Astăzi, de Înălțare, în toate bisericile din tara și din străinătate se face pomenirea eroilor căzuți pentru Patrie. In multe biserici exista liste (mai mult sau mai puțin complete) cu numele eroilor, în altele însă, se pomenesc eroii la modul general, nefiind nominalizați.
Important însă, este faptul ca exista o astfel de tradiție la nivel național care continua încă din 24 August 1920, când a fost promulgata Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți.
După perioada interbelică au urmat multi ani de propaganda comunista, care au însemnat înlocuirea adevăratului cult al eroilor cu elogierea „conducătorului iubit” și a „clasei muncitoare”, când a fost și schimbata datei la 9 Mai. A fost o perioada de manipulare pro-sovietica și începutul „marcării evenimentelor” prin poze cu depunerea de coroane de către „organe” și propaganda în interese de partid.
Prezenți la astfel de evenimente au fost în aceasta perioada de regula „membrii marcanți” ai PCR și câteva zeci/sute de copii aduși cu ordin de la școlile din zona.
Ziua eroilor, astăzi
La peste trei decenii de la schimbarea regimului s-au schimbat multe lucruri în bine. Nu toate, dar multe, chiar daca au fost 5 decenii de schimbare a mentalității colective și înrădăcinarea fricii fata de regim și conducători. A continuat și câțiva ani de după ’89, în care s-a menținut aceasta tendința, „în spiritul revoluției”.
Pe alocuri și uneori, eroii naționali – prin acest eveniment – au devenit un motiv de apariție publica și promovare personala sau a unui grup de interese.
Pe zeci de pagini ale UAT-urilor localităților din România, sunt imagini și texte cu/despre monumente în care lipsesc numele eroilor, însa sunt trecuți (inclusiv pe monument!!!) cei care au făcut posibila realizarea (primari, consilii locale, etc.). Sute de comemorări sunt realizate la nivel național într-un cadru restrâns, cu discursuri fade și limbaj „de lemn” doar pentru apariții în presa.
Astăzi România are însa tineri care au reușit sa facă diferența intre fals și realitate, intre „trăiește clipa” și potențialul câștig colectiv național obținut „organic”, în baza istoriei noastre milenare. Mai avem veterani care au tranzitat cele doua perioade diametral opuse și care pot arata direcția pentru dezvoltarea spirituala și economica a națiunii.
…și avem am avut întotdeauna, indiferent de perioada, biserica alături de sufletele eroilor. Onoarea și respectul pentru cei care s-au sacrificat au fost întotdeauna sub pavăza spiritualității, singura care și-a păstrat direcția rectilinie, începând cu tranșeele războaielor, pană în temnițele comuniste și astăzi, într-o lume în care materialismul pare sa dicteze viitorul viitoarelor generații.
Cinste și onoare eroilor naționali!
Pentru ca astăzi, de Înălțare, este o zi marcata in calendarul național și ca „Ziua Eroilor”, vom aduce aminte și noi cititorilor despre importanta acestei zile; dar in special despre ceea ce înseamnă a fi cu adevărat erou.
Conform DEX, „eroul este o persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional în luptă sau primejdie, prin abnegație deosebită în muncă sau împrejurări grele”. Adică astăzi ne omagiem probabil milioane de eroi naționali care de-a lungul secolelor care au trecut au făcut ca astăzi sa avem o națiune recunoscuta la nivel mondial, cu o tara numita România. Nu știm exact numărul lor, pentru ca nu avem o Carte de Aur a Eroilor României.
Cinste și onoare tuturor eroilor români, care s-au jertfit pentru apărarea teritoriului național!
… iar pentru ca de regulă eroii se nasc în urma unor războaie, prin respectarea unor ordine militare impuse, indiferent de voința lor, de fiecare data lăsând în urma propriile familii îndurerate, aducem în prim-plan definiția seaca și lipsita de empatie a războiului: „Războiul este un conflict militar sau nu, scurt sau de durată, între două sau mai multe grupuri, categorii sociale sau state, pentru realizarea unor interese financiare, etnice, teritoriale, economice și politice„.
Cinste eroilor germani, care au luptat și căzut la datorie pentru tara lor!
Cinste eroilor rusi, care au luptat și căzut la datorie pentru tara lor!
Cinste eroilor austrieci și unguri, care au luptat și căzut la datorie pentru tara lor!
Lasă un răspuns