În luptele care au marcat anii 1916-1917 inclusiv România, pe Văile Trotușului și Oituzului, trupele germane, austro-ungare, române și ruse au utilizat diferite arme și muniții; începând de la artileria grea și ușoară cu calibre între 37 și 450mm cu fragmentare, tip srapnel sau cu gaz, câteva modele de pistoale, puști și mitraliere, pumnale, săbii și baionete pentru luptă corp la corp și nu în ultimul rând, grenade.
Despre grenade vom vorbi astăzi, exemplificând cu piese explodate descoperite de către membrii asociației Prospectorii Istoriei pe linia frontului din aceste sectoare și reconstituite.
Grenadele sunt de mai multe tipuri: defensive (folosite în apărare) și ofensive (folosite în atac), cu încărcătură convențională sau cu gaz. Mai sunt grenade care se aruncau cu mâna sau care se lansau cu pușca, grenade universale care se lansau atât cu mâna cât și cu pușca sau catapulta.

Grenade care au fost în dotarea armatelor germane și austro-ungare:

1. Stielhandgranate. Greutate: aprox. 700 grame, greutate încărcătură explozivă aprox. 330 grame. Distanța de azvarlire cu mâna: 30-35 metri.
2.Eierhandgranate (Model 17). Greutate 300 grame, greutate incarcatira explozivă: 30 grame. Distanță de asvarlire cu mâna: 30-35 metri. Alături este un dop cu filet folosit la transportul grenadelor.
3. Placă pentru piept. Este un accesoriu în echipamentul grenadierilor germani care le ușura activarea și lansarea grenadelor cu o singură mâna, folosindu-se de tija metalică. Placa este din tablă și se lega de uniformă prin curele din piele.
4. Cutie pentru transportul focoaselor de grenadă Eierhandgranate. Lemn de esență tare cu înveliș din zinc.
5. Kugelhandgranate (Model 1913). Greutate: 1kg, greutatea încărcăturii explozive: 20 grame; distanță de asvarlire: 20 metri.
6. Schnellwurfgranate M16. Această grenadă este numită și “trabuc”. Are un sistem mai complex de acțiune, fiind compusă dintr-un înveliș exterior din tablă, care se desfăcea în timpul zborului, lăsând să cadă grenadă propriu-zisă.
7. Universal handgranate (Model 1915). Este o grenadă complexă, care se utiliza atât prin azvarlire cu mâna cât și cu pușca, utilizând o tijă și un cartuș special conceput.
8. Rohrhandgranate. Greutate aprox. 1kg, încărcătură explozivă aprox. 60 grame. Distanță de azvarlire cu mâna: aprox. 30 metri
9. Ball Rohr Stielhandgranate. Mânerul din imagine este o replică, însă în realitate era realizat din carton. În interiorul grenadei sunt amplasate bile din plumb care se împrăștiau la momentul exploziei.
10. Zeitzunder M 15. Este un model de grenadă defensivă cu fragmentare care, datorită zgomotului infernal și puterii martri de distrugere, inducea spaima în inamici. Acest model de grenadă se putea transformă în grenadă de pușcă prin înlocuirea părții superioare și a cele inferioare din corpul grenadei și prin adăugarea tijei pentru țeava puștii.

Grenade care au fost în dotarea armatelor române și ruse.

  1. Grenadă Model 1912. Greutate: 600 grame; greutate material explozibil: 100 grame. Distanța de azvarlire: 20-35 metri. Raza de distrugere: 13-15 metri. Mânerul din lemn din imagine este replică construită în conformitate cu originalul.
  2. Grenadă Model 1914. Greutate totală: 780 grame; Putere de distrugere: pe o rază de aprox. 10 metri. Acest model de grenadă a fost utilizat și cu încărcătură cu gaz, nu sunt însă dovezi că s-au utilizat și în România.
  3. Grenadă Mills No. 5 Mk1 1915 (Mills Bomb). O grenadă de producție britanică, utilizată în primul război mondial de către armatele română și rusă. Greutate totală: 765 grame
  4. Grenadă F1 (Franța, M 1915). Acest model a fost folosit de către armata română, dar și de către armata rusă. Modelul din fotografie este cel cu activarea focosului prin percuție. Greutate totală: 570 grame, greutatea încărcăturii explozive: 60 grame.
  5. Grenadă Savopol (Dudești) – 1916. Este singură grenadă de mâna produsă de România, la Pulberaria Armatei Dudești. Modul de funcționare al grenadei este complex și ingenios. Nu se cunoaște greutatea grenadei. Existența acestor grenade nu au influențat în mare măsură rezultatele armatei române, de multe ori trupele primindu-le, însă fără a se face instrucția pentru utilizarea lor, în prealabil.(sursă: Impresiuni și păreri personale din timpul Războiului României, Jurnal zilnic, 13 August 1916 – 31 Demebrie 1918)
  6. Grenadă Model No 16. Grenadă ofensivă de fabricație britanică, folosită de armata română și rusă.
  7. Grenadă Model No 15 (cricket ball). Grenadă ofensivă de fabricație britanică, folosită de armata română și rusă.

Grenade lansate cu pușca

binary comment
  1. Zeitzunder “rod granade” – (varianta 1916). Se poate utiliza și ca grenadă de mâna, prin demontarea tijei.
  2. Zeitzunder “rod granade” – prima varianta (1915). Se poate utiliza și ca grenadă de mâna, prin demontarea tijei.
  3. Sistem de reglare a unghiului de lansare. Se monta pe pușcă și în funcție de distanță de lansare, se reglează unghiul conform gradațiilor
  4. Tub cartuș special pentru lansarea grenadelor de pușcă, pentru pușca Mannlicher M95

Toate elementele de muniție din colecția asociației Prospectorii Istoriei sunt descoperite pe câmpul de luptă de pe linia frontului din primul război mondial, sunt relicve de război reconstruite și recondiționate pentru display. Acestea au fost și vor fi expuse în expozițiile tematice din muzee de istorie, biblioteci și școli din România și fac parte din expoziția permanentă de la sediul asociației din orașul Comănești, județul Bacău.
Nici o piesă nu prezintă pericol pirotehnic sau chimic, fiind elemente care și-au îndeplinit la timpul lor, scopul pentru care au fost fabricate.