Proiectul Coșna continuă, așa cum v-am promis încă de la inaugurarea care a avut loc în data de 5 Octombrie 2019. Pentru acest an, ne-am propus dezvoltarea acestui proiect prin următoarele lucrări:
1. Dezvoltarea accesului pietonal, adăugând 30 mp de alei astfel încât privind de sus să avem imaginea a două cruci, simbol pe care îl putem vedea acum și privind monumentele în plan orizontal.
Cost total estimat (incl. montaj si materiale aditionale pentru montaj): 5589 lei.

Ansamblul Monumental Cosna, așa cum există astăzi.
Video: Cătălin Necula, București

2. Adăugarea a încă patru panouri informative, pe lângă cele cinci deja existente, care vor face parte din Ansamblu Monumental Coșna. Acestea for adaugă noi informații despre luptele din zona și despre personalitățile și faptele eroice ale eroilor noștri. Cost total (incl. montaj): 3195 lei.

Cele cinci panouri informative deja existente

3. Continuarea amenajării sistemului defensiv de tranșee din proximitatea Ansamblului Monumental Coșna, pe o lungime de încă aprox. 20 metri liniari, care să ofere vizitatorilor o altă modalitate de consolidare a tranșeelor, prin utilizarea lemnului rotund, un tip de tranșee specific atât armatei române, cât și a celei germane . Cost aproximativ (incl. montaj): 3500 lei.

4. Amenajarea peisagistică, prin plantarea de gazon și arbuști ornamentali în proximitatea Ansamblului Monumental Cosna. Aceste lucrări vor fi realizate cu sprijjinul voluntarilor din primăria Pirgaresti și celor din comună Pirgarești. Cost aproximativ: 1500-2500 lei

Ceremonialul militar va avea loc în data de 21 August, iar până la această dată va trebui să definitivăm ceea ce ne-am propus; chiar dacă încă de acum câteva săptămâni, grupul de acțiune „Coșna” a propus implicarea în proiect unor reprezentanți ai unor instituții ale statului, cu finanțare de la bugetul de stat, unele dintre acestea nu au răspuns pânăacum. Drept urmare, vom apela tot la spiritul civic deja dovedit încă de anul trecut.

Până la această dată, au răspuns pozitiv demersurilor noastre, următoarele persoane / intituții:

 1. Dl. Colonel (R) Dan Prisăcaru (Muzeul Militar „Regele Ferdinand I – filiala Iași) – suma de 1000 lei, ce va fi utilizată pentru plata transportului personalului celor două asociații de reconstituire istorică ce vor face realiza un moment de luptă în data de 21 August.
 2. D-na Victoria Iulisca (primar) și Dl. Gabriel Bortoc (viceprimar), care vor asigura cazarea personalului celor două asociații de reconstituire istorică ce vor face realiza un moment de lupta în dată de 21 August. Cost estimat: ~1000 lei.
 3. Asociațiile „Tradiția Militară” și „Deutsches Freikorps”, care vor realiza o simulare a luptelor de pe dealul Cosna din 1917, în față Ansamblului Monumental, dotați cu echipament complet din primul război mondial. Aceștia vor fi voluntari în acest proiect, arătându-ne tuturor celor ce vom fi prezenți acolo o lecție vie de istorie.
 4. Lungu Mariana (Baza 95 Aeriană Bacău) – suma de 500 lei în contul bancar API – pentru realizarea unui panou informativ la Ansamblul Monumental Cosna;
 5. Mihaela Baițan (Muzeul Militar Național – filiala Bacău) – suma de 300 lei în contul API – contribuție pentru realizarea noilor panouri informative la Ansamblul Monumental Cosna.
 6. Ovidiu Gherman (Bacau) -suma de 500 lei in contul API – contributie pentru realizarea noilor panouri informative la Ansamblul Monumental Cosna si disponibilitatea de a fi voluntar la amplasarea/montajul elementelor constitutive.
 7. Popa Lucian (Tg. Ocna) – suma de 150 lei, contributie pentru realizarea noilor panouri informative de la Ansamblul Monumental Cosna.
 8. Scoala de Subofiteri Jandarmi „Petru Rares” Falticeni – suma de 500 lei, contributie pentru realizarea panoului informativ cu informatii despre Regimentul 16 Infanterie, ce va fi amplasat la Ansamblul Monumental Cosna.
 9. Filiala judeteana Neamn Cultul Eroilor (presedinte Col. (r) Ionita Constantin) si Subfiliala Roman Cultul Eroilor (presedinte Col. (r) Oprea Vasile) – suma de 500 lei, pentru realizare panou informativ la Ansamblul Monumental Cosna.
 10. Adrian Solomon (Bacau) – suma de 500 lei pentru materialele necesare montajului panourilor informative si a bordurilor si pavajului pentru dezvoltarea aleilor de la Ansamblul Monumental Cosna.
 11. Viorel Alecsa (Bacau) – suma de 1000 lei pentru materialele necesare montajului panourilor informative si a bordurilor si pavajului pentru dezvoltarea aleilor de la Ansamblul Monumental Cosna. De asemenea, voluntar la realizarea lucrarilor de montaj!
 12. Protoieria Onesti, prin Pr. Protopop Ioan Bargaoanu – suma de 3000 lei pentru pavajul si bordurile necesare dezvoltarea sistemului de alei la Ansamblul Monumental Cosna.
 13. Nicu Iftime (Bacau) – membru API – suma de 100 lire sterline, pentru dezvoltarea proiectului; incepand cu anul 2018, a fost permanent langa noi, atat in teren, atunci cand a fost in tara, cat si cu ajutor financiar. Ulterior, Nicu Iftime (Bacau) a mai donat inca 100 lire sterline, pentru finalizarea lucrarilor!
 14. Catalin Iliescu (Bucuresti) – membru API – voluntar in editarea grafica pentru panourile informative, alaturi de noi inca de la inceputurile proiectului Cosna.
 15. Catalin Necula (Bucuresti) – membru API – fotografie si filmari profesionale, pentru promovarea proiectului Cosna si studiul in teren, pentru descoperirea detaliilor luptelor care s-au dus in vara anului 1917 in zona.
 16. Racos Ciprian (Onesti) – membru API – fotografie si filmari pentru promovarea proiectului Cosna si studiul in teren. De asemenea, voluntar la realizarea lucrarilor!
 17. Nicu Oprescu, Miercurea Ciuc – voluntar
 18. Siloche Viorel – voluntar
 19. Nicu Bejenaru – voluntar
 20. Sima Nicolae – voluntar
 21. Cornel Solomon – voluntar
 22. Radu Alin – voluntar
 23. Radu Romeo – voluntar
 24. Avadani Pavel – voluntar
 25. Dan Jugaru si baiatul lui, Stefan – voluntari
 26. Ionel si Ghita (Oituz) – voluntari
 27. Razvan Bosoteanu – voluntar
 28. Gabriel Bortoc, viceprimarul comunei Pirgaresti, impreuna cu Victoria Iulisca, primarul comunei Pirgaresti, care ne-a asigurat o mare parte din materialele necesare montajelor si logistica. De asemenea, voluntari la lucrarile realizate!
 29. Florin Bosoteanu– voluntar
 30. Viorel Rotaru – voluntar
 31. Damian Imbrea – voluntar
 32. TRADE MARE srl Bacau, prin Sorin Mare – donatie echipament de protectia muncii pentru voluntari si panoul informativ montat la zona cu relicve de razboi din incinta Ansamblul Monumental Cosna
 33. Galu Aurel (Pirgaresti) – servicii de logistica in valoare de 1000 de lei, plus 500 lei pentru cheltuieli de organizare
 34. Dorvos Vincentiu – asigura acoperirea cheltuielilor de organizare in valoare de 300 lei.
 35. BOS Construct Comanesti – asigura materiale de constructie necesare pentru prelungirea proiectului initial, in valoare de 700 lei.
 36. La Michele Targu Ocna vine in sprijinul organizatorilor prin oferirea mesei de pranz pentru cei din linia intai, care contribuie la finalizarea proiectului.

Orice sprijin primit pentru dezvoltarea acestui proiect este oricand binevenit; in urmatoarele doua saptamani vom semnala cel mai probabil necesitatea voluntariatului pentru montajul elementelor noilor elemente care vor face parte din Ansablul Monumental Cosna. Suntem increzatori ca vom avea un raspuns pozitiv din partea cetatenilor responsabili, asa cum s-a intamplat si anul trecut.

DONATIILE IN BANI SE POT FACE IN URMATOARELE CONTURI BANCARE:
RO08BTRLRONCRT0383625201 (RON)
RO55BTRLEURCRT0383625201 (EUR)
ASOCIAȚIA PROSPECTORII ISTORIEI, banca Transilvania, ag. Comănești.
Va rog specificati motivul tranzactiei (Dezvoltarea Ansamblului Monumental Cosna).

Fiți alături de noi în continuare, pentru a putea fi împreună alături de eroii noștri care acum mai bine de un secol au purtat acolo, pe dealul Cosna, cununa biruinței cu prețul sacrificiului suprem.