persian-scythed-chariot

 

In lumea antica, plina de eroi, zei si semizei, razboiul era o normalitate, pentru unii chiar o intrecere sportiva; o lume savuroasa, asa cum este ea descrisa de istoricii vremurilor. Este firesc sa te gandesti imediat la Grecia Antica, la Iliada si Odiseea, la Legendele Olimpului sau la Imnperiul Roman, imediat ce auzim de luptele antice, strategia de razboi in antichitate si mai putin la ceea se se petrecea in Orientul Mijlociu, la Imperiul Persan, de exemplu. Dar istoria acelor locuri este la fel de spectaculoasa si plina de inovatie ca si cea europeana.

Cirus cel Tanar a fost un print Persan, general si Satrap al Lydiei si Ioniei din 408 pana in 401 BC, cand a murit in lupta, incercand sa-i ia tronul fratelui sau Artaxerxes II (Regele Regilor in Persia (404BC – 358BC). Premisele unei povesti destul de spumoase as zice. O poveste condimentata de faptul ca Cirus cel Tanar a incercat sa-l inlature pe fratele sau cu ajutorul celor Zece Mii – o unitate de mercenari, majoritatea greci. Unul dintre conducatorii acestei „legiuni” era nimeni altul decat Xenofon – istoric, filosof, soldat, mercenar si elev al lui Socrate.

Xenofon scrie in Anabasis despre Batalia de la Cunaxa, unde Cirus cel Tanar si Artaxerxer II s-au infruntat, ca unitatea celor Zece Mii si-a invins adversarul in doua atacuri succesive cu costurile unui singur soldat grec ranit. Dar Cirus cel Tanar este ucis ceea ce a facut victoria lor irelevanta si intreaga campanie un esec. Spumos, spectaculos!

In Cyropaedia, Xenofon ii atribuie inventia Carului de Lupta Persan lui Cirus cel Mare sau pentru iubitorii Games of Thrones: Cirus The Great King, King of Persia, King of Anshan, King of Media, King of Babylon, King of Sumer and Akkad, and King of The Fours Corners of the World. Din insemnarile lui Xenofon: „… ce ai fi facut daca ai fi auzit ca vin spre tine care de lupta, care nu sunt ca inainte(…) dar au cai inhamati si imbracati in armura (…) si coase de otel atasate la osie si urmeaza sa treaca prin inamic?”. O intrebare grea. Lamele aveau cam un metru lungime, iar carul era tras de patru cai si echipajul era format din trei oameni, doi luptatori si un conducator. Carele erau trimise in lupta primele si faceau un masacru greu de descris in cuvinte, iar in urma lor ramaneau formatii inamice ravasite la dispozitia trupelor din linia a doua.

Catalin Iliescu, 20 februarie 2020