Ediția a IV-a a întâlnirii naționale Milităria, Oituz 2017, organizata de către Asociația Prospectorii Istoriei (API) în acest an, a fost cu tematica „Oituz 1917-2017 – Pe aici nu se trece!”, pentru comemorarea centenarului bătăliilor de la Oituz.
Succesul evenimentului care a avut loc în perioada 19-21 Mai 2017, se datorează atât sponsorilor cât și a participanților, care s-au dovedit ca de fiecare data oameni cu caracter, pasionați de istorie.
In primul rând, vrem sa mulțumim sponsorilor:
RODETECTORS.COM & MINELAB, pentru premiile oferite participanților. La ediția din acest an ne-am bucurat de o ploaie de premii care au făcut ca orice participant sa fie un câștigător.
MIHA BIJOUX MAGAZIN, pentru premiile oferite doamnelor și domnișoarelor prezente, bijuterii deosebite, lucrate manual, din argint și pietre semi prețioase.
TRADE MARE srl Bacau, pentru premiile constând în echipament de protecție și tot sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment.
CAR Prietenia Comănești, pentru sprijinul oferit prin confecționarea stegulețelor pentru marcarea muniției active și punerea la dispoziție a pavilioanelor, în cazul în care am fi avut vreme nefavorabila.
GARDEN WOOD srl Bacău, pentru confecționarea cutiilor din lemn pentru cadourile surpriza pregătite pentru participanții mai putin norocoși.
LANOS srl Comănești, pentru minunații trandafiri metalici, pregătiți special pentru acest eveniment, în vazele comemorative.
Mulțumiri pentru încredere și sprijin colegilor care au decis sa devina membrii ai asociației noastre: Marius Însurățelu, Sorin Mare, Constantin Păstrăv, Georgiu Daniel, Cătălin Iliescu, Bocancea Florin, Cosmin Sofron. De asemenea și celor care au completat declarațiile cu cei 2% din impozitul pe venit.
Seara de vineri a debutat cu invitați speciali, pe care am avut onoarea sa ii avem prezenți la acest eveniment:
Dl. ing. Hugianu Ciprian, autorul volumului monografic „Poiana Sarata – un sat romanesc din Carpați, în vâltoarea istoriei”, care ne-a vorbit despre mișcările de trupe din August 1917 pana la sfârșitul anului, informații documentate și importante pentru acțiunea participanților de a doua zi. Un maraton informational care a dat startul viselor participanților pentru descoperiri care ar putea aduce un aport istoriei militare.
De asemenea, ne-au onorat cu prezenta părintele Simion și părintele Bogdan Pistea de la Parohia Oituz. Părintele Simion ne-a incantat cu cuvinte care au ajuns aproape de sufletele noastre, confirmând importanta unor activități organizate în acest mod și a adus de asemenea, un omagiu eroilor căzuți pe fronturile de lupta în cele doua războaie mondiale.
Tin sa le mulțumesc pentru mesajele frumoase și cu siguranța vom da curs propunerii de colaborare pentru proiectul ce îl vor demara în scurt timp.
Seara a continuat cu un referat realizat de către doi elevi ai colegiului tehnic „Dimitrie Ghica” Comănești, Răzvan Bosoteanu și Constantina Docan, care au prezentat în prima parte exemple de descoperiri recente în zone militare, ce demonstrează prezenta armatelor germane și rusești în teritorii de pe Valea Trotusului despre care nu exista nimic scris pana acum în analele istorice.
In a doua parte, au fost prezentate descoperiri în zona în care ne-am adunat cu toții la aceasta acțiune tematica. Printre acestea, descoperirea osemintelor unui soldat roman ucis străpuns de un corp de proiectil în luptele de la Oituz.
Importanta a fost de asemenea, prezentarea unei alte descoperiri recente a colegului nostru Geo Zane, data ca exemplu de aport ce poate fi adus realității istorice. Aceasta descoperire este încă în studiu și documentare.
Le mulțumim pentru lecția de istorie și pentru faptul ca ni s-au alăturat, fiind și prezentatorii acestei seri.
Pana la ore târzii, au urmat povesti la lumina focului și voie buna.
A doua zi a fost rezervata strict căutărilor, de dimineața pana s-a întunecat.
A avut loc însa și un concurs pentru doamnele și domnișoarele prezente la aceasta întâlnire, cu premii de la Miha Bijoux Magazin: tir cu pistolul de airsoft în tânte din hârtie, de la distanta de 5 metri. Felicitări tuturor participantelor, unele dintre voi ați avut o precizie demna de trupele SWAT 🙂
Spre seara, au început sa apară primii colegi cu „capturi” care mai de care mai interesante: pe lângă tonele de schije de proiectil și de grenade, s-au descoperit baionete, butoni de tunica militara, scut de infanterie, elemente de echipament (bidonase de apa, paftale, piolete, cazmale, topoare, etc.)
A urmat festivitatea de premiere. Juriul a fost compus din membrii API, iar criteriile folosite au fost date de importanta descoperirilor/valoarea istorica. Premiile au constat în detectoare de metale, pinpointere, accesorii pentru detecția de metale: echipament de protecție, rucsaci, șepci, mănuși, săculeți. Toate premiile au fost puse la dispoziție de către Rodetectors.com, reprezentant Minelab în Romania
Fiecare participant și însoțitor, fără excepție, a primit cadou câte un săculeț Minelab și monede promoționale Minelab
Pe lângă aceste relicve militare, au fost descoperite și obiecte medievale (topor, inel, catarama, cuțit), care au fost donate muzeului de istorie „Iulian Antonescu” din Bacău.
In ultima zi rezervata evenimentului, colegii ramași am prospectat o zona lovita de artilerie, în proximitatea unor tranșee folosite cu precădere de armata austro-ungara. Pe lângă elemente de echipament militar pierdute probabil de către soldați în urma focurilor ucigătoare, s-a descoperit și muniție activa: proiectile, cartușe, grenade. Toate acestea au fost predate conform legislației, organelor competente prin apel la 112.
Dorim sa mulțumim tuturor participanților activi, care au „suferit” împreuna cu noi la locația de campare pregătita pentru acest eveniment.
A fost o acțiune colectiva, bazata pe respect reciproc, asa cum ne așteptam, din experiențele anterioare. Colegi, oameni de calitate, care folosesc timpul petrecut în natura pentru a descoperi istoria.
Mulțumiri și lui Horia si Elidei Ungurean, din Asociația Tholus, pentru prezenta și sprijin, speram la viitoare colaborări.
Gazdele noastre din acest an au fost la înălțime, Complexul Cristal Slănic Moldova. Le mulțumim și lor pentru găzduire, un loc minunat, Cabana Stana Dacilor și Corvinul, aflate în vârful Bolovanu, ne-a oferit peisaje de vis,
Am avut ocazia sa-l vedem și pe meșterul lemnului în acțiune, sculpturi deosebite, realizate doar cu drujba.
Ne revedem la a V-a ediție Milităria, 2018!
Organizatori: Asociația „Prospectorii Istoriei”
reprezentata prin: Bosoteanu Florin, Racos Ciprian, Stoica Alin
24 mai 2017 la 7:20
Multumim! a fost foarte frumos.
Multumim !!! …FLORIN,SPONSORILOR,ORGANIZATORILOR si tuturor celor care si-au adus contributia la organizarea evenimentului.Acum dupa ce incet ,incet dispare oboseala parca as vrea un bis.A era sa uit,multumim Razvan Bosoteanu ca l-ai ajutat pe tata si mama si te-ai implicat si tu.
Chiar daca m-am decis in ultimul moment si nu am castigat nici un premiu(nici nu am participat),nici tombola(la care nici nu am apucat sa trag un bat),ma consider castigator prin faptul ca am putut sa particip si sa fiu alaturi de voi toti,sa povestim si sa intru in atmosfera de acolo.
Eu nu am avut nici un incident neplacut, eu zic ca toti au fost OK.
Mi-a placut, bravo!!!
24 mai 2017 la 8:07
Multumim Emil pentru cuvintele frumoase. Imi pare rau ca nu ai participat la tombola, data viitoare te rog sa-mi amintesti sa iti donez ceva frumos din colectia personala. O zi placuta si spor la cautari!
24 mai 2017 la 10:53
Felicitări pentru acesta reușită ediție! Am citit cu aviditate și cu emoție rândurile acestea! Felicitări lui Florin, Răzvan, sponsorilor și toți ceilalți participanți! Spre pe viitor sa reușesc si eu măcar o ediție sa ma întâlnesc cu voi! Pana atunci va doresc la toți sănătate și descoperiri cat mai multe și interesante!
24 mai 2017 la 19:04
Multumesc Costel, pentru aprecieri. Sper sa ne vedem la una din editiile viitoare!
24 mai 2017 la 18:15
Multumim Florine,Ciprian,Alin si tuturor celor care au organizat intrunirea a fost minunat,am cunoscut oameni faini si peisaje de neuitat .Sunteti niste oameni deosebiti abia astept sa ne revedem.
24 mai 2017 la 19:07
Multumim Cristi, Imi pare bine ca ne-am cunoscut, din pacate timpul a fost scurt. Ar trebui un concediu de 2 saptamani pentru a fi de ajuns sa povestim tot. Poate ne vedem si data viitoare!
25 mai 2017 la 15:41
Multumim organizatorilor pentru acest eveniment, multumim sponsorilor si nu in ultimul rand tuturor participantilor.
Deasemenea atasez un mic filmulet de multumire adresat organizatorilor si sponsorilor.
https://www.youtube.com/watch?v=crpfafYUJT0
Nu putem decat sa asteptam cu sufletul la gura urmatoarele editii si sa auzim numai de bine.
Echipa DMMD (Cristi, Marius si Gabi)
25 mai 2017 la 21:27
Multumim pentru aprecieri! Si pentru filmulet, frumos din partea voastra! Succes in continuare
25 mai 2017 la 16:05
Felicitari pentru organizare si din partea Asociatiei Transylvanian Diggers. Ne pare rau ca nu am putut fii alaturi de voi.
25 mai 2017 la 21:26
Multumim! Poate data viitoare facem o organizare comuna. Succes in activitatea voastra, aveti proiecte interesante!
9 iunie 2017 la 14:38
Felicitari!!!
9 iunie 2017 la 20:02
Multumim!