Proiectul Coșna continuă, așa cum v-am promis încă de la inaugurarea care a avut loc în data de 5 Octombrie 2019. Pentru acest an, ne-am propus dezvoltarea acestui proiect prin următoarele lucrări:
1. Dezvoltarea accesului pietonal, adăugând 30 mp de alei astfel încât privind de sus să avem imaginea a două cruci, simbol pe care îl putem vedea acum și privind monumentele în plan orizontal. Pentru aceste lucrări, avem promisiunea fermă a ARHIEPISCOPIEI ROMANULULI ȘI BACĂULUI, prin Pr. Ioan Bârgăoanu, protoiereu al Protopopiatului Onești, care va ajuta cu suma de 3000 lei, contravaloarea materialelor.
Cost total estimat (incl. montaj si materiale aditionale pentru montaj): 5589 lei.

Ansamblul Monumental Cosna, așa cum există astăzi.
Video: Cătălin Necula, București

2. Adăugarea a încă patru panouri informative, pe lângă cele cinci deja existente, care vor face parte din Ansamblu Monumental Coșna. Acestea for adaugă noi informații despre luptele din zona și despre personalitățile și faptele eroice ale eroilor noștri. Cost total (incl. montaj): 3195 lei.

Cele cinci panouri informative deja existente

3. Continuarea amenajării sistemului defensiv de tranșee din proximitatea Ansamblului Monumental Coșna, pe o lungime de încă aprox. 20 metri liniari, care să ofere vizitatorilor o altă modalitate de consolidare a tranșeelor, prin utilizarea lemnului rotund, un tip de tranșee specific atât armatei române, cât și a celei germane . Cost aproximativ (incl. montaj): 3500 lei.

4. Amenajarea peisagistică, prin plantarea de gazon și arbuști ornamentali în proximitatea Ansamblului Monumental Cosna. Aceste lucrări vor fi realizate cu sprijjinul voluntarilor din primăria Pirgaresti și celor din comună Pirgarești. Cost aproximativ: 1500-2500 lei

Ceremonialul militar va avea loc în data de 21 August, iar până la această dată va trebui să definitivăm ceea ce ne-am propus; chiar dacă încă de acum câteva săptămâni, grupul de acțiune „Coșna” a propus implicarea în proiect unor reprezentanți ai unor instituții ale statului, cu finanțare de la bugetul de stat, unele dintre acestea nu au răspuns pânăacum. Drept urmare, vom apela tot la spiritul civic deja dovedit încă de anul trecut.

Până la această dată, au răspuns pozitiv demersurilor noastre, următoarele persoane / intituții:

  1. Dl. Colonel (R) Dan Prisăcaru (Muzeul Militar „Regele Ferdinand I – filiala Iași) – suma de 1000 lei, ce va fi utilizată pentru plata transportului personalului celor două asociații de reconstituire istorică ce vor face realiza un moment de luptă în data de 21 August.
  2. D-na Victoria Iulisca (primar) și Dl. Gabriel Bortoc (viceprimar), care vor asigura cazarea și masă personalului celor două asociații de reconstituire istorică ce vor face realiza un moment de lupta în dată de 21 August. Cost estimat: ~2000 lei.
  3. Asociațiile „Tradiția Militară” și „Deutsches Freikorps”, care vor realiza o simulare a luptelor de pe dealul Cosna din 1917, în față Ansamblului Monumental, dotați cu echipament complet din primul război mondial. Aceștia vor fi voluntari în acest proiect, arătându-ne tuturor celor ce vom fi prezenți acolo o lecție vie de istorie.
  4. Lungu Mariana (Baza 95 Aeriană Bacău) – suma de 500 lei în contul bancar API – pentru realizarea unui panou informativ la Ansamblul Monumental Cosna;
  5. Mihaela Baițan (Muzeul Militar Național – filiala Bacău) – suma de 300 lei în contul API – contribuție pentru realizarea noilor panouri informative la Ansamblul Monumental Cosna.
  6. Ovidiu Gherman (Bacau) -suma de 500 lei in contul API – contributie pentru realizarea noilor panouri informative la Ansamblul Monumental Cosna si disponibilitatea de a fi voluntal la amplasarea/montajul elementelor constitutive.
  7. Popa Lucian (Tg. Ocna) – suma de 150 lei, contributie pentru realizarea noilor panouri informative de la Ansamblul Monumental Cosna.
  8. Scoala de Subofiteri Jandarmi „Petru Rares” Falticeni – suma de 500 lei, contributie pentru realizarea panoului informativ cu informatii despre Regimentul 16 Infanterie, ce va fi amplasat la Ansamblul Monumental Cosna.

Orice sprijin primit pentru dezvoltarea acestui proiect este oricand binevenit; in urmatoarele doua saptamani vom semnala cel mai probabil necesitatea voluntariatului pentru montajul elementelor noilor elemente care vor face parte din Ansablul Monumental Cosna. Suntem increzatori ca vom avea un raspuns pozitiv din partea cetatenilor responsabili, asa cum s-a intamplat si anul trecut.

Fiți alături de noi în continuare, pentru a putea fi împreună alături de eroii noștri care acum mai bine de un secol au purtat acolo, pe dealul Cosna, cununa biruinței cu prețul sacrificiului suprem.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.