În data de 7 Martie 2020, Georgiu Daniel, reprezentantul în județul Bistrița Năsăud al Asociației Prospectorii Istoriei, împreună cu colegii de hobby: Vásárhelyi Gábor József, Asztalos Sandor Levente, Nick, Truta Ionut și Mutrescu Ioan, după un studiu amănunțit al izvoarelor istorice, au prospectat în zona vechiului aerodrom de la Solovastru (cunoscut ca și Gyongyosfalu sau Mocsar, Mociar), descoperind astfel dovezi importante care susțin și completează povestea atacului american din data de 31 August 1944.
Fostul aerodrom Solovastru este aproape de Reghin (Sass Regen).
Locația descoperirii este exact locul despre care Hans Urlich Rudel povestește experiența sa în care a fost atacat de un avion american, neputând riposta din lipsa muniției și a combustibilului, introcandu-se de la o misiune din pasul Oituz.
O scurtă prezentare a evenimentelor care au dus la atacul care a provocat distrugerea avionului căruia îi aparțin piesele descoperite:
La 23 August 1944, România a întors armele împotriva Germaniei, trecând de partea aliaților. Un amănunt, care nu a fost însă luat în seama de armata germană, a fost lipsa artileriei antiaeriene pe aerodromul Mociar, unde erau concentrate un număr mare de avioane ale aviației germane, Luftwaffe.
În data de 31 August 1944, trei escadrile de vânătoare tip P-51 Mustang, aparținând USAAF (aviația militară americană) au decolat de pe aeroportul Madna – Italia, traversând Marea Adriatică și Iugoslavia, au avut ca obiectiv atacul asupra avioanelor de pe Aerodromul Mociar. Peste 100 de avioanele germane aflate în staționare au fost distruse la sol, atacul avioanelor americane îndreptându-se ulterior spre aerodromul de la Luieriu.
Cel mai probabil, piesele avioanelor distruse de pe Mociar au fost strânse de armata și de localnici după atacul american, ajungând în mare parte la centrele de reciclare. Ineditul acestor descoperiri acum, după aproape 76 de ani de la evenimente, este faptul că piesele descoperite vor fi identificate, curățate și expuse la Muzeul Grăniceresc Năsăudean în scurt timp.
In acest moment, o parte din aceste piese au fost deja identificate. Aproape toate elementele prezintă urme de srapnel și gloanțe și sunt părți componente ale unui avion Junkers JU87 „Stuka”.
Profundor Junkers JU87 „Stuka” (partea stânga)
Cutie de joncțiune Fl.26510 model 1944 (pentru comunicare)
Zündschalter (capac întrerupător căldură sau oxigen)
Alte piese descoperite sunt încă în curs de identificare.
Vom reveni in curand cu informatii suplimentare despre descoperire, pe masura ce vor fi identificate toate piesele. De asemenea, va vom anunta cand acestea vor fi expuse pentru prima data la Muzeul Grăniceresc Năsăudean.
1 Pingback