In perioada 15-17 Septembrie a avut loc Întâlnirea Naționala Posada 1330, ediția a 4-a, organizata de către comunitatea detectiemetal.com, Asociația „Prospectorii Istoriei” și Asociatia „Transylvanian Diggers”.
 
Tematica întâlnirii a fost descoperirea locației în care s-a dat „bătălia de la Posada” în Noiembrie 1330, intre ostile lui Basarab I și Carol Robert de Anjou.

 

Mulțumim pentru colaborare și ajutor d-lui prof. dr. Vasile Marculet, care împreuna cu dl. prof. dr. Ioan Marculet a propus acum câțiva ani, ca și locație, Valea Topologului, în zona comunei Sălătrucu. Argumentele aduce de cei doi istorici, împreuna cu demontarea pas cu pas a altor ipoteze propuse de-a lungul timpului a făcut ca aceasta acțiune sa aibă loc în aceste locuri.
 
Valea Topologului este o zona frumoasa, cu oameni simpli si muncitori, dar săraca din punct de vedere turistic, fapt care ne-a mirat, având în vedere localizarea în mijlocul naturii

 

Ziua de vineri a început pe la amiaza, cu întâlnirea tuturor participanților în locația de campare, pensiunea Cristina, sat Văleni, comuna Sălătrucu. In acest moment este singura pensiune din aceasta comuna care funcționează. Gazdele au fost primitoare, au fost condiții foarte bune de cazare, atât în cele 6 camere pe care le-au avut la dispoziție, cat și în zona de campare cu corturi și rulote.
 
Pana la începerea simpozionului s-au amplasat corturile, s-au împărțit tricourile, s-a semnat declarația pe proprie răspundere, iar o parte dintre colegi au făcut și o mica detecție în zonele învecinate și primele descoperiri.
 
Spre seara ne-am adunat cu toții în foișorul pensiunii. Dl. prof. Vasile Marculet a fost prezentat întregii audiente și apoi a început prezentarea luptelor, bazându-se strict pe documente istorice. Au urmat argumentele care susțin faptul ca luptele s-au dat în aceasta locație, urmate de o discuție deschisa, care a ținut pana târziu în noapte, la lumina focului și la sfârâitul grătarelor.

 

fain

După multe ore de discuții, cu toții fiind captivați de subiect, am finalizat ziua târziu cu gândul la ce am putea descoperi de pe urma acestor lupte și în special, la sigiliul pierdut în bătălie de către Carol Robert de Anjou…
 
Sâmbăta, 16 Septembrie. Trezirea la 7.00 (pentru unii 🙂 ) si cafeluța de dimineața. In jurul orei 8.30. După aproximativ 10 km de pensiune, pe un drum care urca pe apa Topologului, am parcat mașinile într-o poienița; ne-am „încărcat” detectoarele și am pornit căutările. Asa cum ne-a prevenit dl. prof. Marculet, care a străbătut zona in ziua de vineri, împreuna cu Iulian Enache, de-a lungul văii se afla astăzi o linie de înalta tensiune și lucrări majore pe albia raului. In unele zone a fost imposibil de detectat și bineînțeles, prezenta gunoaielor contemporane a fost demonstrata prin descoperirile tipice: cutii de bere, capace de borcan, sârme, cuie, etc. Nenumărate… De asemenea, urmele din primul război mondial au fost și ele descoperite: sarma ghimpata, schije, catarame, briceag, nasturi, butoni, baioneta și pafta germane, cuie de cort, etc.

 

Înainte de premierea descoperirilor cu detectorul de metale, a avut loc un concurs dedicat doamnelor și domnișoarelor care au participat la aceasta întâlnire: tir cu pistolul airsoft la ținta. Au fost acordate 5 premii, constând in bijuterii executate manual de către sponsorul Miha Bijoux, din pietre semiprețioase: brațări, coliere, cercei.

S-a trecut apoi la „artilerie”: premierea detectoristilor.
 
Au fost și descoperiri interesante, care cel puțin teoretic, ar putea confirma aceasta locație ca fiind cea în care s-a dat bătălia „de la Posada”, sau cel puțin care demonstrează ca varianta aceasta nu poate fi infirmata: vârfuri de săgeți, cuțit, seceri, topor, inel și alte obiecte fragmentare încă neconfirmate de către specialiștii în domeniu.

 

P_20170916_183511

In acest an am decis ca premierea sa fie făcuta în sistem tombola, pentru a avea toți aceeași șansa, având în vedere ca toți participanții au avut descoperiri interesante, iar unele dintre ele nu au putut fi identificate pe loc.
 
Astfel, au fost în total 6 premii principale, trase la sorti de un copil prezent la aceasta întâlnire, în ordinea extragerii fiind acordate astfel:

 

-premiul 1: detector de metale Golden Mask PRO
 
-premiul 2: detector de metale Minelab GoFind 60
 
-premiul 3: detector de metale Minelab GoFind 20
 
-premiul 4: pinpointer Minelab
 
-premiul 5: Vesta + săculeț de umăr Minelab;
 
-premiul 6: Rucsac Minelab
 
Toti participanții și însoțitorii acestora au primit cadou, din partea sponsorilor, săculeți Minelab, brelocuri și monede Minelab.

 

21844126_884899721657535_840824761_o

Ca în fiecare an, comunitatea noastră s-a dovedit a fi formata din oameni pasionați cu adevărat de istorie, care au dat dovada și de aceasta data de dorința de cunoaștere, comunicare și transparenta.
 
O mare parte dintre obiectele descoperite au fost donate Direcției de Cultura Bacău, iar restul, Direcțiilor județene de Cultura și Muzeelor din locațiile descoperitorilor.
 
Speram ca aceasta acțiune sa aducă informații noi pentru cunoașterea zonei vizate.
 
Mulțumim tuturor participanților pentru prezenta!
 

Prof. Dr. Vasile Marculet despre actiunea „Posada 1330” – Nova TV:
https://www.youtube.com/watch?v=424u-FBZSLs