat.. Cheia este fara indoiala pe strada, o strada ce nu are mai mult de 40 de metri de la usa pana la colt. Fiind un cunoscator pe domeniu, si activ in aceasta comunitate, as dori sa va cer ajutorul pentru a gasi pe cineva prin apropiere ce va putea detecta cheile cu ajutorul detectorului de metale (conta cost, desigur). Masina nu mai poate fi folosita, ele fiind ultima mea pereche de chei (cealalta a fost pierduta recent si ea..). Daca zapada se va topi exista riscul ca cineva sa le ia si sa plece cu masina, iar costul de a inlocui cheile este extraordinar de mare (avand in vedere ca trebuie inlocuit tot sistemul fiindca nu mai posed nicio cheie) Aria de acoperit nu este atat de mare, chiar cred ca vor fi gasite cu usurinta. Multumesc pentru timpul acordat si sper din suflet ca ma puteti ajuta, multa sanatate!!
11 ianuarie 2017 la 7:34
Buna ziua, Va rog sa-mi trimiteti un numar de telefon. Va va contacta un coleg din Constanta.
11 ianuarie 2017 la 22:41
0720411111
11 ianuarie 2017 la 22:46
Deabia acum am vazut ca mi’ati raspuns atat de repede.. Maine ma poate suna la orice ora este disponibil colegul dv. Multumesc mult!!
12 ianuarie 2017 la 9:42
Va rog spuneti colegului sa sune pe numarul 0722286522 deoarece cred ca s’a stricat cartela. Scuzati’ma de deranj si multumesc inca o data de ajutor!!
15 decembrie 2017 la 11:02
Salut! Te-as ruga frumos daca se poate sa stergi aceste comentarii. Apare numerele mele de telefon aici si pot fi descoperite prin orice motor de cautare.. Multumesc frumos si scuza-ma de deranj!
12 ianuarie 2017 la 3:09
sunt detectoare care deosebesc metalele intre ele?!!!
12 ianuarie 2017 la 7:57
Da, majoritatea detectoarelor o fac, se numeste discriminare.
12 ianuarie 2017 la 10:58
Buna ziua! Inca astept telefon.. Daca aveti vreun numar de contact, mi’l puteti trimite pe mail?
12 ianuarie 2017 la 11:06
Va rog sunati la numarul 0730343695 – Sorin. Asteapta telefon, veti discuta despre zona, conditia este ca in zona aceea sa nu fie situri arheologice. Succes!
15 ianuarie 2017 la 11:49
Buna ziua,ma poate ajuta cineva cu un model de declaratie notariala pe proprie raspundere percum ca am achizitonat un detector de metale la mana a doua de pe site-ul ebay si vanzatorul nu imi poate emite factura. La aceasta declaratie o sa atasez dovada platii care sa facut prin pay-pal.
Multumesc!
15 ianuarie 2017 la 20:34
declaratia o faci direct la notar, asa este recomandat, avand in vedere ca fiecare cabinet poate avea diferite puncte de vedere.
18 ianuarie 2017 la 14:00
Salutare! Daca imi construiesc singur un detector de metale, pornind de la electronica pana la produsul finit, cum se procedeaza pentru declararea/autorizarea acestuia? Multumesc!
19 ianuarie 2017 la 12:21
Salut. Inainte de a incepe executia detectorului, te sfatuiesc sa il contactezi pe ofiterul de patrimoniu de care apartii si vei obtine informatii exacte despre cum trebuie sa procedezi. Din cate stiu, mai sunt doua cazuri diferite judete, cu detectoare executate autorizate. Succes!
23 ianuarie 2017 la 10:05
Unde las actele dosarul ma refer. In Cluj Napoca.Stie cineva? La departamentul impotriva criminalitatii sau unde?Dupa ce imi fac dosarul.
23 ianuarie 2017 la 11:25
Salut.Mergi la IPJ Cluj si de acolo te indruma ofiterul de serviciu spre biroul unde trebuie sa ajungi. Intrebarile si mai multe informatii despre comunitatea noastra sunt binevenite si gasite pe forumul detectiemetal.com si grupurile de facebook detectiemetal. Succes!
23 ianuarie 2017 la 21:27
Mersi mult! O sa vad cand vine detectorul..
26 ianuarie 2017 la 21:52
Mi-am facut comanda dar din ce am vazut initial mi-au trimis o copie privind transportul .Si deja e totul gresit. Au trecut Popa in loc de Pop pe nume.Daca au gresit oare si in factura si chitanta?Sa le zic ca au gresit ei numele sau sa merg la notar sa fac desigur tot pe bani mei o foaie?Sau sa le zic sa trimita alta factura.Avand in vedere ca e cnp meu pe factura si au adaugat ei din greseala lor o litera in plus.
27 ianuarie 2017 la 7:22
da, le spui sa modifice factura cu corecturile necesare. Nu are sens sa mergi la notar
27 ianuarie 2017 la 23:01
Am intales au zis ca trimit alta factura..Banuiesc ca factura e destula. Ca chitanta cu care am platit aia sigur nu mai poate fi modificata..
27 ianuarie 2017 la 23:03
doar factura trebuie. Succes!
7 februarie 2017 la 14:33
Salut,
Imi poti spune te rog daca exista un regim special pt prospectare\cautare de metale pretioase in zona cu ape curgatoare? pe cursul raurilor
Merci
7 februarie 2017 la 17:50
Salut. Te pot ajuta doar cu legislatie si detalii despre detectia de metale. Prospectiunile sunt in alta legislatie…
15 februarie 2017 la 13:17
De àpreciat ajutorul. Cu multumiri. Dar DACA il fac EU detectorul cum obtin actele de autorizare
15 februarie 2017 la 13:22
Cu placere. Iti recomand sa obtii o preautorizare de la Ofiterul de patrimoniu, inainte deci de a-l construi. Dupa aceea, trebuie poansonat cu o serie si in rest, aceeasi procedura.
21 februarie 2017 la 16:35
Salut in casuța urmând sal folosesc la……Eu vreau sal am de hoby ce mi recomanzi să trec?
21 februarie 2017 la 16:54
salut. „Activitati recreative” e cel mai indicat
23 februarie 2017 la 0:05
Multumesc inca o intrebare vreau sa mi cumpar un detector ai putea sa mi recomanzi ceva pană in 300 euro inca nu am cunostințe in cauză despre acest aparat am auzit că marca Garet ar fi ceva bun tu ce ai recomanda multumesc įncă odată.
23 februarie 2017 la 9:31
Este aparuta pe piata mai nou gama Garret 200i si 300i, 400i, verifica preturile pe rodetectors.com. Varianta cu bobina Karma o recomand.
23 februarie 2017 la 17:39
Mersi frumos de informați!!
6 martie 2017 la 20:15
Cu placere!
7 februarie 2018 la 12:57
Salut,ce parere aveti despre detectorul duramaxx.cat este de bun?
7 februarie 2018 la 13:47
V-am transmis parerea mea telefonic. Va urez succes!
6 martie 2017 la 14:25
buna ziua! Daca am achizitionat un detector de metale de la un magazin online autorizat acuma 3 luni, mai pot obtine autorizatia fara probleme? multumesc
6 martie 2017 la 16:41
Daca detectorul nu este folosit, eventual sigilat, nu ar trebui sa fie probleme. Eventual poti spune ca ai fost plecat din tara (de exemplu) in perioada imediat urmatoare achizitionarii.
6 martie 2017 la 17:05
Am inteles iti multumesc enorm de mult! chiar m am linistit acuma! bafta in tot ce faci !
6 martie 2017 la 20:15
Cu placere, succes!
7 martie 2017 la 11:53
din nou intampin alta problema! detin doar factura proforma si nu este acceptata cum a-si putea sa procedez ?
7 martie 2017 la 12:51
Salut. Contacteaza magazinul de unde ai cumparat si cere factura (poate fi si in format electronic).
7 martie 2017 la 14:36
asta o sa fac multumesc din nou! o sa mai postez aici ce am mai rezolvat poate mai ajuta pe cineva la nevoie.
7 martie 2017 la 19:08
cu placere. Iti recomand sa te inscrii si pe forum (www.detectiemetal.com), vei gasi acolo informatii stranse de cativa ani de la colegi. De asemenea, mai avem si doua grupuri pe Facebook, cu acelasi nume
7 martie 2017 la 19:14
super! o sa ma inscriu si acolo chiar am nevoie sa mai invat putin despre acest hobby.
12 martie 2017 la 19:07
Va rog sa imi spuneti daca se gaseste pe proprietate personala aur, bijuterii ale familiei, nu de patrimoniu, ci stra stra le-a ingropat sa zicem, tot trebuie sa le dau lastat ca ei sa-mi dea 30% din ele ? Multumesc
12 martie 2017 la 21:13
Trebuie sa fii convins de faptul ca sunt obiecte recente si nu fac obiectul unor expertize ale specialistilor (de ex. aurul si argintul marcate, etc.). In acest caz, se pot considera pierdute de rude, mai ales daca sunt gasite pe terenul propriu. Legislatia nu este foarte clara din acest punct de vedere…
13 martie 2017 la 20:50
Ar fi vorba de Cocosei dar nu stiu daca Franz Joseph sau romanesti sau francezi. Am inteles ca in greutate, ar fi intre 3 si ceva si 6 si cega grame bucata. Oricum, e o legenda in familie. S-a mai cautat manual acum 70 – 80 ani, nimic. Poate un detector de adancime ar gasi ceva. Multumesc !
8 aprilie 2017 la 18:38
Salut.si daca am cazierul (patat) mai am sanse la autorizatie?multumesc astept raspuns
8 aprilie 2017 la 18:54
Salut. Daca pata cazierului se refera la probleme pe care le-ai avut in ceea ce priveste bunuri cu interes patrimonial, ar putea fi o problema. Te sfatuiesc ca inainte de achizitia detectorului sa ai o discutie cu ofiterul de patrimoniu de care apartii. Succes!
13 aprilie 2017 la 12:31
Salut, chicotesc de ceva timp cu ideea asta, dar niciodata nu am facut un demers concret in a mi achizitiona un detector. Imi place ca se raspunde promt si in cunostiinta la problemele ridicate de diferite persoane. Felicitari ”pradmin” !!! Acum totusi asi vrea sa pun o intrebare si eu, sa stiu macar o chestie: locuiesc in constanta, foarte aproape de malul marii, daca asi achizitiona un detector de metale si bineinteles respect toata legistlatia (autorizari, etc.), pot merge pe plaja sa caut diferite obiecte pierdute de turisti ? exista vreo legislatie anume referitor la plaje pe care se presupune ca ar trebui sa o stiu :)) adika nu vrea dintr o placere sa ma trezesc ca am facut vre o dracie, ca pe la noi nu stii niciodata cum ti se intoarce impotriva orice lucru pe care il faci, si fara intentie chiar ……. Multumesc.
13 aprilie 2017 la 17:18
Salut. Multumesc pentru aprecieri.
Litoralul Marii Negre este sit arheologic. Teoretic se poate detecta la limita de 100 metri de mare, insa practic orice aparitie a unui detector in apropiere este sanctionata. Deci, iti sugerez sa alegi alte locatii, departe de siturile arheologice. Succes!
27 aprilie 2017 la 6:01
Buna ziua, ma interesează un detector de metale subacvatic, pentru scufundări. Imi putut-o recomanda o marca anume? Buget 300 euro
27 aprilie 2017 la 6:23
salut. Seahunter de la Garret este bun insa nici un detector subacvatic nu se incadreaza in acest buget.
http://rodetectors.com/detectoare-de-metale-ro/garrett-ro-detectoare-de-metale/garrett-sea-hunter-ii-garantie-de-3-ani-5-cadouri-si-livrare-gratuita.html
Sper ca nu te gandesti sa detectezi in apele Marii Negre, este interzis.
Succes!
20 mai 2017 la 19:22
Salut la toată lumea , de câteva zile , am inceput sa citesc pe unde apuc totul despre detectia metalelor. O sa scot la imprimanta și legile referitoare la acest hoby. Ce ma nelămurit in ultimul timp este: daca obțin autorizație pt detector , autorizație pt mine sa folosesc detectorul și toate cele ce mai trebuiesc eu acum unde pot folosi acest aparat , doar in raza județului meu sau în toată România??? , și pt ce pot sal folosesc , pt anumite metale sau și pt aur și alte metale pretioase ??? , Iar cu zonele interzise , gen litoralul , unde găsesc unde scrie aceste zone , sau indicate … ????.
Va mulțumesc .
21 mai 2017 la 23:48
Autorizatie este valabila pentru toata Romania, pentru toate metalele, cu respectarea legii (obiecte de interes patrimonial si cele cu risc pirotehnic predate). In ceea ce priveste litoralul, nu am apucat sa caut legea (ea sigur exista pe undeva). Succes!
23 mai 2017 la 11:13
Mulțumesc pentru răspuns. Nu știu ce să zic , inca sunt pe gânduri daca sa.mi iau sau nu detector. Între timp am găsit despre litoral și e interzis . Păcat că nu pot sa atașez poze. Am găsit la ordinul 2314/2004 lista zonelor declarate patrimoniu sau ceva de genul , scrie acolo pe județe , sate , delimitări. Poate ajuta și pe altcineva… Salut.
30 mai 2017 la 14:24
Este valabil și pentru cele folosite în construcții și șantier? De exemplu cele de detectat în pereți cabluri și metale pentru a nu gaurii țevi etc au detecție de pana la 10 cm, este valabila și pentru ele? Muncesc în domeniu și am nevoie de un astfel de aparat și un prieten mi-a spus ca cică îmi trebuie autorizație, acuma nu știu dacă a făcut mișto de mine sau nu dar zis sa ma interesez, ma poate lămuri cineva cu mai multe detalii, repet sunt constructor. , mulțam
31 mai 2017 la 11:15
conform legii, orice detector de metale trebuie autorizat, chiar daca nu este destinat cautarii prin munti si campii…
30 mai 2017 la 21:38
Daca solicitantul detine doar o carte de identitate provizorie, poate obtine autorizatia pentru detinerea detectorului de metale. Are dubla cetatenie si domiciliul in strainatate. Va multumesc.
31 mai 2017 la 11:14
Salut. Daca are si cetatenie romana, ar trebui sa se poata elibera si cu CI provizorie (contine CNP-ul). Intreaba totusi ofiterul de patrimoniu de care apartii, te poate lamuri mai mult (autorizatia contine si seria/nr. buletin…)
18 iunie 2017 la 8:53
Acesta, face parte din lista de hobby-uri care se pot practica doar in tarile libere. In Romania cu asemenea preocupari te joci cu focul.
18 iunie 2017 la 8:58
Este un hobby legal si in Romania. Respectarea legilor nu e o provocare atat de mare, doar trebuiesc cunoscute legile, zonele interzise si mai trebuie ca detectoristul sa fie un om responsabil
23 iunie 2017 la 7:31
Buna ziua . Sunt foarte ‘pornit’ sa-mi iau un detector…precizez ca nu ma intereseaza monede, tezaure, aur…chestii din astea; eu is cu istoria, WWII in special. In zona in care locuiesc…s-au dat lupte crancene intre romani si rusi (sovietici) . Nu am un pont sigur…am studiat harti si documente, online si la biblioteca si…am identificat o zona in care e foarte probabil (!) sa fi fost lupte…daca gasesc o pafta si un nasture de zinc/cupru sunt cel mai fericit om din lume ;-)…deci cam asta sunt… 😉
DAR…sa revenim la tema: ORICE gasesc trebuie sa predau ? UNDE ? am auzit ca la muzeu…iar ce inseamna munitie/arme la politie ? Dar daca e doar un tub de cartus (tras) ? Sau o pafta de centura militara ? DAR daca gasesc un cartus netras sau munitie de aruncator/artilerie etc… netrasa ? Anunt la 112 si continui cautarile sau astept pana vin genistii si dupa aia continui ?
Am vorbit la telefon cu ofiterul de patrimoniu (de la politie) si mi-a spus care e procedura (trebuie facuta o preautorizare, inainte de cumparare, apoi restul…) …
Nu-mi pot permite, deocamdata, decat un Bounty Hunter Quick Draw Pro ‘upgradat’ cu bobina karma…e bun ?
MULTUMESC .
25 iunie 2017 la 19:47
Scuze pentru raspunsul intarziat, am fost plecat cateva zile. Iti recomand gama 200i-400i de la Garret, in functie de buget, pentru inceput. Se descurca bine pe militaria. Munitia activa se preda la ISU prin apel la 112. Obiectele de interes patrimonial, la primarie, pe baza unui proces verbal. Ca pont, iti recomand sa devii membru pe forumul detectiemetal.com, pentru a beneficia de reducerea de 5% de la rodetectors.com, care oricum are cele mai mici preturi.
26 iunie 2017 la 18:56
Buna ziua am si o doua nelamuriri
1.Trebuie facuta o preautorizare, inainte de cumparare ? Eu il voi cumpara la a doua mana care ar fi procedura corecta ?
2. Contractul de vanzare cumparare trebuie autentificat la notar in acest caz sau doar ajunge contractul facut intre vanzator si cumparator(mine)? poate fi scris de mana sau sa iau unul de pe net?
Multumesc anticipat de lamuriri.
27 iunie 2017 la 16:52
Salut. Inainte de toate trebuie sa ai discutie cu ofiterul de patrimoniu de care apartii, sunt diferite moduri de aplicare ale legii in functie de judet. Tot el iti va spune daca actul notarial este valabil acolo sau alte modalitati in care se poate autoriza. Succes!
3 iulie 2017 la 11:53
Buna ziua .
Locurile pe care le vizez sunt ‘libere’ de ‘sarcina arheologica’ si nu se afla in arii/zone protejate…TOTUSI, NU am inteles CARE este limita sit-ului arheologic, inclusiv zona de protectie !; de la limita zonei de protectie ‘in colo’ se poate face detectie (teoretic…), NU ?
Oricum, cine stie care este limita exterioara a unui sit arheologic (cu zona de protectie) ?! DAR, totusi, care ar fi distanta minima ‘de siguranta’, DE UNDE se poate face detectia (macar de la marginea localitatii in care se afla sit-ul) ?
(unele Garret-uri nu au buton PP si/sau indicator baterie, ca sa nu mai zic de digital ‘Target ID’…; probabil voi folosi Bounty Hunter Quick Draw Pro & Karma Coil …)
Sa presupunem…gasesc o mina de aruncator (neexplodata).. ce fac ? O las acolo (o ingrop la loc, cum am vazut ca fac ‘baietii’ in occident) si trec mai departe SI, la sfarsitul ‘partidei’ de detectie, anunt ISU pentru TOATE proiectilele neexplodate (daca am gasit mai multe), SAU…am gasit ‘bomba’ > anunt ISU, trec mai departe si repet ‘procedura’ si tot asa… ??
Multumesc.
3 iulie 2017 la 12:24
Salut.
Zona de protectie a unui sit arheologic este de 200 metri intravilan si 300 metri extravilan. Cun siturile nu sunt marcate de obicei, iti recomand sa pastrez o distanta de min. 1000 metri de locatia sitului, pentru a nu avea probleme.
Orice munitie activa descoperita se anunta prin apel la 112 in momentul descoperirii, conform legii. In cazul in care in zona este mai multa pe care o vei descoperi in acea zi, nu cred ca e o problema sa anunti la sfarsitul zilei de detectie, pentru a fi ridicata toata de catre serviciul pirotehnic, intr-o singura misiune. Succes!
3 iulie 2017 la 12:51
Multumesc !
Cum intravilan nu prea gasesti ‘vestigii’ si, oricum, iti trebuie acordul proprietarului pentru a-i ‘ara’ pamantul (mi se pare normal), zona de ‘sapare’ ar fi, predominant in extravilan .
DAR daca sit-ul respectiv se afla ‘intravilan’ iar eu ‘tatonez’ in extravilanul localitatii vecine (libera de sarcina arheologica, desigur)…sa presupunem ca distanta intre cele mai apropiate puncte ale ‘hotarelor’ celor doua localitati ar fi de 500 m iar eu NU depasesc acel ‘punct’ (scuze ca insist, DAR sunt cazuri absolut plauzibile) ??
3 iulie 2017 la 16:11
In cazul in care respecti cu strictele distantele fata de sit, trebuie sa si demonstrezi acest lucru, cu probe, in cazul in care vre-un politist te ia in vizor. Mai ales in cazurile care, cum spuneam, siturile nu sunt marcate/delimitate.
3 iulie 2017 la 23:50
Bună. Locuiesc în Spania și vreau să merg în vacanță în România. Am achiziționat aici un detector Garret 300 I. Vreau sa-l iau cu mine în țară. Are ceva dacă am factura în spaniolă. Ar trebui tradusă și legalizată ? Știți dacă aceste detectoare sune legale în România. Mulțumesc anticipat.
4 iulie 2017 la 21:08
Detectoarele sunt legale in Romania; te sfatuiesc sa vorbesti inainte cu ofiterul de patrimoniu din judetul tau, ii explici situatia. Facturile in engleza de ex., nu trebuiesc traduse/legalizate. Banuiesc ca nici cele in spaniola. Autorizarea poate sa dureze intre 7 si 15 zile, in functie de judet si disponibilitatea celor de acolo. Succes!
4 iulie 2017 la 23:45
Bună. Locuiesc în Spania și vreau să merg în vacanță în România. Am achiziționat aici un detector Garret 300 I. Vreau sa-l iau cu mine în țară. Are ceva dacă am factura în spaniolă. Ar trebui tradusă și legalizată ? Știți dacă aceste detectoare sune legale în România. Mulțumesc anticipat.
13 iulie 2017 la 10:19
Buna ziua! As dori daca se poate sa-mi activati si mie contul pentru forumul de pe detectiemetal.com pentru userul robertng. Va multumesc si roade la detectie!
13 iulie 2017 la 11:44
cont activat! Bine ai venit printre no!
18 iulie 2017 la 10:22
aratati-mi si mie articolul sau legea care se refera ca inainte de achizitionarea unui detector trebuie palavragit cu ofiteru de politie …(auzi nenea politai vreu si io sa-mi ieu un detector metale ma lasi? te las noo daca esti baiet cuminte…,) CARE E LEGEA AIA DESTEPTILOR? daca l-am luat de pe oser sau lam primit cadou ce factura, ce sigil?
19 iulie 2017 la 11:09
Nu exista cadru legal pentru aspectul asta, insa problema este ca exista legi contradictorii. Nu e vina of. de patrimoniu, ci a sistemului invechit. Noi putem ajuta sa schimbam ceva in bine, cu idei si actiuni comune. Atitudinea asta nu e benefica
18 iulie 2017 la 10:33
Dca lam primit cadou sau luat de pe oser si nu lam folosit, si vreau sal vand trebuie sa imi fac autorizatie de detinere ca vreau sa ma scap de el ? ce tara de tampiti!
19 iulie 2017 la 11:08
Logica ta este corecta, mai putin cu tara de tampiti; traim cu totii in ea…
18 iulie 2017 la 16:51
Buna ziua! As dori daca se poate sa-mi activati si mie contul pentru forumul de pe detectiemetal.com pentru userul bebe70.Va multumesc.
19 iulie 2017 la 11:12
Cont activat. Bine ai venit printre noi!
24 iulie 2017 la 11:45
Referitor la harta CIMEC (http://map.cimec.ro/Mapserver/)
Harta e buna…orientativ, DAR…NU arata care sunt limitele EXTERIOARE ale siturilor (inclusiv zonele de protectie), de acolo calculand 1km (de exemplu) distanta, adica limita EFECTIVA pana unde se poate face detectie..NU ? Siturile arheologice sunt marcate punctual, suprafata de restrictie fiind mult mai mare (indicatiile pe care le dau nu arata clar care sunt LIMITELE exterioare ale siturilor arheologice) .
Ar trebui ca siturile arheologice sa fie marcate pe harta INTEGRAL, pentru TOATA suprafata fiecarui sit in parte (hasurate sau umplute cu o culoare de ex.), asemenea localitatilor…!
Mai este cazul cand un ‘sit arheologic’ este marcat (punctual) DAR…acesta ‘contine’, in realitate, mai multe ‘puncte’…aia chiar e ‘frumos’… ;-/
Stiti cumva o harta EDIFICATOARE a siturilor arheologice din Romania ?
25 iulie 2017 la 11:51
Salut. Nu exista nici o harta clara, aceasta este singura pe care o putem folosi, orientativ. Eu personal stau la distanta de cel putin 1 Km de orice sit arheologic, pentru a nu-mi asuma riscuri.
26 iulie 2017 la 12:38
Ok…1km…si care ar fi reperul de la care masori 1km ?
26 iulie 2017 la 15:23
in functie de descrierea din RAN Cimec, in masura in care aceasta descriere poate da indicii. Cand ai nelamuriri, e bine sa tii legatura cu ofiterul de patrimoniu, el ar fi in masura sa te sfatuiasca, teoretic cunoscand siturile mult mai bine
26 iulie 2017 la 15:49
Cam relativ…daca e sa te bazezi pe descrieri…atunci mai bine faci o plimbare…fara detector… 😉 Daca e sa ne referim la harta mentionata…atunci e o mica mare problema: situl cutare NU se afla unde apare indicat cu semnul ala…cel putin nu intotdeauna .
Esti sigur ca harta de mai sus indica toate siturile arheologice – varianta la zi ? Am consultat o ‘carte online’ (pdf…) unde, pentru un anumit sit am mai gasit unul…cam la 500-600 de metri de zona pe care o consideram ‘safe’, acesta din urma nefiind indicat pe harta aceea .
Ce-i drept, cartea aceea e ‘cam’ veche (de vreo 20 ani…), de unde as putea deduce ca situl ‘surpriza’ nu mai e sau e vorba de situatia cand un sit este indicat pe harta (punctual), dar acesta contine mai multe ‘sub’ situri…ceea ce ar fi foarte distractiv; ajung la un moment dat sa cred ca detectia asta e un fel de slalom/labirint si/sau un fel de ruleta ruseasca … 😉
26 iulie 2017 la 15:55
Intr-adevar, sunt situatii in care mai bine alegi alta locatie. Eu nu sunt in situatia asta, stau intr-o zona cu doar doua situri mici, cu „granite” cunoscute. Sa iei totusi in considerare cu consultarea ofiterului de patrimoniu, poate isi face timp si va uitati impreuna pe harta
25 iulie 2017 la 7:16
Putem detecta si in alte tari, in conditile in care suntem autorizati? Ms.
25 iulie 2017 la 11:52
Autorizatia este valabila doar pentru teritoriul Romaniei. Se poate detecta fara probleme, in tarile in care nu este necesara autorizarea
27 iulie 2017 la 16:14
Putem detecta pe plaja de la Marea Neagra?
27 iulie 2017 la 16:36
Detectia pe plaja Marii Negre este permisa teoretic doar dupa 100 metri de la luciul apei. Practic, nu avem plaje cu latimea asta 🙂 recomand sa nu, s-au facut cateva dosare penale celor care au incercat.
28 iulie 2017 la 9:33
Multumesc pentru raspuns.
Exista si o explicatie pentru care nu poti detecta pe plaja?
28 iulie 2017 la 14:52
Litoralul Marii Negre este considerat sit arheologic. Cu placere!
2 august 2017 la 12:27
Cei 100m distanta de luciul apei se iau in considerare si la lacuri, rauri, parauri?
2 august 2017 la 16:04
Nu, doar pe litoralul Marii Negre
31 iulie 2017 la 20:42
Buna seara.imi puteti activa contul pe detectiemetal user mariusgl
31 iulie 2017 la 22:06
Salut, cont activat!
1 august 2017 la 11:44
contul este deja activat!
1 august 2017 la 15:14
Multumesc . Zilele trecute din intamplare am vazut un filmulet pe youtube un tip prin padure cauta „comori” 🙂 frumoasa pasiune e ceva nou pentru mine ma bate gandul sa achizitionez un garret 400i rodetectors… dar am o retinere dupa cate am citit despre legislatia asta tampita mii se pare ceva sf tot ce se intampla in tara asta in 2017 sa iti propriul bun nou ca nu ai anuntat inainte sa il cumperii si tot felu de chestii de genul in ce tara traim . Nu stiu ce sa fac ma mai gandesc… e cineva din Galati prin comunitate care stie cum sta treaba pe la noi cu aceste detectoare si pe unde se poate bantuiii prin zona…multumesc o zii frumoasa
2 august 2017 la 15:21
Marius, am vazut si eu care e treaba…si eu vreau sa-mi iau un DM…si am sa-mi iau .
Trebuie doar sa respecti ceea ce-ti spune/indica ofiterul de patrimoniu de la IPJ-ul tau…vorbeste cu el INAINTE de a-ti cumpara DM, retine/noteaza-ti tot si…daca omu’ vede ca nu esti inca un smecheras care umbla dupa ‘comori’…atunci…totul va fi ok, nu vei avea probleme .
Esential este sa tii cont de 2 harti, pentru a putea evita un eventual conflict cu legea (nici un politist nu te va tine de manuta si-ti va spune ‘acolo da…acolo nu…’); trebuie sa te informezi, sa studiezi OG 43/2000 si…
– http://map.cimec.ro/Mapserver/
– http://atlas.anpm.ro/atlas
Ce-i drept, harta cimec nu e foarte concludenta; orienteaza-te si tu…eu am sa incerc sa vorbesc cu cei de la Directia de Cultura…poate fac rost de o harta EDIFICATOARE (e ESENTIAL sa stim care/unde sunt LIMITELE siturilor…pentru a ne putea lua marja de 1km, de siguranta; cei care au un cuvant de spus in aceasta comunitate a detectoristilor ar putea sa faca un gest frumos pentru cei care sunt mai vechi si mai noi ‘in bransa’, sa faca demersurile necesare si sa ‘dea pe net’ harta edificatoare a siturilor arheologice din Romania) .
SUCCES ! 😉
2 august 2017 la 16:10
Ideal ar fi sa existe o astfel de harta, insa nu se pune problema. In foarte multe cazuri, nici macar cei de la Min. Culturii nu cunosc „granitele” siturilor sau nici macar locatia exacta in cateva cazuri. Realizarea unei harti complete presupune topografierea (sau alte actiuni, nu ma pricep) tuturor siturilor, care sunt cateva mii in Romania. In concluzie, nu exista, trebuie realizata. Pana una-alta, ar fi mai ieftin plantarea unor panouri de informare din loc in loc, ar fi mai ieftin. Dar nici asta nu se va face, pentru ca ar insemna sa semnalizezi niste situri lasate de mult in paragina, pline de gunoaie si vegetatie.
3 august 2017 la 5:48
Atunci, daca NICI EI nu stiu, cum de stiu atunci cand ‘sanctioneaza’ un detectorist ‘luat de val’ ? Harta cimec cum a fost facuta ?? Daca ei nu stiu intinderea….atunci cum de stii tu…atunci cand iti ‘iei distanta’…?? Da, panourile ar fi o solutie (cu balarii sau nu, sanctiunile TOT se aplica), deci…demersul de care am zis TOT se poate face…daca exista VOINTA…nu ? 😉
5 august 2017 la 16:55
Buna ziua . Am resetat parola pentru contul de pe detectiemetal.com…s-a afisat mesajul cu trimiterea la adresa…DAR…NU am primit nici un mesaj cu parola noua !
Any help ???
5 august 2017 la 17:55
care este e numele de utilizator? si adresa de e-mail?
5 august 2017 la 22:00
tion; adresa e cea pe care am folosit-o la ‘detaliile tale’ pentru acest blog .
6 august 2017 la 22:15
Nu pot vedea adresa de e-mail cu care te-ai inregistrat pe blog. Contul cu numele de utilizator „tion” este activ, as putea doar sa schimb eu parola temporar (sa creez o parola noua), dupa care sa o schimbi din nou. Putem discuta pe adresa de e-mail: pratmin@yahoo.com
16 august 2017 la 14:50
Buna ziua .
Eu inca nu am inteles CUI / UNDE predau ce gasesc…muzeu ? Directia Cultura ? Primarie ? Politie ? Daca am fost la detectie sambata…gasesc pe cineva…sambata la primarie…, de ex ? Atunci cum voi ‘vedea’ evaluarea (care se face la muzeu) si cum voi sti daca sunt indreptatit sau nu la recompensa legala (intreb cu titlu informativ, nu ‘de dragul’ recompensei !) ? Daca am gasit doar un nasture militar si un tub de cartus (tras)…le predau si pe alea ? …
16 august 2017 la 18:19
Salut. Obiectele care nu au valoare patrimoniala nu trebuiesc predate nicaieri. Doar daca vrei sa faci donatie unui muzeu militar… La politie (de fapt ISU) predai doar arme si munitie, parti de arme si de munitie, prin apel la 112. Esti obligat ca in termen de 72 de ore sa predai orice obiect cu valoare de patrimoniu la primarie, pe baza de P/V. Teoretic, conform legii, esti indreptatit la recompensa pentru orice predare, practic insa vei fi instiintat in legatura cu acest lucru.
17 august 2017 la 0:35
De unde stiu eu daca un obiect e de patrimoniu sau nu ? Nu trebuie evaluat mai intai ? 😉
Eu citisem ca trebuie predat TOT ce gasesti…la muzeu… De exemplu, obiecte gen casti, paftale, decoratii (si altele asemenea)…trebuie predate ? PRACTIC…voi fi instiintat…? 😉 Cunosti cazuri…? ;-/
Cine ma va instiinta: primarul cutare ? Directia…? Muzeul… ? Cred ca se vor grabi… 😉
17 august 2017 la 8:12
Am explicat ce trebuie predat. Elementele de echipament din ww1 si ww2 nu sunt de patrimoniu. Nici capacele de bere, nici sarmele, schijele, etc. Eu am donat o perioada direct la muzeu si primeam informatii de la specialisti despre obiecte, atunci. Iti recomand sa predai la primarie si sa trimiti poze la muzeu, poate primesti vre-un raspuns.
17 august 2017 la 9:01
Am inteles…dar daca, de exemplu, ‘sap’ pe raza comunei/satului ‘cutaresti’…predau (ce trebuie predat…) la primaria de acolo…? E cineva acolo care stie ce trebuie facut ?
Tu cum ai procedat la ultima detectie in…afara zonei metropolitane ?
17 august 2017 la 12:52
Eu doar am donat pana acum si am facut-o direct la muzeul judetean. Predarile se fac la primaria de pe raza careia s-a facut descoperirea; de obicei ei nu prea stiu cum sa faca procesul verbal (nu au tipizate), insa s-a mai discutat pe forum si poti prelua de acolo un model de PV. (www.detectiemetal.com)
22 august 2017 la 9:22
Te salut.Daca esti binevoitor pot sa iau legatura personal cu tine.Am ceva particular de vorbit.
23 august 2017 la 7:44
pratmin@yahoo.com sau 0747776144
2 octombrie 2017 la 13:36
Dacă cumpăr un detector online si nu il declar ce se întâmplă? Adică cum poate cineva sa afle daca eu mi-am luat sau nu un detector?
6 octombrie 2017 la 11:30
Afla de la vecini, de la „prieteni”, proprietarii terenurilor pe unde detectezi, ciobani, pădurari, etc. Dosar penal, amenda penala în valoarea de 75mii lei. Conform legislatiei actuale, pentru detinerea unui detector de metale trebuie autorizatie.
7 octombrie 2017 la 10:13
Salut,
îmi poți activa și mie contul pe detectiemetal.com? User danu
7 octombrie 2017 la 14:35
salut. Am activat contul
10 octombrie 2017 la 8:34
Bună ziua,
Vă rog dați-mi o părere despre Garrett Euroace,eventual și dacă bobina Karma ar fi utilă pentru acest model.
Vă mulțumesc!
10 octombrie 2017 la 12:22
Salut. Poti sa-ti doar parerea altor colegi care detin acest detector si parerea mea, vazand-ul „la treaba” in mana altora. Este un detector bun, in special pentru monede, inele, etc (obiecte neferoase). Are adancime si discriminare foarte buna. Dezavantajul pe care l-am sesizat eu: in zonele militare nu poti distinge in obiect mare de unul mic (de ex. schija mica de proiectil), da acelasi semnal sonor (de aceea, pentru zonele militare recomand Fisher F5 sau Tecnetiks T2 Ltd.
10 octombrie 2017 la 12:31
Mulțumesc mult pentru răspuns!
10 octombrie 2017 la 12:27
Am uitat sa iti spun parerea despre sonda Karma. E mai adanca si mai usoara, generatie mai noua. Recomand
19 octombrie 2017 la 13:23
Buna ziua, imi puteti activa si mie contul, user name SiminaBE. Multumesc frumos!
19 octombrie 2017 la 14:49
Buna ziua, Am activat contul, bine ai venit!
22 octombrie 2017 la 10:30
Salutare, sunt foarte fascinat de acest hobby (ce e drept destul de nou pt mine) dar inacelasi timp trist pt ce se intampla la noi in tara… din toate privintele. Vreau sa-mi achizitionez un DM… ce-mi recomanzi in limita a 700€. Pace…
28 octombrie 2017 la 8:21
Salut. Iti recomand firmele Garret (AT PRO), Fisher, Minelab. Eventual poate gasesti un XP Deus SH…
22 octombrie 2017 la 11:21
Va rog frumos sa-mi activati si mie contul! Multumesc!
28 octombrie 2017 la 8:23
Salut. As avea nevoie de mai multe date: nume utilizator si/sau adresa de e-mail. Utilizatorul Dorin_M nu exista.
28 octombrie 2017 la 9:31
Buna ziua, Sunt hotarat sa cumpar detectorul GOLDEN MASK 5 PLUS.2.350 lei. Credeti ca am facut o alegere buna pentru un incepator? Multumesc anticipat pentru raspuns!
28 octombrie 2017 la 10:35
Salut. Este un detector bun, cu viteza mare de recuperare a tintei, simplu de utilizat, ecran, doua frecvente de lucru si rezistent la umezeala. Daca l-ai ales pe criterii personale, va fi cel mai bun detector pe care il poti avea, cel putin cativa ani. Succes!
31 octombrie 2017 la 10:44
In ce masura trebuie instiintat ofiterul de patrimoniu de achizitionarea detectorului ?
31 octombrie 2017 la 17:21
Nu exista in legislatie aceasta cerinta. Insa exista o inadvertenta intre doua articole de lege: 1. nu poti autoriza un detector de metale fara factura; 2. Nu poti detine detectorul fara sa fie deja autorizat. In anumite judete, s-a impus o pre-autorizare, care sa dea voie la achizitionarea detectorului in vederea autorizarii.
1 noiembrie 2017 la 12:45
Buna .
Pot spala bobina (de mizerie/noroi) cu dusul ? Trebuie sa ‘feresc’ cablul ? Multumesc.
1 noiembrie 2017 la 18:25
Salut. De obicei, bobina este submersibila in apa in majoritatea cazurilor. Te rog sa specifici ce detector si bobina ai.
1 noiembrie 2017 la 23:56
Bobina ‘Karma’ – BHQDP
2 noiembrie 2017 la 7:29
Este submersibila, o poti spala fara probleme
2 noiembrie 2017 la 9:41
Multumesc. Chiar are nevoie (in padure…dupa ploaie…)… 😉
…si inca o intrebare : ti s-a intamplat vreodata sa ai semnal / sapi / no signal… ??!!
Multumesc.
2 noiembrie 2017 la 12:05
Da, se poate intampla din cauza „hot rock” (roci mineralizate) sau goluri de aer in pamant (de asemenea, difera mineralizarea). Fii atent totusi si la bombeurile metalice de la bocanci 🙂
2 noiembrie 2017 la 12:44
De bombeuri nu poate fi vorba… ;-), iar roci mineralizate…nu prea cred, in solul de padure…
Am observat, totusi, in unele ‘brazde’, urme ‘metalice’, mici (semnal ‘de fier’)…probabil de la bucati de srapnel foarte mici care s-au ‘dizolvat’ din cauza ruginei si a trecerii timpului (?); e interesant cum chiar si ‘urme’ de fier pot fi detectate… 😉
Ar mai fi ceva…detectie/sap (10-15 cm)/semnal care indica obiect (fier) la o adancime mai mica decat adancimea gropii…verific in ‘pereti’…nimic…
SAU detectie/sap/…nimic…dar ‘apare’ semnal ‘langa’…ca si cum obiectul s-ar fi ‘mutat’ sub pamant… 😉
SAU…nici un semnal detectie DAR semnal ‘pe PinPointer’ (butonul PP)…??
SAU…semnal inalt (‘ascutit’ de la 84-85 la 92-96/7) foarte scurt, intr-o mare de semnale ‘pe fier’, DAR care ‘revine’ de fiecare data cand plimb bobina peste acel loc…
????
3 noiembrie 2017 la 8:04
Nici un detector nu are discriminare perfectal semnale inalte initiale pot fi la tabla f. ruginita de exemplu, insa cand te aproprii va fi tot fier.
Pentru semnalele mici, mai rascoleste o data pamantul excavat si trece cu bobina pe deasupra. Conteaza mult si pozitia obiectului in pamant
3 noiembrie 2017 la 10:15
Multumesc ! Chiar nu stiam (!?) de ‘chestia’ cu tabla ruginita…! Intr-adevar, e vorba de obiecte ruginite…(mai mult sau mai putin, unele foarte ruginite, de abia se mai cunoaste ceva…) .
E mai greu cand sunt (relativ) multe obiecte in pamant…(mai ales din fier…, unele destul de aproape ‘intre’ ele), cam iti dai seama… 😉 ! Am remarcat ca un semnal foarte/inalt (80 si ceva pana la aproape 99) poate fi ‘acoperit’ (‘ecranat’) daca in zona (aproape) sunt SI obiecte din fier (mai mici si/sau mai mari)…ce recomanzi ?
3 noiembrie 2017 la 17:13
Recomand sa sapi. Chiar dacă e o tabla ruginita (care nu va da niciodată un semnal stabil), lângă ea poate fi ceva care sa merite efortul. Efentual, dupe sapi o portiune din groapa, mai verifici cu detectorul sa vezi daca se mentine semnalul „inalt”. Iti recomand totusi ca si la semnalele de fier adanci sa sapi, ar putea fi ceva cu importanta istorica mare.
13 noiembrie 2017 la 16:47
Mda..e usor de zis 😉 …sa vezi cand te afli intr-o ‘mare’ de semnale ‘pe fier’ si..pe unde verifici…bine-nteles ca tot de fier ‘dai’…din nefericire (OARE ?!) am inceput intr-o zona destul de puternic poluata cu resturi ‘menajere’…m-au exasperat capacele de la sticle de suc/bere… 😉 (unde mai pui ca unele capace, inainte, erau facute din zinc sau aliaj zinc+…) .
Am ‘gasit’ ceva…cum detectez un semnal ‘inalt’, cat de scurt (mai ales intr-o ‘mare’ de semnale ‘pe fier’), ‘bag’ discriminare de la fier pana la zinc (las numai de la zinc – exclusiv, ‘in sus’)…dupa aceea ‘revin’ la ‘0 discrimination’…merge ! 😉 La ce valoare ‘target ID’ e nichelul ?
Pot fi curatate ‘live rounds’ (de rugina)…?
Multumesc .
13 noiembrie 2017 la 16:52
Eu mai sap in astfel de zone (contaminate) doar daca vreau sa plantez ceva :
La nichel nu stiu, n-am verificat, am gasit doar obiecte nichelate si nu imi dadeau mai mult ca cupru (din cupru/alama fiind obiectele de obicei).
Live rounds – nu iti recomand, mai bine mai cauti si gasesti „death ones” 🙂
13 noiembrie 2017 la 22:34
Am gasit ‘death ones’, dar, ‘culmea’, ‘curate’… 😉
Iti poti imagina ca am gasit capac de la sticla de bere/suc (?) la vreo 25/30 cm ??!!??
N-am inteles ‘chestia’ cu ‘plantatul’…de ce ? Acolo nu pot exista ‘relicve’…? 😉
N-am stiut ca zona, cel putin pe o anumita ‘latime’ a fost ‘zona de picnic’…asta e ! Am rabdat si…nu mi-a parut rau . 😉
Cum te-ai simti sa vezi ca ‘la tot pasul’ (EFECTIV !….deci…nu mergi 1 metru si…’piu-piu’ pe iron…) ai semnale ‘de fier’ si, ‘pe ici-colo’, ceva ‘mai deosebit’ ?
Din ce-am vazut, ‘headstamp’-urile…’spun totul’, nu (oricum, ‘live rounds’ sunt mai apreciate…) ? Parca e pacat ca unele relicve…’iti dau cu tifla’… 😉
20 noiembrie 2017 la 12:24
Buna.
O intrebare . Ce semnale (fier, cu referire la Target ID…) te determina sa ‘neglijezi’ ce e dedesubt (adica sa ‘sari’/treci mai departe)…?
20 noiembrie 2017 la 22:00
Nu. Tine de atentia pe care o acorzi tu semnalelor. Daca mergi cu discriminare la fier, cu siguranta nu vei rata alte semnale de sub acesta
20 noiembrie 2017 la 22:47
Imi cer scuze…nu m-am exprimat clar…’de dedesubt’…adica…din pamant, de sub tine (sub bobina…), adica potentiala ‘tinta’ . ;-/
21 noiembrie 2017 la 8:14
Eu pot deosebi de ex. cuiele si sarmele de alte obiecte cu potential real. Semnalul este „saltaret” (multiplu sonor), indecis, destul de slab, cu valori mici VDI. De asemenea, folia de tigari nu o sap niciodata (mai fac totusi verificari din cand in cand sa fiu sigur ca nu mi-am iesit „din mana” :). La aceste semnale ar putea totusi sa fie si aur cu alta forma decat cea rotunda 🙂
In zonele de razboi, nu sap la fier mic, decat daca sunetul este „ascutit”, care arata o forma regulata.
21 noiembrie 2017 la 10:38
Teoretic…toti ar trebui sa elimine ‘foil’ (notch…)…mai ales daca nu cauta aur si/sau nu poate fi vorba de aur in zona (cazul meu)… ;-/ Oricum, unele ‘WWII relics’ sunt din aluminiu (gamela, de ex.)
Sunet ascutit…ok…ce valoare (valori) Target ID ? Multe bucati de shrapnel/schije au forma (aproape) ‘regulata’ . De la ce valoare in sus Target ID te hotarasti, de obicei sa sapi (semnal ‘de fier’) ?
Am scos bucati de schije/shrapnel foarte interesante (unele destul de mari)..TOCMAI pentru ca aveau o forma…neregulata, care ‘indicau’ foarte bine ‘ce a fost acolo’ ;-/
Ca sa fiu sincer, in zona ‘mea’…NU mergi 1m fara sa ai un semnal cel putin ‘decent’ de fier…daca verifici o brazda…e foarte posibil sa dai, de fapt, peste un ALT obiect, ingropat mai mult sau mai putin adanc, deci… 😉
21 noiembrie 2017 la 11:41
Salut. Aluminiu are valoarea aproape de maxim, in functie de dimensiuni sau volum piesa.
Mie detectorul imi indica marimea obiectului prin sunet si este un factor important pentru alegerea „da sau nu” la sapat.
21 noiembrie 2017 la 13:04
De ex. … ai semnal ‘standard’, pe fier, de 12 (Target ID…)…ce faci ? Sapi sau treci mai departe ? Sau…semnal persistent, (tot fier) de 7 (Target ID)…?
21 noiembrie 2017 la 13:16
nici nu ma uit la valori daca sunetul nu ma face sa o fac. Din experienta, valorile pot fi diferite la acelasi obiect, in functie de mineralizarea solului si gradul de oxidare al obiectului si este irelevant de cele mai multe ori (valabil doar la obiectele din fier). La detectorul meu, sunetul imi da semnalul daca apuc cazmaua de coada sau o las acolo. Difera sunetul in functie de marimea obiectului, de la „slab” pentru fier foarte mic, pana la „gen alarma” pentru obiectele mai mari de o potcoava la 20cm de ex. Bineinteles, conteaza si adancimea la care se afla. De cativa ani, am reusit sa recunosc semnale adanci, tot dupa sunet (la mai mult de 60-70cm, semnalul sonor este un „marait” continuu, pe o suprafata mai mare, chiar daca obiectul este de ex. o casca de soltat. Ce detector ai?
21 noiembrie 2017 la 15:27
BHQDP (folosesc bobina ‘Karma’)
21 noiembrie 2017 la 15:31
care e marca detectorului. Mi-ai dat seria? 🙂
21 noiembrie 2017 la 16:05
Hehe…seria am dat-o altcuiva… 😉 Bounty Hunter Quick Draw Pro
21 noiembrie 2017 la 16:59
Ehe, asta e altceva 🙂 Nu am vazut nici un detector Bounty pe teren, nu stiu care sunt caracteristicele reale. Oricum, orice detector are secrete care trebuiesc invatate. Bobina Karma, am auzit ca ar fi buna.
26 noiembrie 2017 la 12:40
Buna ziua . Va rog sa-mi comunicati care ar fi cel mai indicat detector de metale pana la 100-1500 eur . Va multumesc .
26 noiembrie 2017 la 19:24
Intrebarea trebuie sa fie completata cu urmatoarele: ce zone cauti, preponderent militare sau civile? Care este bugetul mai exact? intre 100 si 1500 EUR se afla toate gamele de detectoare; Ce te intereseaza mai mult? adancimea sau discriminarea? La prima vedere si folosind intuitia, iti recomand XP Deus, inglobeaza totul la nivel peste medie. Se poate insa personaliza in functie de criteriile de mai sus.
28 noiembrie 2017 la 14:24
buna, am facut ieri un cont pe forum, dar zice ca trebuie activat de un administrator.
cu stima.
1 decembrie 2017 la 17:04
Salut. Am fost plecat, abia acum am ajuns. Te rog sa imi trimiti numele de utilizator si se rezolva
2 decembrie 2017 la 8:46
Bună ziua,
Rog activați și contul meu, ghdorin.
Vă mulțumesc!
2 decembrie 2017 la 10:59
Numele de utilizator nu exista. Te rog sa imi trimiti adresa de e-mail sau mai inregistreaza-te o data.
2 decembrie 2017 la 11:29
bulexadorin@gmail.com pentru ghdorin
2 decembrie 2017 la 15:28
nu exista nici aceasta adresa de e-mail. Verifica daca forumul pe care te-ai inregistrat este la adresa http://www.detectiemetal.com
2 decembrie 2017 la 15:39
Da.
Din moment ce primesc notificări și pot posta,mă pot considera membru chiar dacă nu am primit confirmare?
2 decembrie 2017 la 20:33
Probabil ca da, insa trebuie sa fie ceva problema. Nu apare numele de utilizator in baza de date. Faci o postare si mai verific o data
2 decembrie 2017 la 15:34
Rog pe cei cu experiență în detecție să scrie un punct de vedere despre detectorul de metale Rutus Alter 71 fabricat în Polonia.
Sper ca,dacă părerile vor fi încurajatoare,să-l pot achiziționa pană în primăvară de la Rodetectors.
Mulțumesc anticipat!
8 decembrie 2017 la 14:29
Bună ziua, prieteni din România!
Sunt un entuziast de detectoare de metale din Germania.
Locuiesc acum la Cluj Napoca pentru studii. Romanul meu nu este foarte bun, dar invat rapid.
Am un detector Minelab CTX3030. Am găsit multe lucruri minunate în Germania.
Vreau să-mi aduc detectorul de metale în România. Am un CNP de rezident acum. M-am dus la secția de poliție din Cluj. Mi-au dat „certificatul de cazier judiciar” pentru „autorizație de detinere detector metal”, dar nu știau ce să facă atunci. Am spus că vreau să plătesc taxa pentru autorizare, dar doamna nu știa. Ce trebuie să spun? Cum pot contacta „ofiterul de patrimoniu”? Și nu am factura din România pentru că mi-am cumpărat detectorul în Germania. Așa că trebuie să mă duc la notar și să scriu numărul seriei pe o declarație notarială, nu?
Aș fi foarte fericit să întâlnesc entuziaștii detectoare din România. Nu ezitați să mă contactați pentru a-mi împărtăși experiența mea de detectare! O zi bună!
8 decembrie 2017 la 20:05
Salut. Gasesti pe Facebook datele de contact ale Asociatiei Transylvanian Diggers din Cluj, te vor ajuta cu informatii. Cred ca poti obtine autorizatia doar cu declaratie notariala, care sa tina loc de factura fiscala. „Taxa de autorizare” este in valoare de 10 lei si chiar asa se numeste. Ofiterul de patrimoniu este unul singur pentru fiecare judet, deci trebuie sa mergi la IPJ Cluj si sa intrebi.
Sper sa poți rezolva cat mai curând cu autorizarea in Romania si poate ne întâlnim la una din întâlnirile nationale pe care le organizam anual in Romania.
Succes!
11 decembrie 2017 la 21:05
daca am pierdut factura si nici nu mai stiu exact de unde l-am comandat ce mai pot face?
12 decembrie 2017 la 7:30
declarație notariala care sa tina loc de factura
12 decembrie 2017 la 11:14
Salut !
Uite…ti s-a intamplat vreodata sa gasesti ALTCEVA decat te asteptai (adica detectorul sa-ti ‘indice’ ceva si tu sa gasesti…altceva decat te asteptai) ? Un caz concret ? …
– ‘caz’ : Semnal ‘ok’ pe fier si mai…’slabut’ (?) si ‘scurt’ de la cupru in sus…si…obiect ‘predominant’ alama sau bronz…?!
Multumesc.
12 decembrie 2017 la 18:45
Da. Cel mai fregvent, detectand prin zonele de lupta din primul Razboi Mondial, gasesc tabla de la cutii de munitie rusesti la adancime mare, insa initial semnalul este de aliaj (cupru in mare parte), insa indecis pe anumita valoare. De asemenea, la casca Adrian, la adancime mai mare de 40cm, da semnal de cartuse (alama), insa pe masura ce sap, valorile sunt corecte (fier). Sunt valabile pentru toate modelele de detectoare, putand varia insa aceste erori si in functie de umiditatea solului, mineralizare si bobina pe care o folosesti
23 decembrie 2017 la 18:44
Salutare,in anglia este legal a utiliza asemenea aparate si care sunt pași dacă cumva stiti .va multumesc!
23 decembrie 2017 la 21:11
In Anglia este legal si nu trebuie autorizatie. Singura cerinta este sa ai acordul proprietarului terenului si este indicat sa faci parte dintr-un club de detectie.
24 decembrie 2017 la 0:00
Salut!
Am 15 ani
Acolo unde scrie Subsemnatul/Subsemnata……Am voie sa.mi trec numele meu sau al parintelui?
24 decembrie 2017 la 10:37
Salut. Nu poti obtine autorizatie, decat dupa ce implinesti varsta de 18 ani.
7 ianuarie 2018 la 14:07
Salut ! In modelul cerere tip, unde este specificat : urmând să-l folosesc la ………….. ce trebuie scris ?
7 ianuarie 2018 la 17:06
Salut. Cel mai indicat este sa scrii „pentru activități recreative”
22 ianuarie 2018 la 6:42
en verdad es lo que pretendo . soy español y aparte que aqui esta todo muy buscado, no es legal, quisiera probar en las orillas del danubio ,mi intencion es contribuir con mis hayazgos y dar ubicacion de los mismos, es mi hooby y mi pasion, y si tubiera derecho a alguna recompensa podria seguir financiando mi abentura, gracias un saludo
22 ianuarie 2018 la 8:03
Hola. Para utilizar el detector de metales en Rumanía, es necesario obtener la autorización. Desafortunadamente, para obtener la autorización de la policía de patrimonio, debes ser ciudadano romano.
Por el momento, no se han otorgado más recompensas por detectores autorizados desde el año pasado
3 martie 2018 la 3:16
se merita sa cumpar si sa autorizez Detector de metale DURAMAXX, impermeabil 16.5 cm 1.5 m la 250 ron de pe net? sau nu sunt decat de ,,amuzament,,?
3 martie 2018 la 15:16
Salut. Acelea sunt mai mult jucarii, nu se incadreaza nici in gama „entry level”. Cel mai ieftin detector pe care il pot recomanda este Garret Ace 150.
7 ianuarie 2018 la 16:12
salut imi activati va rog si mie contul masterpk pe http://www.detectiemetale.com ?
7 ianuarie 2018 la 17:08
Salut. Cont activat, bine ai venit printre noi!
10 ianuarie 2018 la 16:29
Salut. La multi ani ! 😉
Ce semnale (eventual valori Target ID…) ar trebui sa ignor (desi e foarte greu…avand in vedere „infernul” de semnale ‘pe fier’ pe care il ‘intalnesc’ tot timpul…deci, nu merg 1m fara sa am semnale pe fier) pentru a nu (mai) scoate schije ? 😉
Multumesc .
11 ianuarie 2018 la 12:52
Salut! Depinde mult de detector, sa poti aborda situatiile diferit: sonor, nivel discriminare sau fara, folosirea pinpointerului detectorului, etc. Una peste alta, experienta in teren e cel mai bun invatator 🙂
22 ianuarie 2018 la 6:03
Hola.nuestra pasión es explotar la tierra con mi detector de metales . nos encanta recorrer los lados de los ríos que siempre han tenido civilizaciones antiguas y nuestra intenciones es poder conseguir autorización para poder hacerlo. Sin animo de lucro.y nos encantaría dar ubicación de los hayazgos y entregarlos en los estamentos oportunos . para poder colaborar en documentar la historia de las zonas en que nos dejen ejercer.
27 ianuarie 2018 la 17:17
Bună seara,
Dacă înregistrez în același timp cu detectorul și un pinpointer plătesc de două ori câte 10 lei,cu chitanțe separate?
Mulțumesc!
27 ianuarie 2018 la 20:58
Se plateste doar o data si se depune un singur dosar, insa autorizatia va fi doar una pentru ambele detectoare.
1 februarie 2018 la 11:41
Salut am si eu o intrebare . Am cumparat un detector de metale se numeste garrett 300i. Este bun de ceva sau am dat bani degeaba pe el.
1 februarie 2018 la 12:21
Salut. Este un detector bun, de generatie noua. Sunt si mai bune decat el, insa avand in vedere ca s-au descoperit tezaure cu cele mai slabe (Ace 150 si Ace 250), pot spune ca ai facut o achizitie buna.
Pentru a descoperi ceva important, 90% tine de studiu si noroc… Succes!
1 februarie 2018 la 12:47
Salut . Din experienta…ce semnale ar trebui „evitate” (adica ”Nu merita efortul…” si treci mai departe…) ? Poti da un 1-2 exemple ? Multumesc .