Vineri 20 August 2021 a avut loc Ceremonialul Militar la Ansamblul Monumental Coșna, eveniment care a comemorat 104 ani de la luptele care s-au dat în sectorul Coșna în vara anului 1917.
Organizator a fost Grupul de acțiune Coșna, format din Asociația „Prospectorii Istoriei”, Asociația „Regimentul 15 Infanterie”, Muzeul Militar „Ștefan cel Mare” – Filiala Moldova a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinad I” și Primăria comunei Pargaresti, având ca de obicei, sprijinul Statului Major al Apărării.
La evenimentul din acest an de pe Dealul Coșna au fost prezenți militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte, ai Batalionului 24 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc, ai Brigăzii 15 Mecanizată din Iași și ai Batalionului 631 Tancuri din Bacău, precum și Muzica Militară a Garnizoanei Bacău. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Parlamentului European, ai Statului Major al Apărării, ai Consiliului Județean Bacău, ai Primăriei Pârgărești și ai unor primării din alte localități învecinate, membri Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor, membri Asociației Prospectorii Istoriei, ai Asociației Regimentul 15 Infanterie și reprezentanții Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand”-Filiala Iași și ai Muzeului „Regina Maria” din Iași și ai Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni.
Festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane, pe fundalul sonor asigurat de Fanfara Militară a Garnizoanei Bacău.
Serviciul religios dedicat evenimentului a fost oficiat de preoți ai Bisericii ortodoxe și ai Bisericii româno-catolice. Cu acest prilej au fost transmise și mesajul IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului și mesajul Bisericii romano-catolice
Tranșeele reconstruite chiar în locul celor din primul război mondial au fost amenajate cu piese originale de echipament, de infanterie și artilerie, descoperite și restaurate de către membrii API chiar în zonele în care soldații au luptat în August 1917, în sectorul Coșna.
În acest an, primăria comunei Pargăresti a făcut posibilă înălțarea unui steag impunător pe noul catarg care a fost montat la Ansamblul Monumental, cel mai înalt din județul Bacău, astfel încât locația Ansamblului Monumental Coșna este vizibilă și din orașul Târgu Ocna și localitățile limitrofe.
La finalul ceremonialului a avut loc defilarea structurilor militare prezente și reconstituirea unui moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizat de membri ai Asociației „Tradiția Militară” și ai Asociației „Deutsches Freikorps”, echipați cu uniforme și arme specifice perioadei din Primul Război Mondial.
Reamintim faptul că proiectul „Ansamblul Monumental Coșna ” a fost inițiat în anul 2019 de către Asociația Prospectorii Istoriei, în parteneriat cu Asociația 15 Infanterie, Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” – filiala Iași și Primăria comunei Pargărești .
Ansamblul Monumental Coșna este cea mai mare importantă opera comemorativă din România din ultimele decenii, realizată exclusiv cu finanțare privată, prin donații, sponsorizări și voluntariat. Acest monument dedicat eroilor care s-au sacrificat pentru îndeplinirea crezului național este și o dovadă a existenței spiritului civic în rândul cetățenilor pentru păstrarea memoriei celor care ne-au redat țara prin sacrificiul suprem.
Membrii asociației Prospectorii Istoriei mulțumesc celor care au pus umărul la realizare și celor care sprijină prin orice mijloace organizarea anuală a ceremonialelor militare, dorind că astfel, să păstrăm împreună curățenia fizică și morală în preajma acestui edificiu.
Prezența la eveniment a membrilor asociațiilor de reconstituire militară „Tradiția Militară” și „Deutsches Freikorps” a fost asigurată printr-un efort comun al membrilor API și a altor persoane fizice și juridice care au asigurat logistica necesara și cărora le mulțumim:
- INTERAGROALIMENT / Grup Șerban Onesti;
- Proiteria Onesti – Preot Protopop Ioan Bârgăoanu;
- Asociația Patmos Onesti;
- subfiliala A.N.C.E.R.M. și Subfiliala A.N.C.M.R.R. Roman – reprezentate de dl. Colonel (r) Oprea Vasile;
- Restaurantul „La Michele” Tg. Ocna;
- Andrian Solomon (membru API, Bacau);
- Nicu Iftime (membru API, Bacau);
- Sorin Mare (membru API, Bacau);
- Cezar Olteanu (consilier judetean CJ Bacau).
Foto:
– Catalin Necula (Bucuresti);
– Sorin Mare (Bacau);
– Proiteria Onesti.
23 august 2021 la 12:43
Da, „Istorie ‘uitată’ „: ◇ 20 august 1944 – incepe Operatiunea Iasi-Chisinau …