În cei aproape trei ani de la înființarea asociației Prospectorii Istoriei s-a reușit închegarea unei mici comunități formată din pasionați de istorie din diferite colțuri ale României. Scopul tuturor este acela de a aduce noi informații despre trecutul nostru, fie că este vorba despre perioada antică, medievală sau istoria contemporană.

Totul se face din pasiune; pentru această activitate nu există condițimuzonări materiale sau de altă natură, plata pentru munca acestor temerari fiind doar satisfacția descoperirilor. Este o combinație firească între istorie, natură și sport care transformă cercetarea prealabilă în ceva palpabil: descoperirea unor frânturi de istorie.

Prospectorii fac aceste descoperiri acolo unde nu există informații cunoscute, departe de situri arheologice actuale; adică acolo unde, cu mult noroc doar natura dezlănțuită ar putea dezvălui ce se află în pământ peste zece, o sută sau mii de ani. Studiile preliminare și cele din teren sunt realizate în timpul liber, în special în zilele de weekend și în sărbătorile legale, pentru că ei au în rest o viață normală, că toți ceilalți.
Rezultatul fiecărei acțiuni este cel care dă impulsul prospectorului de istorie să meargă mai departe; fie că este vorba despre obiecte descoperite, fie de locuiri antice sau medievale, care sunt imediat sesizate specialiștilor, fie că se concretizează în expoziții tematice în muzee din țară, cu obiectele descoperite pe linia frontului din cele două războaie mondiale.

Mai jos prezentăm o parte din obiectele antice și medievale descoperite de prospectori, care acum sunt în vitrinele muzeelor, sau în procese de restaurare.

Daniel CREȚU – Zalău, jud. Sălaj

Daniel GEORGIU, Bistrița Năsăud

Sorin MARE, Bacău

Florin BOȘOTEANU, Comănești, jud. Bacău

Adrian SOLOMON, Bacău

Manuel IORDĂCHESCU, Fălticeni jud. Suceava

Cătălin NECULA, București

Ovidiu GHERMAN, Bacău


Răzvan MOCANU, Bacău

Prospectorii istoriei nu sunt nici vânători de comori, nici braconieri arheologici ci reprezintă o comunitate pentru care o descoperire poate avea aceeași importanță istorică, chiar dacă este vorba de un ciob ceramic, o piatră inscripționată sau un tezaur antic sau medieval.

Precursorii arheologiei de astăzi au fost pasionații de istorie de acum câteva secole; acei oameni, care pe lângă activitatea de bază care le aducea veniturile necesare pentru întreținerea familiilor, au fost și „descoperitori de istorie” în timpul liber.
Mai târziu, activitatea acestor pasionați s-a concretizat într-o știință: Arheologia.