Nu-i putem face pe specialisti sa ajunga la un consens in privinta etimologiei numelui „China”, dar putem sa adoptam ipoteaza conform careia englezii si francezii au transliterat „China” si respectiv „Chine”din greaca si latina unde era prezent ca „Sinai” sau „Thinai”, care, la randul lor provin din limbile indo-ariane: Cina sau Sina; ceea ce ne aduce la stramosul etimologic „Qin”. Dinastia Qin! Prima dinastie din Epoca Imperiala Chineza, intre anii 221-207 BC, s-a evidentiat prin reforme puternice care i-au crescut puterea militara reusind sa castige razboiul pentru unificarea statelor chineze si fondarea primului Imperiu Chinez.
Qin Shi Huang, primul imparat al Chinei, intemeietorul dinastiei Qin, si-a construit propriul mormant, timp de 38 de ani, un mausoleu cu circumferinta de 6,3 Km, impartit in Orasul Interior si Orasul Exterior. Cea mai faimoasa descoperire din acest complex funerar este Armata de Teracota, decoperita in martie 1974, de catre Yang Zhifa, cei cinci frati ai sai, si Wang Puzhi, in timp ce sapau o fantana. La adancimea de 2 metri au gasi fragmente de teracota, sageti de bronz si caramizi de teracota. Langa zidul care separa cele doua orase, copii ale capitalei imperiului – Xianyang – au fost descoperite doua care de lupta din bronz (unul dintre ele prezentat in pozele acestui articol). Imparatul s-a asigurat ca in armata care il va apara pe cealalta lume, vor exista si doua care de lupta, chiar daca in realitate, pentru a imbunatati tactica de lupta, a inlocuit carele cu unitati de cavalerie pentru o mai buna mobilitate pe terenul Chinei. Nu stii niciodata ce teren vei avea pe lumea cealalta.
Carele de lupta au fost folosite in China incepand cu 1250 BC ca arma de soc, de urmarire a inamicului, ca transport al arcasilor sau comandantilor, sau doar ca simbol al statusului. Primele care, carele Shang, aveau doua roti cu diametrul de 1,5 metri si 18 spite pe fiecare roata; erau mult mai inalte decat carele din aceeasi perioada folosite in Grecia sau Orientul Apropiat. Erau facute din lemn de bambus, ratan si bronz, iar acoperisul era construit din bare de protectie din fier.
„Carele sunt penele si aripile armatei, unealta de distrugere a formatiilor solide, de a presa adversari puternici, de a le taia zborul” – Liu Tao
Catalin Iliescu, 5.03.2020
Lasă un răspuns