Sâmbătă 11 Iulie 2020, membri API au prospectat vârful Cipchies, care timp de trei zile a fost greu încercat prin asediul trupelor austro-ungare pentru a prelua controlul Munților Tarcăului, care domină dinspre sud Valea Bicazului între confluențele acestuia cu Damucul și Tarcaul, în încercarea de a întoarce apărarea trupelor române cu scopul de a intercepta calea de comunicație și de retragere a forțelor din Grupul Bicaz al Diviziei 14 Infanterie. Această misiune a fost încredințată unui detașament format din 3 batalioane de infanterie și o baterie de artilerie de munte, forțe puse sub comanda colonelului Samuel Sander.
Lupta de pe muntele Cipchieș a fost o acțiune militară de nivel tactic, desfășurată pe frontul românesc în timpul campaniei din anul 1916 a participării României în primul război mondial. Lupta s-a desfășurat în perioada 6/19-9/22 octombrie 1916 și a avut ca rezultat victoria forțelor române – aflate în defensivă, în ea fiind angajate forțe române din Divizia 14 Infanterie și forțe ale Puterilor Centrale aflate în ofensivă din Divizia 72 austro-ungară. Lupta în cauză a făcut parte din acțiunile militare care au avut loc în timpul operației de apărare a trecătorilor Carpaților.
Echipa de prospectare a zonei a fost alcătuită din Adrian Solomon (Bacău), Ovidiu și Alex Gherman (Bacău), Sorin Mare (Bacău) și Florin Bosoteanu (Comănești).
Traseul ales a fost cu urcare din Brateș, pe pârâul Ața, prin Ivanes, până în vârful Chipchies, cu ajutorul unei mașini de teren, echipată pentru offroad. Chiar dacă este un traseu mai lung și considerat mai ușor, s-a dovedit că pe ultima parte a traseului, drumul, distrus probabil de ploile din ultimile săptămâni a pus la încercare capacitățile mașinii, care însă a reușit să ducă echipa până în punctul propus, la cota 1357 metri.
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1xZ7KOM4aux5oyBJ0X08VyiBq0adHc0cU&fbclid=IwAR1Cv6EsHDwAqrNFrAZyGpWYIa89Qggecr5lfhivjIqq9OvmG5d76p6dfCk&ll=46.82771285202611%2C25.947222162011705&z=13
(harta interactivă a punctelor de interes de pe vârful Cipchies)
Chiar dacă dificultatea traseului a fost mare, atât pe parcursul urcării, cât mai ales cota maximă oferă peisaje superbe. Acolo natura se dezlănțuie și ne arată ceea ce nu putem vedea în alte zone. De acolo se poate vedea Ceahlăul și toate văile care înconjoară Muntele Lung. Din punct de vedere militar, este un punct strategic din care se poate controla această zonă.
Încă de la începerea prospectiunilor, descoperirile nu s-au lăsat așteptate. Se confirmă astfel istoria luptelor de pe vf. Cipchies, fiind descoperite atât elemente de echipament militar românesc cât și austro-ungar în această zona. De asemenea, dovezi ale prezenței artileriei austro-ungare la această cota.
Pe lângă aceste obiecte, putem conclude faptul că această zonă a fost de interes și în perioada celui de al doilea război mondial.
Bineînțeles, după o misiune încununată cu succes, echipa a meritat un răsfăț în vârf de munte.
Mulțumim prietenului nostru Dragoș Comonita, care ne-a povestit istoria locului și ne-a facilitat accesul în zona.
Vârful Cipchies este una din zecile de locații care ne povestesc despre istoria neamului românesc. Recomandăm tuturor să o viziteze și să cugete acolo sus, unde au căzut sute de soldați; acolo unde armata română a stat stavilă în față înaintării armatelor invadatoare. Este unul din locurile în care ar trebui ca fiecare dintre noi să păstreze un moment de reculegere.
Lasă un răspuns