Traditii de sarbatorile de iarna: jocul ursului

În penultima zi a fiecărui an, obiceiurile de iarnă se serbează pe Valea Trotusului, devenind un punct de atracție și pentru turiști în ultimii ani, în special în orașele Comănești și Dărmănești. Acest obicei este cunoscut pe scară mai largă începând cu anii 1800, iar la începutul secolului trecut a căpătat amploare. În această perioadă, erau folosiți urși dresați de către persoane de obicei sărace, care îi foloseau pentru a face divertisment. Urșii erau crescuți de mici, castrați și îmblânziți, învățați să facă anumite trucuri: să danseze, să meargă pe sârmă…

Ar putea fi o legătura între jocul actual al ursului care se practică astăzi, cu perioada antică a zonei, însa fără a fi sprijinită de dovezi care să poată fi susținute unanim de către specialiști: „Ursul este animal-totem specific religiei tracilor, în perioada sec. VI-IV î. Hr., reprezentându-l pe Zalmoxe, iar jocul ursului, păstrat în Maramureş şi Moldova, evidenţiază capacitatea regeneratoare a naturii”.

S-a mai dezbătut în mediile științifice, ideea că „Zalmoxe / Zamolxe, zeul geto-dac care după naştere ar fi fost învelit într-o piele de urs”.

Din păcate, izvoarele istorice nu ne ajută cu argumente privind proveninenta acestei tradiții din antichitate, însă întotdeauna noile descoperiri arheologice sunt în măsură să lumineze specialiștii inclusiv din acest punct de vedere.

Chiar și cu o vechime de câteva secole, unicitatea acestei tradiții este certificată prin demersurile care se fac de către autorități pentru includerea în patrimoniul UNESCO a jocului ursului pe Valea Trotusului.
”Dansul Urșilor” se află pe lista de așteptare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial Cultural Imaterial UNESCO.

La începutul anului 2019, „Urşii” din Asău (judeţul Bacău) au făcut senzaţie la Paris. În cadrul unui eveniment înscris în sezonul Franţa-România, grupul de „urşi” a încântat mai întâi publicul de la Conciergerie după care a traversat capitala Franţei – Sena, Châtelet, cartierul Marais – până la Muzeul Vânătorii şi al Naturii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: