Totul a început cu o carte poștală din Germania, datată 19 februarie 1918…
Sute de mii de familii din România au trecut prin calvarul celor două războaie mondiale. Astăzi am decis să vorbim despre familia Tătaru din județul Gorj, localitatea Valea lui Câine.
O scrisoare a fost descoperită de către urmașul familiei, Cristian Bobina în cutia cu istorie a familiei, împreună cu fotografii ale epocii, trei decorații și un brevet.
„Draga Gheorghe Iti multumesc cu recunostinta ca nu mai uitat. Scrisoarea ta vine la timp caci n-am primit nimic si nici acuma nu primesc de la Crăpături. De barbatul tau stiu numai atat ca l-am intalnit in noiembrie 1916 impreuna cu tata si nenea Dumitru. Mergeau in Moldova. Fratele tau Niculae a fost prizonier cu mine pana in August 1917 cand a plecat in tara. Ma surprinde ca nu ti-a scris nimic. Imi scrie ca a fost la Crapaturi unde a stat 2 saptamani. Te rog cu multa caldura scrie-mi mai pe larg despre ai mei. Ma ingrozeste mult purtarea lui nenea Gheorghe.Unde locuieste el si daca traieste in bune relatiuni cu madame Ivanovsky si Gica? Comunicai Gicai ca nenea Dumitru este sanatos cu Tata. Eu le-am scris regulat la Moldova. Ma bucura vestea ca ai 2 copii. Saruta-i din partea mea. Daca poti scrie la Crapaturi rugand pe nenea Gheorghe sa nu mai supere pe madame Ivanovsky. Astept cu multa nerăbdare sa-mi zici mai pe larg ce fac ai mei la Crapaturi. Imi faci cel mai mare bine si nu voi uita ca mai ajutat. Scrie-mi ce facr Madame Ivanovsky, cum ingrijeste casa, daca-i place la tara, etc. Asemenea de Gica si nenea Gheorghe. Multumeste si te saluta varul tau Locot. C. Crăpătoreanu” Güstzin. Fort Zorndorf Deutschland”
Scrisoarea a fost adresată stră-străbunicii lui Cristian din județul Gorj, localitatea Valea lui Câine, Gheorghița Tătaru și este datată 19 Februarie 1918; a fost trimisă de către Locotenent C. Crăpătoreanu din Germania, vărul primar al acesteia.
Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, obtinuta conform brevetului In amintirea inaltatorului avant – 1913 – Din Carpati peste Dunare la Balcani, probabil acordata stra-strabunicului lui Cristian, Tataru Dumitru Ordinul național Coroana României Brevet acordat lui Tataru Ion Dumitru, strabunicul lui Cristian Tataru Dumitru, strabunicul lui Cristian
Unul din numele menționate în scrisoare este al este chiar stră-străbunicul lui Cristian: Dumitru Tătaru.
Dumitru Tataru, stra-strabunicul lui Cristian Serbia – in perioada primului razboi mondial Tătaru Gheorghița, stra-strabunica lui Cristian
…iar cel de al doilea nume este fratele stră-străbunicii lui Cristian, Niculae Demetrescu, consul la Viena. Acesta ar fi făcut parte din Reg. 2 Dorobanți – Vâlcea.
„Armata română a fost, este și va fi întotdeauna un stâlp al statalității țării noastre.
Vâlcenii au fost dintotdeauna apărători ai granițelor țării, ai suveranității ei. Regimentul „2
Dorobanți” Vâlcea a fost una din unitățile de elită ale Armatei Române, o unitate care și-a
făcut datoria pe câmpurile de onoare de la Plevna, Mărășești, Cotul Donului, Ulmanka.
(…) Tuturor celor care au luptat în această unitate de elită a Armatei Române un gând pios
de recunoștință!”
Adrian Busu, Vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea
În aceeași cutie care face punte peste generații, Cristian a mai descoperit și poze cu străbunicul lui, care a luptat în cel de al doilea război mondial, inclusiv la Cotu Donului: Tătaru Dumitru Ion.
…de asemenea și alte câteva fotografii din vremurile tulburi prin care au trecut înaintașii noștri, care cel mai probabil au legătură cu această familie, însă nu am reușit încă să o deslușim.
Acestea sunt doar câteva picături de istorie cunoscută din marea cea mare a inimilor frânte din timpul celor două conflagrațîi mondiale. Cristian Bobină este una dintre persoanele pentru care trecutul familiei reprezintă rădăcinile care alimentează prezentul și ii mulțumim pentru asta.
Respect eroilor!
Florin Bosoteanu, 19 Aprilie 2020
Alte articole pe aceasta tema:
https://history-prospectors.com/2018/10/29/pe-urmele-soldatului-bardac-p-vasile/
https://history-prospectors.com/2018/10/22/adrian-soldatul-de-pe-ciresoaia/
Lasă un răspuns