În acele vremuri, nu Zeus stăpânea peste Valea Nilului, așa cum ar fi fost de așteptat.
Amun-Ra apare ca Rege al Zeilor, nu doar în Egipt, dar și în Libia și de-a lungul Nilului până în Sudan. În Grecia apare că și Zeus Ammon. Imaginea vie a lui Amun-Ra era nimeni altul decât Faraonul Tutankhamun, care a stat pe tron între anii 1334 – 1325 BC. Deși era Faraon, Tutankhamun nu a condus practic Egiptul, el având doar 8-9 ani la înscăunare. În locul sau stăpânea Ay (Tatăl Zeului), despre care se crede că ar fi o rudă a faraonului. Tutankhamun moare în jurul vârstei de 18 ani, posibil într-un acident de car, suferind mai multe răni; posibil în urma unei căderi și a unei infecții puternice cu malaria.
Howard Carter, arheolog britanic, descoperă mormântul Faraonului Tutankhamun în noiembrie 1922, excavările fiind finanțate de Lordul Carnarvon. Mormântul este renumit pentru obiectele valoroase pe care le conținea – peste 5000 de obiecte funerare au fost catalogate doar dintr-o singură camera. Chiar și antecameră conține obiecte remarcabile, cum ar fi componentele a patru care: unul de vânătoare, unul de război și două de paradă.
Carele egiptene erau mici – două persoane încăpeau stand în picioare – erau ușoare și foarte rapide. Lățimea era de aproximativ 1.75 metri, perfectă pentru drumuri înguste, deșert sau drumuri de munte. Armata egipteană era alcătuită într-o proporție destul de mare de care de lupta. Carul de lupta oferea o platforma excelentă pentru arcași. În strategia de lupta egipteană carele de lupta ofereau inamicului prima lovitură și erau urmate îndeaproape de infanterie – un blitzkrieg antic.
În Egiptul antic soldații care faceu parte din corpul de care de luptă aveau propria clasa aristocratică numită maryannu. Carele de lupta au devenit puternic integrate în armată mai ales în timpul lui Amenhotep II. Soldatul din carul de lupta se numea seneny și apărătorul sau kedjen. Seneny era antrenat să tragă cu arcul cu o mare acuratețe chiar și în timpul unui galop – ceea ce este menționat de mai multe ori despre însuși Amenhotep II.
foto si text: Cătălin Iliescu, 11 Februarie 2020
Lasă un răspuns