Obiecte cu poveste: ornamentul de brad de la Brusturoasa

În anul 2018 am făcut o descoperire mai ciudată pe linia frontului, la Brusturoasa: un obiect care la prima vedere nu prezenta un interes major, care părea atunci că nu are nici o legătură cu luptele din primul război mondial. A fost totuși extras și curățat în vederea unei eventuale identificări ulterioare. Nu este o piesă de echipament militar, nici măcar un obiect casnic care să poată fi ușor identificat.
În cei cinci ani care au urmat, în urma documentării despre luptele din zona în cărțile de specialitate și în presă vremii, am aflat mai multe și am reușit să coroborez prezența acestui obiect în acel loc cu evenimentele care s-au petrecut acolo în Decembrie 1916: sărbătoarea Crăciunului și armistițiul semnat între armatele austro-ungare și cea rusă.
(am scris despre acestea aici: https://history-prospectors.com/2021/11/22/magia-craciunului-in-1916-la-agas-camenca/)

Acum această relicvă ne povestește despre război și pace, despre sentimentele soldaților pe linia frontului și despre nevoia lor de a se simți mai umani. Este un obiect realizat de un soldat la adăpostul tranșeelor adânci, în perioada Noiembrie-Decembrie 1916. A folosit ce avea la îndemână: o cutie de conservă goală și câteva cartușe, pe care le-a tăiat.
Rezultatul: o coroană cu „spini”; simbolistica o las la aprecierea fiecăruia dintre voi, cititorii.

Puteti citi si: https://history-prospectors.com/2021/12/12/sarbatoarea-craciunului-in-anii-razboaielor-mondiale/