Sperăm că acest proiect să fie pe sufletul cât mai multor persoane, așa cum este un proiect de suflet pentru noi. Avem nevoie de ajutorul vostru, al tuturor, atât prin voluntariat cât și financiar, pentru achiziția materialelor și finalizarea lucrărilor, pentru realizarea acestui ansablu de monumente. Donațiile și sponsorizările se pot face în conturile bancare ale asociației Prospectorii Istoriei de mai jos, iar propuneri de voluntariat sau alte moduri de ajutor se pot discuta în comentariile articolului sau la tel. 0747776144 (Florin Bosoteanu – președinte API) sau 0762660816 (Ion Luncanu, președinte as. Reg 15 Inf.).
Conturile în care se pot face donații și sponsorizări sunt:
RO08BTRLRONCRT0383625201 (RON)
RO55BTRLEURCRT0383625201 (EUR)
(ASOCIAȚIA PROSPECTORII ISTORIEI, banca Transilvania, ag. Comănești)

Va rog specificati motivul tranzactiei (Realizare monumente Cosna).
Pentru persoane juridice, va rog să ne contactați pentru modelul de contract de sponsorizare.
ÎNAINTE DE TOATE ÎNSĂ, VA ROG CITIȚI MAI JOS PENTRU DETALII DESPRE PROIECT, POZE ȘI MEMORIUL EXPLICATIV.

In parteneriat cu grupul CENTENARUL VANATORILOR DE MUNTE

Membrii asociației Prospectorii Istoriei au demarat proiectul, în parteneriat cu asociația „Regimentul 15 Infanterie”, care se dorește să fie finalizat pe termen relativ scurt: amplasarea unui ansamblu de monumente pe dealul Cosna, în „Poiana lui Boboc”, locul în care s-au dat lupte crâncene „pentru apărarea ultimei redute de pe frontul de est”, cum spunea un ofițer german.
Aici s-a angajat în lupta și viitorul feldmaresal Erwin Rommel. Era în fruntea a șase companii de pușcași și a trei companii de mitraliere, iar împreună cu unitatea lui a avut o serie de succese împotriva contraatacurilor românești. Fiind împușcat în braț, este retras din lupta.
În jurnalul său, Rommel a consemnat despre acel moment că în viziunea germană : „doar o eradicare completă a dușmanului ne poate permite să decidem victoria Germaniei pe frontul de est”. „Trebuia să atacăm prin surprindere, să ocupăm pozițiile din tranșee care sunt flancate de pădurile de stejari. A fost dificil, de 5 ori am fost nevoți să respingem atacurile inamicului care devenise tot mai curajos”, nota Rommel în jurnalul sub auspiciile bătăliei de la cota 789. Germanii au început atacul la 12, pe 17 august, prin focuri de artilerie, dar rezistenta ostașilor români a fost neobișnuit de dîrză în decursul acelor lupte , iar eroicele lor fapte de arme au intrat în istorie.
Este locul în care armata română, ajutată de binecunoscută comisie franceză, condusă de gen Henri Mathias Berthelot și-a dovedit vitejia și prea mulți ostași și-au adus sacrificiul suprem pentru un crez măreț: apărarea pământului strămoșesc de invadatori.
Locația in care vor fi amplasate aceste monumente oferă priveliștea către locurile la care au râvnit armatele invadatoare: Valea Trotușului, care nu a putut fi cucerită în încercările de pătrundere încă din 1916, în luptele de la Agas, Brusturoasa, Sulta, etc. la nord-vest, Tg. Ocna la nord și Onești la est. Cu alte cuvinte, aceste monumente vor „privi” către pământul pe care nu a călcat piciorul dușmanului, datorită vitejiei cu care au luptat eroii noștri.
Pentru simplu fapt că suntem români, avem obligația de a nu ne uită eroii și de a le oferi acestora respectul pentru jertfa lor, chiar în locul în care aceștia au căzut.

De ce două monumente și de ce acolo, pe dealul Cosna?

În memoria ostașilor români din unitățile militare care au participat la luptele din sectorul „dealul Cosna” în 1916 și 1917.

Regimentul 12 infanterie, Regimentul 14 infanterie, Regimentul 15 infanterie, Regimentul 16 infanterie, Regimentul 17 infanterie, Regimentul 22 infanterie, Regimentul 27 infanterie, Batalionul de Vanatori de Munte, Regimentul 4 Rosiori, Regimentul 9 Rosiori, Regimentul 5 Rosiori, Regimentul 10 Rosiori, Regimentul 1 Graniceri, Regimentul 7 Vanatori.

(extras din memoriul explicativ)
Varful Coșna -Cota 789 – ”Ultima redută a înaintării germane către Moldova”

Bătălie decisivă pentru soarta Moldovei şi a României. Luptele de pe Muntele Coşna, din comuna Pârgăreşti, sunt puse de istorici pe acelaşi palier, ca importanţă, eroism şi dramatism cu alte memorabile bătălii din Primului Război Mondial, cum au fost cele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, lupte care au înclinat balanţa de partea armatei române, oprind înaintarea armatelor Germaniei spre Moldova. Curaj, onoare, loialitate, patriotism, sacrificiu au fost atributele esenţiale ale celor care şi-au jertfit viaţa pe Muntele Coşna.

La inceput de august 1917, Armata 2 romana, ocupa urmatorul dispozitiv: Corpul 4 avea Divizia 7 Infanterie intre raul Dofteana si raul Oituz, Divizia 6 Infanterie intre Oituz si Magura Casinului si Divizia 8 in continuare pana la nord de Zboina Neagra. Corpul 2 avea intre Zboina Neagra si Valea Sarii Diviziile 12, 1 si 3 Infanterie. Rezerva era constituita din patru batalioane. Nu a existat timpul necesar pentru a dezvolta slabele fortificatii existente.

Pe 10 august 1917, presiunea asupra Diviziei 7 s-a marit, trupele romane fiind nevoite sa cedeze Slanicul, iar Muntele Cosna a fost asaltat puternic, dar a rezistat. Situatia era critica, deoarece turpele din prima linie erau epuizate dupa trei zile de lupte extrem de violente, iar Corpul 4 nu mai dispunea de rezerve. De asemenea pozitiile pe care se afla erau ultimile inaltimi inaintea vaii Trotusului. Generarul de corp de armata Alexandru Averescu a ordonat Corpului 2 sa trimita toate rezervele disponibile si a cerut intariri Marelui Cartier General. Deoarece batalia de la Marasesti era in toi nu s-a putut trimite urgent decat Divizia 1 Cavalerie, care a ajuns la Onesti in a doua zi dimineata. Mai erau in drum Batalionul de Vanatori Munte si Brigada de Graniceri.

In timpul noptii a sosit si Brigada de Graniceri. Ea a primit sarcina ca a doua zi sa atace pe la sud de raul Oituz. Divizia 1 Cavalerie, intarita cu patru batalioane si doua baterii trebuia sa reia Muntele Cosna si inainteze spre Slanic, iar Divizia 7 Infanterie sa continue inaintarea in zona Ciresoaia.

A urmat o pauza de 5 zile. Luptele au avut un caracter local, iar cele doua tabere si-au reorganizat fortele si si-au intarit pozitiile ocupate. Pe 16 august, Regimentul 2 Graniceri a cucerit varful Runcu, doi din ofiterii sai fiind decorati cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a pentru faptele lor din acea zi.

Aceasta actiune a constituit ultimul episod major a celei de-a doua batalii de la Oituz, purtata in vara anului 1917. Armata 1 austro-ungara reusise doar sa inainteze intre 2 si 6 km pe un front larg de 20 km si esuase sa patrunda pe Valea Trotusului, de unde sa ameninte spatele armatelor romane si ruse din sudul Moldovei. In total 25 de Ordine Mihai Viteazul clasa a III-a au fost acordate ofiterilor romani pentru faptele savarsite in august 1917 in zona Oituz. Drapelele de lupta a trei unitati (un regiment si doua batalioane) au fost decorate cu aceeasi prestigioasa decoratie

2. Monument dedicat locotenentului erou BERGÉ Paul Édouard, căzut eroic în luptele de pe dealul Cosna. Rănit, înainte de a fi spulberat de un obuz, a strigat în limba română, camarazilor săi: „Întotdeauna înainte, nu vom muri niciodată!”
(extras din memoriul explicativ):

Misiunea Militara Franceza in Romania a fost obiectul unei mari recunostinte din partea poporului roman. Dar si Franta, la randul ei, are recunostinta fata de Romania, care a intrat in razboi in august 1916, intr-un moment in care soarta luptei nu era decisa” (General Maxime Weygand)

În cele mai dificile condiţii, reorganizarea armatei române a fost încheiată până în iunie 1917, iar planul de acţiune pentru frontul din Moldova a fost finalizat. Obiectivul principal al planului era, fără doar şi poate, eliberarea Munteniei de trupele inamice, ofensiva urmând a fi declanşată la data de 22 iulie 1917.

Munca generalului Berthelot, depusă la organizarea şi instruirea armatei române şi-a arat roadele în urma acestor bătălii celebre care au reprezentat unul dintre cele mai frumoase capitole ale istoriei ţării noastre.

Henri M. Berthelot remarca prin intermediul unui raport adresat superiorilor săi, progresele armatei române, dar şi faptele de vitejie ale soldatului român, care conform celor remarcate de acesta ”soldatul este bun, foarte puternic, foarte rezistent, mărşăluitor, nu se plânge niciodată. Românului nu îi este frică de gloanţe. Atacă plin de vitejie în profida mitralierelor şi salvei de focuri a inamicului, cât despre ofiţeri, cu câteva excepţii au dat dovadă de curaj şi devotament, mai ales ofiţerii militari”. Pe lângă remarcile adresate soldaţilor români, generalul Berthelot evidenţiază şi numeroşi ofiţeri francezi, pe care de asemenea acesta îi va menţiona într-un raport expediat în Franţa, la 19 august 1917. În raport, Berthelot evidenţiază faptele de vitejie şi curaj ale căpitanului aviator Maurice Gand, din misiunea aeronautică franceză, care doborâse un avion german într-o bătălie aeriană dată lângă Târgu Ocna, dar şi ale locotenentului Berge Paul Eduard, care a fost detasat ca ofiter instructor la o companie din regimentul 16 infanterie.

Sectorul Regimentul 16 Infanterie “Suceava”, la care era atasat si capitanul francez Paul Berge , se afla pe ultimile inaltimi (de la vest spre est ) dintre raul Oituz si raul Slanic. Trupele romane , aflate intre dealul Muncel si Matiusca, dupa grele pierderi sunt fortate sa se retraga pe margine unei culmi la sud de cota 702. In acest context, un detasament mixt de aprox. 400 de militari romani ramane izolat pe dealul Muncel si este atacat din toate partile . Acestia profitand de lasarea intunericului ataca la baioneta inamicul si reusesc sa se retraga pe dealul Cosna cota 789.

Din cei care se retrageau , Colonelul Cezar Mihail (comandantul Reg.16 inf. Suceava ) , strange 100 de oameni si reocupa aliniamentul dintre cota 702 si 789 dupa atacuri si contraatacuri , oprind inaintarea dusmanului. In fruntea unei companii de militari din cei aprox. 100 , se afla Locotenentul francez Paul Berge , care in timpul unui contraatac cade ucis de gloante, strigand in limba romana : „Întotdeauna înainte, nu vom muri niciodată!” . Contratacul eroic al acestuia , salveaza pe col. Cezar Mihail , ramas izolat in spatele liniilor inamice .

Sursa: Arhiva M.Ap.N. , fond Armata 2 , dosar nr.65/1917, f.74

Din pacate locotenentul erou BERGÉ Paul Édouard, nu are un mormant cunoscut nici acum, monumentul comemorativ pe care intentionam sa-l ridicam in memoria sa, va fi amplasat pe dealull Cosna, in zona in care a murit.

Simbolistica

Forma celor două monumente va fi cea de cruce creștină. Crucea – simbolul jertfei mântuitoare şi al biruinţei.
Pentru că Domnul Isus a fost adus ca şi jertfă prin răstignirea pe cruce, cuvântul “cruce” a căpătat o foarte mare semnificaţie la creştini şi a devenit sinonim cu “jertfa Domnului Isus Hristos”.
Realitatea creată de luptele din primul război mondial a creat însă și o altă simbolistică a crucii creștine: se cunoaște faptul că ostașii căzuți în timpul luptelor erau îngropați în cimitire create ad-hoc, în zonele de conflict militar, iar la căpătâiul lor era montată o cruce din lemn de mesteacăn, brad sau stejar, în funcție de esențele care erau prin acele locuri.

Aceste monumente sunt dedicate atât eroilor cunoscuți, căzuți în aceste locuri, cât și a celor necunoscuți, fie că sunt înhumați în cimitire ale eroilor din zonă, fie că încă sunt îngropați de exploziile obuzelor și nu au avut parte de o slujba creștinească. Pentru aceștia din urmă, această cruce – monument va fi prima pe care o vor avea, simbolic, iar slujba religioasă care va avea loc la dezvelirea acestor monumente va răsună peste dealurile și văile din zona, alinandu-le sufletele.

Cum va arata ansamblul de monumente

Cele două monumente în formă de cruce vor avea câte o coroana din frunze stilizate, omagiu adus eroilor. Soclurile vor avea plăci de granit inscripționate cu informațiile specifice fiecărui monument în parte.
Cele două monumente vor fi realizate din materialul BetonMax, o rețeta pe baza de ciment, cu aditivi speciali și dublă armătură care conferă rezistență la condiții meteo extreme și durabilitate maxima și care va da voie artistului să modeleze forma și detaliile astfel încât să nu se deosebească de lemnul natural.

Costul estimativ al intregului proiect

Am estimat cheltuieli totale de 6800-7000 Euro pentru întreg proiectul propus, cheltuieli care includ toate acțiunile necesare începând de la avize, pregătirea terenului, execuția monumentelor și a celorlalte componente ale ansamblului, până la organizarea ceremoniei de dezvelire.
Termenul pe care ni l-am propus pentru dezvelire este jumătatea lunii Septembrie 2019.


Update:
Cheltuieli totale vor fi peste 10000 Euro, suplimentand lucrarile cu reconstructia unei portiuni de transee chiar in fata monumentului, in spatiul alocat, montarea camerelor de supraveghere pentru siguranta si a proiectoarelor pentru vizibilitatea pe timp de noapte, realizarea a 5 panouri informative cu informatii istorice despre luptele din sectorul Cosna-Oituz, asigurarea alimentelor necesare militarilor si celor prezenti la eveniment. De asemenea, vom achita contravaloarea transportului, cazare si masa pentru cele doua asociatii care vor face reconstituirea luptelor in ziua dezvelirii si sfintirii ansamblului monumental.

Pentru realizarea acestui ansamblu de monumente au participat prin donații, sponsorizări și activități de voluntariat următoarele persoane fizice, entități juridice și instituții:

În această secțiune vom specifică fiecare aport adus pentru realizarea acestui ansamblu de monumente, pentru a asigura transparență totală a situației de încasări.

  1. AEROSTAR SA Bacau – sponsor principal – 32145 lei
  2. Primaria comunei Pirgaresti – prin punerea la dispozitie a terenului, realizarea planului cadastral. Va realiza amenajarea drumului de acces si va pune la dispozitie piatra naturala pentru socluri si disponibilitatea pentru alte activitati (transport, pregatire teren, etc.)
  3. Nicolae Aurelian Ionescu, proiectant – realizarea gratuita a proiectului si a graficii pentru acest ansamblu de monumente;
  4. S.C. LANOS S.R.L., reprezentata prin Lucian Bosoteanu – va asigura realizarea panourilor informative ce vor fi amplasate in proximitatea ansamblului de monumente;
  5. Asociatia Prospectorii Istoriei – suma: 500lei (cont bancar API)
  6. P.F. Nestian Grigore – suma: 500lei (transfer cont API)
  7. Col. (rz) Chiriac Mircea – Moinesti – suma: 100lei (cash)
  8. Costin Marian – Bistrita – suma: 55lei (cont bancar API, licitatie caritabila)
  9. Mihalca Ovidiu, Costin Marian – Bistrita – suma: 50lei (cont bancar API)
  10. Nicu Iftime (NT) – suma: 900lei (cash)
  11. Gherman Ionut-Ovidiu (BC) – suma: 300lei (cont bancar API)
  12. Mocanu Razvan (BC) – suma: 200lei (cont bancar API)
  13. Catalin Roscan_Andrea Maria Balaceanu (B) – suma: 200lei (cont bancar API)
  14. Kopefalnagy Andrei (BV) – suma: 50lei (cont bancar API)
  15. Georgiu Tanase Daniel (BN) – suma: 60lei (cont bancar API)
  16. Donatie care se doreste anonima (IS) – suma: 300lei (cont bancar API)
  17. Asociatia NEAMUNIT realizare si montaj catarge + steaguri;
  18. Adam Cristian-Andrei (CV) – suma: 200lei (cont bancar API)
  19. Vasiliu Razvan Bogdan (UK) – suma: 306.73lei (cont bancar API)
  20. COL. DR. (r) PRISACARU DAN (Iasi) – suma: 1000 lei (cont bancar API)
  21. Damoc Gabriel – suma: 50lei (cont bancar API)
  22. George-Andrei Prichici (NT) (As Roman Detect) – suma: 50lei (cont bancar API)
  23. Ramona DUMITRACHE – suma: 300lei (cont Liche Lucian 2018)
  24. Persoana care doreste sa ramana anonima – suma: 100lei (cont Liche Lucian 2018)
  25. Cristian Gelu IACOB – suma: 20lei (cont Liche Lucian 2018)
  26. SERBAN FLORIN – suma: 300lei (cont Liche Lucian 2018)
  27. Persoana care doreste sa ramana anonima – suma: 500lei (cont Liche Lucian 2018)
  28. Sandel MACIUCA – suma: 100lei (cont Liche Lucian 2018)
  29. Razvan VASILIU – suma: 200lei (cont Liche Lucian 2018)
  30. Mihai Daniel IFTIME – suma: 100lei (cont Liche Lucian 2018)
  31. Cornoiu Sabin (GJ) – suma: 500lei (cont bancar API)
  32. Racos Ciprian (BC) – suma: 400lei (cont Liche Lucian 2018)
  33. Dagos Comonita – suma: 100lei (cont bancar API)
  34. Cojocaru Stelian – presedinte Asociatia Traditii Militare Romanesti (BC) – suma: 300lei (cont bancar API)
  35. Ababei Bogdan (BC)suma: 200lei (cont bancar API)
  36. Popa Lucian – suma: 350lei (cont bancar API)
  37. Lungu Anca – suma: 100lei (cont bancar API)
  38. Mihaela Bosoteanu (Miha Art) – voluntar – realizare artistica a celor doua coroane cu frunze din stejar
  39. Bosoteanu Florin – voluntar
  40. Orheanu Vasile (XILOPAL srl) – donatie materiale constructie pentru montaj);
  41. CAR Prietenia IFN Comanesti – suma: 1000lei (cash)
  42. Croitoru Silvia (BC) – suma: 500lei (cash)
  43. Timaru Mihai (BC) – suma: 200lei (cash)
  44. Luncanu Ion (IS) – voluntar
  45. Bortos Iustin (BC) – voluntar
  46. Rotaru Ionut Paul – voluntar
  47. Pargaru Ciril (BC) – voluntar
  48. Bortoc Gabriel (BC) – voluntar
  49. Maciuca Sandel (BC) – voluntar
  50. Tinjala Adrian (BC) – voluntar
  51. Iulisca Victoria (BC) – voluntar
  52. Asociația Sf. Ierarh Alexandru Ocrotitorul Bg. 15 Mc. ,,Podu Înalt! – suma: 1000lei (cont bancar API)
  53. Tiriplic Ionel (BC) – voluntar
  54. Acraciunoaie Ionel (BC) – voluntar
  55. OKSAD SERV SRL (BC) – Adrian Silomon – suma: 1250lei (contract sponsorizare)
  56. DEDEMAN srl – suma: 9471lei – (contract de sponsorizare)
  57. SGRA TRANS GRUP SRL Comanesti (reprezentata prin Sorin Craciun) – suma: 10000lei (contract de sponsorizare)
  58. Baitan Mihaela (BC) – suma: 200lei (cont bancar API)
  59. Lisnic Sebastian (IS) – suma: 150lei (cont bancar API)
  60. Liche Lucian (HR) – suma: 50lei (cash)
  61. Cristea Vasile (HR) – suma: 50lei (cash)
  62. Vargau Francisc si Dorvos Vincentiu (BC) – donatie matreriale de constructie pentru montajul ansamblului de monumente
  63. Solomon Adrian (BC) – voluntar
  64. Mocanu Razvan (BC) – voluntar
  65. Gheorghe Baciu, primarului orasului Slanic Moldova (BC) – sprijin logistic pentru participanti (militari si civili) la festivitatea de inaugurare
  66. Tiron Benone (IS) – suma: 100lei (cash).
  67. Pargaru Alois Iosif (BC) – voluntar
  68. Sorin Mare (BC) – voluntar
  69. S.C. TRADE MARE SRL (BC) – reprezentata prin Simona Mare – asigurarea echipamentului de protectie necesar pentru executia lucrarilor de montaj
  70. Burca Aurel (BC) – suma: 100lei (cont bancar API)
  71. Col. (r) Oprea Vasile – suma: 300 lei (cont bancar API)
  72. A.N.C.M.R.R. subfiliala Roman – suma: 600lei (cont bancar API)
  73. Baza 95 Aeriana Bacau -suma: 500lei (cont bancar API)
  74. Rusu Ioan Traian – suma: 100lei (cont bancar API)
  75. Necunoscut (BC) – suma: 100lei (cont bancar API)
  76. Daily Project Studio & Alco Structural Design Bacau, reprezentate prin Dimitriu Constantin (BC) – realizarea proiectului structural si a documentatiei tehnice pentru avize
  77. Catalin Iliescu (B) – realizare grafica pentru promovarea evenimentului online, bannere, etc.
  78. Razvan Bosoteanu (BC) – realizare grafica plachete onorifice.

    TOTAL incasari donatii / sponsorizari: 65507.73 lei

Cheltuieli

În această secțiune specificăm fiecare cheltuiala realizată din banii primiți pentru realizarea acestui ansamblu de monumente, pentru asigurarea transparenței cheltuielilor.

CHELTUIELI ANSAMBLUL MONUMENTAL COSNA
(facturi, bonuri fiscale)

Executie monumente si materiale componente ansamblu
38591.78806
Materiale montaj componente ansamblu
6998.94
Manopera montaj – echipa constructii
6600
Cheltuieli reconstituire lupte (transport, masa, cazare personal)
2700
Combustibili transport materiale si generator curent
1430.06
Refacere crucea Vanatorilor de Munte de pe Cosna
146.94
Panouri informative – 5 buc + placi marmura
2937.03
Camera de supraveghere + card memorie
1418.99
Plachete si mape/brosuri/diplome
5971.8
Comisioane bancare
428.33
Promovare Facebook
200
Studiul geotehnic
800
Taxe avize
1050
Dosare, copii xerox, printuri prezentare proiect
95

Total cheltuieli: 69368.87 lei

TOTAL Incasari: 65507.73 lei
Diferenta: (cheltuieli – incasari): = – 3861.14 lei

ESTIMARE VALOARE SPONSORIZARI MATERIALE SI VOLUNTARIAT
(donatii materiale, contributia primariei Pargaresti, voluntariat)

Materiale pentru montaj – ciment
1915
Materiale pentru montaj – fier beton
680
Materiale pentru montaj – agregate balastiera
2500
Utilaje sapatura mecanizata
4000
Proiect structural + documentatie avize
1700
Grafica computerizata prezentare
800
Blocuri piatra naturala socluri+transport
800
Realizare grafica bannere si calupuri promotionale
500
Confectii metalice mese panouri prezentare
3000
Realizare si montaj catarge+steaguri
2000
Alimente donate pentru militari si cei prezenti
3000
Echipament de protectie pentru lucratori si voluntari
350
Voluntariat montaje si finisaje
8400
Manopera 1 persoana+ profit executie monumente
19040
Cheltuieli nedeductibile – platite de catre initiatorii proiectului (bonuri nefiscale)
3200

Total estimat: 51885 lei
Total estimat cost ansamblul monumental Cosna: 121250 lei