Ceremonialul Militar la Ansamblul Monumental Coșna – 12 August 2022

Grupul de acțiune Coșna, format din Asociația ,,Prospectorii Istoriei”, Asociația, Regimentul 15 Infanterie”, Filiala ,,Ștefan cel Mare” Iași a Muzeului Militar Național ,Regele Ferdinand I” și Primăria Com. Pargaresti, și-a îndeplinit misiunea și în cel de-al patrulea an consecutiv, de la inaugurarea acestei opere comemorative de război.
Prin implicarea directă și în acest an în organizarea Ceremonialului Militar a Dl. Dr. Colonel (r) Dan Prisacaru, șeful filialei Iași a Muzeului Militar Național ,Regele Ferdinand I”, au fost alături de noi Statul Major al Apărării, Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Dl. Gl.mr. CIPRIAN MARIN, Comandantul D.2 I. ,,Getica” Buzău, Reprezentantul Statului Major al Apărării la Ceremonialul militar de pe Dealul Cosna, Bg.15 Mc. ,,Podu Înalt” Iași, Baza 95 Aeriană Bacău și Bg.61 V.M. Miercurea Ciuc.
Grupul de Acțiune Coșna mulțumește tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat!

După intonarea Imnului de Stat al României, a avut loc oficierea serviciilor religioase. Preoții ortodocși – sub protia Preotului Protopop Ioan Bărgăoanu, care a transmis și mesajul IPS Ioachim.
De asemenea, a avut loc și oficierea slujbei religioase romano-catolică.

A urmat o serie de alocuțiuni, printre care:

„(…) suntem hotărâți ca, împreună, să dezvoltăm proiectul „Cosna” și să realizăm aici, în etape, cu sprijinul autorităților centrale și locale, precum și prin invitarea entităților abilitate din Franța, Germania, Austria și Ungaria, un Ansamblu Memorial Internațional în care să fie comemorați toți cei peste 14000 de militari căzuți în luptă, pentru țara lor, în întreagă zonă (…)”

Dr. Col. (r) Dan Prisacaru, Filiala ,,Stefan cel Mare” Iasi a Muzeului Militar National ,Regele Ferdinand I”

(…) aici, unde pare că cerul se întâlnește cu pământul, putem spune că s-a deschis în acest moment o poartă către Rai, iar sufletele luptătorilor, eroilor, care sunt și ei personaje ale unei balade, sunt ca exemplu nouă, tuturor, celor care suntem ostași, care îmbrăcăm haina militară și nu numai, chiar și tinerilor pe care, cu atâta satisfacție, îi putem vedea aici. Îi cinstim cu această ocazie pe cei care și-au jertfit viața pentru un scop mai nobil decât ei înșiși, decât viata lor, le mulțumim cu recunoștință pentru tot ce au făcut pentru noi, pentru moștenirea lăsată și ne aplecăm cu pioșenie în fața gestului acestora. (…).
(…) Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil realizarea acestui Ansamblu Monumental, voluntari, sponsori și militari, toți cei care au contribuit la acest proiect măreț. Nutresc speranța că acesta se va dezvolta (…)

Dl. Gl.mr. CIPRIAN MARIN, Comandantul D.2 I. ,,Getica” Buzău, Reprezentantul Statului Major al Apărării la Ceremonialul militar de pe Dealul Cosna în data de 12.08.2022

De asemenea, am fost onorați de prezența la Ceremonialul Militar al reprezentului militar din Ambasada Franței în România:

„Bună ziua, domnule general, domnilor ofițeri, dragi prieteni, dragi camarazi, am să transmit mesajul Ambasadei Franței pentru această comemorarea care celebrează și fraternitatea de arme dintre Armata Franței și a României, precum și continuitatea acesteia prin apărarea flancului estic al continentului nostru. Cu siguranță vom fi întodeauna lângă voi. (…) Mulțumesc tuturor!”

Dl. Fabrice Picardat, reprezentantul militar al Ambasadei Franței în România

În acest an au fost prezenți pentru prima dată la Ansamblul Monumental Cosna, reprezentantii militari ai Ambasadei Republicii Federale Germania. Extras din alocuțiune:

„(…) Ambasada Republicii Federale Germania dorește să va mulțumească pentru invitația la acest eveniment deosebit. Ne-am adunat astăzi aici pentru a-i comemora pe toți soldații căzuți la datorie în primul război mondial. Este deosebit de important pentru noi să putem trăi acest eveniment împreună cu dumneavoastră ca prieteni.
Din nefericire, in prezent există multe războaie și conflicte în lume, chiar în vecinătatea noastră. De aceea, trebuie să depunem cu toții toate eforturile necesare pentru a pune capăt aceste conflicte și pentru a le preveni pe viitor.
Putem rezolva această problemă doar arătându-ne din nou coeziunea prin ajutorare și consolidare reciprocă. Prin urmare, va rugăm pe toți să ne amintim astăzi împreună de soldații noștri căzuți la datorie și să transmitem astfel un semn de pace. Vă mulțumim!”

Dl. Georg GNADL, reprezentant militar al Ambasadei Republicii Federale Germania în România

Delegația Generală a Souvenir Francais pentru Pirineii Orientali dorește să salute eforturile excepționale depuse de Grupul de Acțiune Comemorativă Coșna cât și pe invitații prezenți la eveniment. Sunt impresionante onorurile pe care le aduceți francezilor, eroilor din misiunea generalului Berthelot și mai ales unuia dintre ofițerii săi, locotenentul Berge, acest ofițer francez care a murit în luptă în fruntea unei unități de soldați români, a fraților săi de arme.
Voi parafraza doar un moment petrecut în timpul paradei militare a victoriei din 14 iulie 1919, când în cursul defilării detaşamentului român pe sub Arcul de Triumf din Paris, generalul Berthelot s-a adresat generalului Ferdinand Foch cu următoarele cuvinte: ”Salutaţi-i, Foch! Sunt familia!”

Général Gilles Glin Délégué Départemental pour les Souvenir Français
Ion Luncanu, presedintele asociatiei „15 Infanterie”

La Ceremonialul Militar au mai participat: autorități locale și județene, reprezentanți ai asociației Cultul Eroilor, filiala Bacău și subfiliala Mănăstirea Cașîn, reprezentanți ai asociației Veteranilor Militari și Veteranilor cu Dizabilități, care au acordat un sprijin real în organizare și nu in ultimul rând, asociația „Tradiția Militară”, care a realizat o prezentare a echipamentului militar al armatelor română și germană din primul război mondial, dar și un moment de reconstituire a luptelor de pe dealul Cosna, care au fost un deliciu pentru toți cei prezenți.

De asemenea, câteva sute de persoane au fost prezente, atât localnici cât și din ale județe ale țării, beneficiind de spectacolul oferit de defilarea militarilor și de survolul aeronavelor aparținând Bazei 95 Aeriene din Bacău, și ale Bazei 90 Transport Aerian din Otopeni.

Ansamblul Monumental Coșna este și va rămâne peste secole un exemplu de uniune și civism pentru păstrarea vie a memoriei eroilor care au căzut în luptele din sectorul Coșna. În cei trei ani care au trecut de la inaugurare (5 Octombrie 2019), această operă comemorativă este din ce în ce mai cunoscută la nivel național și internațional, fiind unică atât prin design, simbolistică, poziționare și peisajul superb vizibil de la această cotă.
În acest an a fost amplasată CAPSULA TIMPULUI ca parte integrantă a Ansamblului Monumental Cosna, care va fi recuperată de către urmașii noștri pe data de 10 August 2117, ziua în care se împlinesc 200 de ani de la moartea eroică a locotenentului Paul Edouard Berge și de asemenea, bicentenarul luptelor de pe dealul Coșna.
Atunci, ei vor putea judeca acțiunile noastre de acum.

Foto: Racoș Ciprian, Onești