„Christams Truce” in România

Încă din Noiembrie 1916, trupele românești au fost înlocuite de cele rusești în liniile defensive din sectorul Agaș-Ciobanuș, pe Valea Trotușului. După lupte duse pe versanții muntoși din zonă, care au implicat și artileria celor două armate, la data de 7 Decembrie s-a stabilit un prim armistițiu de 10 zile între armata austro-ungară și cea țaristă.

„În după-amiaza zilei de 10 decembrie, comandantul batalionului rus detașat vizavi de valea Camenca, însoțit de 5 ofițeri, s-a prezentat în fața liniei defensive din sârmă ghimpată, iar după sosirea oficială al armistițiului, regimentul a sărbătorit cu entuziasm evenimentul alături de ofițerii ruși. În ciuda frigului mare și soldații participă la sărbătoare cântând și trăgând rachete de semnalizare. În ziua următoare pe 11 decembrie, maiorul interimar Gottesmann, însoțit de comandanți de regiment și de batalion, revanseaza invitația ofițerilor ruși, pe care i-au ținut acolo până la prânz.”

Un an mai târziu, întâlnim din nou un armistițiu, de această dată la Ghimeș, tot între trupele austro-ungară și cele țariste:

„(…) Pe 24 decembrie 1917 regimentul sărbătorește Ajunul Crăciunului în pozițiile sus amintite. Pomul de Crăciun al batalionului I. și II. stătea pe versantul dealului deasupra gării Ghimeș-Făget, un pin viu de 6-8 metri înălțime, unde s-au adunat ofițerii și echipajul celor două batalioane, în frunte cu colonelul comandant Urváry. În timpul discursului pastorului taberei Weszelowszky, au fost aprinse mici becuri, sub influența cărora strâmtoarea Ghimeșului s-a transformat într-o frumoasă biserică în inima oamenilor noștri. Nimeni nu a mai cântat Imnul cu o inimă mai atinsă de Crăciun, ca armata în mantale gri de pe dealurile Ghimeșului.
După ceremonie, ofițerii regimentului au luat parte la o cină comună la gara Ghimeș-Făget, unde și unitățile au avut o masă festivă copioasă. La miezul nopții, pastorul a ținut o liturghie pentru regiment.
Și noaptea dintre ani a trecut intro dispoziție excelență…
Cea mai mare surpriză a programului artistic a fost participarea rușilor, care au interpretat și diverse dansuri insoțite de cântecele lor emoționante. După încheierea spectacolului care a fost primit cu multă bucurie, rușii s-au amestecat printre soldații noștri, (…) „

Nu știm în ce măsură acest armistițiu a fost acceptat de comandanții celor două armate inamice în acele vremuri, însă cu siguranță această poveste adevărată demonstrează faptul că un război nu va putea niciodată schimba în vreun fel credința, iubirea și sufletul oamenilor transformați vremelnic în soldați.

Soldati rusi si austro-ungari in perioada armistitiului

Sursa text: „Istoria Regimentului 17 Infanterie și revolta maghiară din Székesfehérvár”
(Autor: Generalul GYULA SIPOS – ultimul comandant al Regimentului de Infanterie al Armatei)

Mulțumim pentru traducerea textului: Santa Zsombor