Așa cum v-am obișnuit, vă prezentăm câteva din obiectele autentice care au aparținut soldaților care au luptat în primul război mondial pe Valea Trotușului și Valea Oituzului. Acestea au fost recuperate de pe câmpul de luptă al acelor vremuri, iar după mii de ore de curățare și restaurare le punem în valoare prin expozițiile tematice în muzee de istorie din România și la expoziția permanentă care poate fi vizitată gratuit la sediul asociației.

Accesorii corturi militare

În primul război mondial, corturile militare erau folosite pentru adăpostul soldaților, rațiilor de mâncare, armamentului și muniției în condițiile de vreme capricioasă (ploi, ninsori, vânt puternic și soare). Erau amplasate corturi atât în zonele de campare a soldaților care se aflau în drum spre locurile de bătălie sau acolo unde războiul era static, dar și pe linia intai a frontului, în special pentru gradele superioare ale armatelor. În imagine sunt diferite tipuri de cuie și inele de cort descoperite pe linia frontului din Valea Trotușului și a Oituzului.

Cuie, nasturi, capse, inele de cort militar

Unelte din echipamentul militar

Unelte utilizate de combatanții din toate armatele participante pe frontul din Moldova: armata română, rusă, austro-ungară și germană.

 • unelte pentru reparații și reglaj pentru diverse echipamente de luptă.
 • unelte folosite de pionieri/geniști pentru realizarea tranșeelor și a altor fortificații:
 • târnacoape;
 • piolete și topoare;
 • cazmale și lopeți.
  Ceea ce cunoaștem din cărțile de istorie despre marele război nu este complet. Toate armatele participante au fost nevoite să dezvolte o adevărată industrie chiar pe linia frontului: începând de la logistică, crearea fortificațiilor, până la ateliere de reparații pentru echipamentele militare de luptă: reparații și reglaj armament ușor, artilerie, chiar reparații elemente de uniformă, fie din materiale textile, fie din piele. Războiul nu a reprezentat doar împușcături și moarte, ci și o organizare militară planificată până la ultimul detaliu. Câștigarea sau pierderea unor bătălii au depins în foarte mare parte de existenaă și utilitatea acestor obiecte, chiar dacă în prim plan a fost întotdeauna strategia militară aplicată în lupte.

Obiecte care au făcut parte din uniforma militară

Ținuta militară, fie că aparținea soldaților sau gradelor mai înalte din ierarhie, era considerată și atunci de o importanță majoră. Diferitele însemne militare au fost pierdute în toiul luptelor de către purtători, o parte din acestea prezentând lovituri cauzate de gloanțe, schije de obuz sau baionete.
Însemnele diferă în funcție de armata căreia îi aparținea uniforma, fiind reprezentate pe acestea vizual regatul, imperiul său chiar regimentul.

 • catarame militare;
 • nasturi militari;
 • plăcute de identificare;
 • insigne, decorații, medalii.
  Obiectele au aparținut combatanților care au luptat pe Valea Trotușului și Oituzului: romani, ruși, germani și austroungari.

Obiecte din echipamentul de cavalerie

Mai jos va prezentăm câteva obiecte utilizate de unitățile de cavalerie (echipament), dar și arme folosite împotriva acestora, descoperite pe linia frontului de pe Valea Trotușului și Oituz (1916-1917): capcane cavalerie, potcoave, țesală, scăriță, pinteni, cuțit pentru curățarea copitelor cailor, baionetă și clipsuri cu cartușe.
În total, în primul război mondial, aproximativ 8 milioane de cai au murit ca urmare a atacurilor, a loviturilor de artilerie, dar și a extenuării, a bolilor și a atacurilor cu gaz. Numărul de victime ar fi fost și mai mare, dacă nu se înființau unitățile veterinare care au salvat milioane de cai răniți.
Distanțele mari pe care trebuia să le parcurgă trupele pe frontul de est și terenul accidentat au implementat strategii de luptă pentru care diviziile de cavalerie au avut un rol esențial. Astfel, armata rusă a avut 117 regimente de cavalerie (37 de divizii), armata germană peste 20 divizii (utilizate sporadic și ca trupe de infanterie). Armata română a avut, la intrarea României în război, 23 divizii de infanterie și doar două divizii de cavalerie. Dezvoltările tehnologice în domeniul militar au făcut ca situația de pe front să fie mai periculoasă pentru cai decât pentru oameni. Aceștia au avut misiunea de a transporta și muniția și armamentul greu (pentru asta s-au folosit în special boii) atunci când nu erau planificate atacuri cu trupele de cavalerie.

Bucătăria de front

În expedițiile realizate de membrii asociației Prospectorii Istoriei, nu au lipsit descoperiri de obiecte care ne arată modul în care mașina de război asigura alimentația de bază a soldaților.
Astfel, logistică era asigurată pe linia frontului, „industria Hoceca” fiind la dispoziția armatelor combatante în acele vremuri de restriște.
O parte din obiecte au fost abandonate în tranșee în urma atacurilor de artilerie sau infanterie inamice, unele fiind aruncate de către soldați după ce au fost făcute inutilizabile din cauza stricăciunilor produse de gloanțe, baionete sau schije de proiectil.
– gamele;
– bidonase de apă;
– căni;
– ceaune;
– polonice;
– mașini de tocat carne;
– sobe de tranșee;
– tacâmuri, etc

Într-un viitor articol vom prezenta alte obiecte descoperite pe linia frontului și povestea acestora.