Ziua de vineri, 21 August 2020 a fost o zi specială pentru Grupul de Acțiune Cosna, pentru locuitorii comunei Pirgaresti, pentru Armata Română și pentru toți ceilalți care au fost prezenți la eveniment: a avut loc Ceremonialul Militar la Ansamblul Monumental Cosna, primul dintr-o serie – sperăm noi – anuală, după ce anul trecut acest Ansamblu Monumental a fost inaugurat , în data de 5 Octombrie.
A fost o săptămâna în care am dus o „luptă” contra cromometru, în care am reușit însă să ducem la îndeplinire tot ce ne-am propus: prelungirea sistemului de alei, astfel încât privit de sus, să fie vizibilă cea de a doua cruce, simbolistica pe care o transmite arhitectura fiind acum aceeași în ambele planuri principale. De asemenea, am adăugat încă patru panouri informative, cu date despre luptele din acest areal care au avut loc în anul 1917, dar și despre personalități și regimente care și-au dat jertfa supremă pentru națiune. Încă aproximativ 20 metri de tranșee au fost reconstituite, în continuarea celor de anul trecut și pe urma tranșeelor originale care încă mai sunt vizibile din anii Marelui Război.
Ceremonialul militar a început cu primirea invitaților și citirea numelor eroilor căzuți în Marele Război, urmată de o audiție de cântece patriotice.
A urmat prezentarea onorului și raportul către reprezentantul Statului Major al Apărării; salutul drapelului de luptă, trecerea în revista a dispozitivului militar și salutul Gărzii de Onoare.
Intonarea Imnului Național al României și al Franței.
Au avut loc de asemenea și slujbe de pomenire a eroilor căzuți în luptele de pe dealul Cosna, de către un sobor de preoți creștin ortodox (condus Pr. Protoiereu Ioan Bargaoanu, care a transmis și mesajul Arhiepiscopului IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului), cât și reprezentanți ai bisericii romano-catolice din comuna Pirgaresti.
Slujbele religioase rostite cu mult har au ajuns la sufletul audienței care, prin liniștea așternută și atenția sporită acordată, transmitea gândul de recunoștință și repect pentru sacrificiul suprem pe care eroii naționali l-au dat în acele lupte înverșunate, pentru Reîntregirea Națională.
A urmat o serie de alocuțiuni:
– Reprezentantul Grupului de acțiune ,,Ansamblul Monumental Coșna” – primarul com. Pârgărești, Victoria Iulisca;
– Reprezentantul descendenților locotenentului francez Paul Edouard BERGE, căzut la datorie pe Dealul Coșna în fruntea Regimentului 16 Infanterie ,,Suceava”, Francoise Drausin;
– Reprezentantul Franței – Atașatul Apărării Franței în România, Col. Parpaillon’s;
– Reprezentantul MApN pe componentă istorico-militară – Col. (r.) prof.univ. dr. Ion GIURCĂ;
– Reprezentantul Statului Major al Apărării, Generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu.
Atașatul Apărării Franței în România, Col. Parpaillon’s primarul comunei Pargaresti, Victoria Iulisca nepoata eroului frances Paul Edouard Berge, Francoise Drausin Generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu Reprezentantul MApN pe componenta istorico-militară – Col. (r.) prof.univ. dr. Ion GIURCĂ
…si depunerea de coroane la Ansamblul Monumental Cosna: un moment solemn, în care toți cei care au dorit au putut aduce un omagiu eroilor căzuți.
Reprezentanti ai „Grupului de actiune Cosna” au acordat diplome de onoare tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea din acest an a Ansamblului Monumental Cosna. Astfel, au fost acordate peste 30 de diplome de onoare, atât celor care au sponsorizat și au donat bani pentru materialele necesare, cât și voluntarilor care au ajutat la montajul elementelor.
A urmat ceea ce se poate numi „deliciu” pentru public, în cadrul acestor ceremonii: defilarea structurilor militare care ne-au onorat cu prezența la acest eveniment.
La finalul evenimentului, ca și anul trecut, a sosit momentul mult așteptat: asociațiile de reconstituire istorică „Tradiția Militară” și Deutsches Freikorps” au realizat o prezentare a echipamentelor militare de epoca din armata română și armata germană, urmată de câteva minute de reconstituire a luptelor care au avut loc acum 103 ani, în tranșeele și terenul din fața Ansamblului Monumental Cosna, pe un fundal sonor cu sunete de explozii, puști și mitraliere și utilizând efecte speciale în teren.
Apreciem profesionalismul cu care membrii celor două asociații de reconstituire istorică se prezintă la astfel de evenimente: începând cu echipamentul, care sunt replici fidele ale originalelor de epoca (uniforme, arme, accesorii), până la conduita exemplară în timpul și în afara evenimentelor.
Ansamblul Monumental Cosna este și va rămâne întotdeauna un loc în care primează respectul față de istorie, eroi și neamul românesc, un loc sfânt în care și-au adus contribuția doar oameni pentru care spiritul civic și național sunt în tandem cu bunul simt și setea de cunoaștere a istoriei reale.
Mulțumiri tuturor celor care au contribuit, atât financiar, cât și prin voluntariat la acest proiect din acest an:
- Dl. Colonel (R) Dan Prisăcaru (Muzeul Militar „Regele Ferdinand I – filiala Iași) – suma de 1000 lei;
- Asociațiile „Tradiția Militară” și „Deutsches Freikorps”, care au realizat o simulare a luptelor de pe dealul Cosna din 1917, în față Ansamblului Monumental, dotați cu echipament complet din primul război mondial.
- Baza 95 Aeriană Bacău – suma de 500 lei în contul bancar API – pentru realizarea unui panou informativ la Ansamblul Monumental Cosna;
- Mihaela Baițan (Muzeul Militar Național – filiala Bacău) – suma de 300 lei în contul API – contribuție pentru realizarea noilor panouri informative la Ansamblul Monumental Cosna.
- Ovidiu Gherman (Bacau) -suma de 500 lei in contul API – contributie pentru realizarea noilor panouri informative la Ansamblul Monumental Cosna si disponibilitatea de a fi voluntar la amplasarea/montajul elementelor constitutive.
- Popa Lucian (Tg. Ocna) – suma de 150 lei, contributie pentru realizarea noilor panouri informative de la Ansamblul Monumental Cosna.
- Scoala de Subofiteri Jandarmi „Petru Rares” Falticeni – suma de 500 lei, contributie pentru realizarea panoului informativ cu informatii despre Regimentul 16 Infanterie, ce va fi amplasat la Ansamblul Monumental Cosna.
- Filiala judeteana Neamn Cultul Eroilor (presedinte Col. (r) Ionita Constantin) si Subfiliala Roman Cultul Eroilor (presedinte Col. (r) Oprea Vasile) – suma de 500 lei, pentru realizare panou informativ la Ansamblul Monumental Cosna.
- Adrian Solomon (Bacau) – suma de 500 lei pentru materialele necesare montajului panourilor informative si a bordurilor si pavajului pentru dezvoltarea aleilor de la Ansamblul Monumental Cosna.
- Viorel Alecsa (Bacau) – suma de 1000 lei pentru materialele necesare montajului panourilor informative si a bordurilor si pavajului pentru dezvoltarea aleilor de la Ansamblul Monumental Cosna. De asemenea, voluntar la realizarea lucrarilor de montaj!
- Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, prin Protoieria Onesti, prin Pr. Protopop Ioan Bargaoanu – asigura pavajul si bordurile necesare dezvoltarea sistemului de alei la Ansamblul Monumental Cosna, in valoare de 3000 lei
- Nicu Iftime (Bacau) – membru API – suma de 100 lire sterline, pentru dezvoltarea proiectului; incepand cu anul 2018, a fost permanent langa noi, atat in teren, atunci cand a fost in tara, cat si cu ajutor financiar. Ulterior, Nicu Iftime (Bacau) a mai donat inca 100 lire sterline, pentru finalizarea lucrarilor!
- Catalin Iliescu (Bucuresti) – membru API – voluntar in editarea grafica pentru panourile informative, alaturi de noi inca de la inceputurile proiectului Cosna.
- Catalin Necula (Bucuresti) – membru API – fotografie si filmari profesionale, pentru promovarea proiectului Cosna si studiul in teren, pentru descoperirea detaliilor luptelor care s-au dus in vara anului 1917 in zona.
- Racos Ciprian (Onesti) – membru API – fotografie si filmari pentru promovarea proiectului Cosna si studiul in teren. De asemenea, voluntar la realizarea lucrarilor!
- Nicu Oprescu, Miercurea Ciuc – voluntar
- Siloche Viorel – voluntar
- Nicu Bejenaru – voluntar
- Sima Nicolae – voluntar
- Cornel Solomon – voluntar
- Radu Alin – voluntar
- Radu Romeo – voluntar
- Avadani Pavel – voluntar
- Dan Jugaru si baiatul lui, Stefan – voluntari
- Ionel si Ghita (Oituz) – voluntari
- Razvan Bosoteanu – voluntar
- Florin Bosoteanu– voluntar
- Viorel Rotaru – voluntar
- Damian Imbrea – voluntar
- TRADE MARE srl Bacau, prin Sorin Mare – donatie echipament de protectia muncii pentru voluntari si panoul informativ montat la zona cu relicve de razboi din incinta Ansamblului Monumental Cosna
- Galu Aurel (Pirgaresti) – servicii de logistica in valoare de 1000 de lei, plus 500 lei pentru cheltuieli de organizare, bani ce au fost folositi de catre personalul Primariei Pirgaresti;
- Dorvos Vincentiu – asigura acoperirea cheltuielilor de organizare in valoare de 300 lei, bani folositi de catre personalul primariei Pirgaresti.
- BOS Construct Comanesti – asigura materiale de constructie necesare pentru prelungirea proiectului initial, in valoare de 700 lei.
- La Michele Targu Ocna a venit in sprijinul organizatorilor prin oferirea mesei de pranz pentru cei din linia intai, care contribuie la finalizarea proiectului.
- Victoria Iulisca, primarul comunei Pirgaresti – voluntar
- Gabriel Bortoc, viceprimarul comunei Pirgaresti – voluntar
Grupul de actiune Cosna – cu urmatoarea componenta:
- Asociatia Prospectorii Istoriei – presedinte Florin Bosoteanu
- Asociatia 15 Infanterie – presedinte Ion Luncanu
- filiala Iasi a Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” – reprezentata de Col. (r) Dan Prisacaru;
- Primaria comunei Pirgaresti
Situatia financiara finala, dupa finalizarea lucrarilor si organizarea Ceremonialului Militar din data de 21 August 2020:
Total incasari in contul API: = 5980 lei;
Total cheltuieli din contul API:
– Mese panouri informative 4 buc. = 2200 lei
– Print panouri informative 4 buc. = 291 lei (discount de 70% de la societatea comerciala)
– Transport materiale si personal = 450 lei
– Consumabile papetarie = 21 lei
– Contravaloare efecte pirotehnice pentru momentul de reconstituire a luptelor = 150lei
– Contravaloare transport pentru personalul asociatiilor de reconstituire militara (19 persoane) = 1720 lei
– Servicii de masa (catering) cina + mic dejun – personal asociatii reconstituire militara: 580 lei
– Servicii masa pranz – personal asociatii de reconstituire militara = 1500 lei
– Comisioane bancare retragere numerar si tranzactii bancare = 93.1 lei
Total cheltuieli din contul API: = 6855,1 lei
BALANTA: -(minus) 1025,1 lei (diferenta a fost suportata de catre membrii asociatiei Prospectorii Istoriei)
Estimarea valorica a lucrarilor de dezvoltare a Ansamblului Monumental Cosna din acest an:
– Cheltuieli conform bonuri si facturi: 6855,1 lei
– Materiale montate – donate sau platite de catre sponsori: 3700 lei
– Materiale necesare montajului, donate: ~500 lei
– Contravaloare estimata a momentului de reconstituire militara (care a fost oferita gratis de catre Asociatiile Traditia Militara si Deutsches Freikorps) = ~2850 lei
– Montajul bordurilor si al pavajului (realizat cu voluntari) = ~2500 lei
– Masa pranz pentru voluntari, donatii= ~900 lei
– Materiale pentru protectia muncii pentru voluntari (donatie) = ~200 lei
– Servicii cazare pentru personalul asociatiilor de reconstituire militara (sponsorizat) = ~1000 lei
– Alte cheltuieli de transport si logistica (realizate de grupul de actiune Cosna) = ~1000 lei
– Print mape si diplome acordate in data de 21 August: 210 lei (realizate de dl. Col. Dan Prisacaru)
– Realizarea transeului (varianta lemn rotund) = ~3000 lei
TOTAL ESTIMAT VALOARE LUCRARI SI SERVICII LA ANSAMBLUL MONUMENTAL COSNA IN 2020: ~21715.1 LEI (~4500 EURO)
23 august 2020 la 21:41
Felicitari tuturor factorilor implicați în acțiunea de omagiere a eroilor căzuți pe aceste meleaguri! Primăria Pirgaresti, reprezentată de doamna primar Victoria Iulisca, a dovedit încă o dată că sprijină și slujește acest domeniu al cultului pt. eroi cu sacralitate. In ultimii 12 ani, în această comună cultura și educația au rămas deasupra politicului, iar de pe urma unei asfel de abordări are de câștigat, în primul rand, tânăra generație. Prin astfel de activități de perpetuare a memoriei eroilor noștri, neamul romanesc va dăinui în istorie. Trecutul face parte din conștiința acestui popor și trebuie prețuit și cultivat pe măsura măreției lui.
24 august 2020 la 22:14
Buna seara,la ceremonial ați realizat și câteva foto in care apărem și eu cu fiul meu,va rog frumos ti putea sa mi le Trimiteți pe mail bernadmihaela@icloud.com
25 august 2020 la 8:28
Va voi transmite toate pozele
25 august 2020 la 11:15
Va rog transmiteti o alta adresa de e-mail, aceasta nu este corecta.