Expoziție permanenta la Muzeul orașului Oradea – Complex Cultural

Traian Moșoiu – „Arhanghelul Ardealului”

Joi, 18 Aprilie a avut loc vernisajul expoziției permanente „General Traian Moșoiu. Primul Război Mondial și Eliberarea Orașului Oradea”, în incinta Muzeului Orașului Oradea, la care membrii asociației Prospectorii Istoriei au fost prezenți, prin Bosoteanu Florin (Comănești) și Racoș Ciprian (Onești), însoțiți de piese autentice din primul război mondial, care au întregit spațiul expozițional.

La vernisajul expoziției au luat cuvântul d-na Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea, Cristina Liana Pușcaș, muzeograf, Anca Neculcea, nepoata generalului Traian Moșoiu și gen. de brigada în retragere, Grigore Bortas, în prezenta primarului orașului Oradea, Ilie Bolojan și a viceprimarului Florin Birta .

Expoziția deschisa astăzi este una deosebita prin modul în care au fost puse în valoare piesele expuse, realizând trei spatii distincte care ne introduc pe noi, vizitatorii, în atmosfera vieții soldaților pe front: zona de lupta, în care au fost reconstituite tranșee, soldați și echipamente de război, zona de bucătărie, în care sunt expuse obiecte din domeniu și o camera de cazarma, în care se pot vedea piese din război, soldat rănit, o reconstituire a vieții din spatele frontului, parca în așteptarea noilor ordine de la superiori.
Un al patrulea spațiu expozițional este special realizat în onoarea generalului Traian Moșoiu, cu publicații, documente, decorații, obiecte militare, fotografii.
Câteva imagini din expoziție, care însă nu pot reda în totalitate sentimentele vizitatorului de orice vârstă, care sunt amplificate de sunet și culoare:

Cetatea Oradea este un simbol al trecutului tumultuos al orașului Oradea, un avanpost al Transilvaniei, în care în prezent se găsește Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural, cu spatii expoziționale, activități culturale, organizări de târguri tradiționale. Este un loc pe care nici un turist nu ar trebui sa-l ocolească atunci când trece prin acest oraș cu o imensa încărcătură istorica.

Cetatea Oradea este unul dintre puținele monumente istorice utilizate în prezent, cu un trecut care se întinde pe o îndelungată perioada istorica începând din sec. XI, pana în sec XX. Într-una din zilele petrecute la Cetate, am avut oportunitatea de a vizita situl arheologic și de a vedea descoperirile de pana în acel moment.

Mulțumim pentru oportunitatea de a fi părtași la acest eveniment, municipiului Oradea, d-nei directoare a muzeului Orașului Oradea, Angela Lupșea, d-lui director adj. Ionuț Ciorba și întregului colectiv de la Muzeul Cetate, care au depus eforturi imense pentru ducerea la îndeplinire a misiunii: o organizare perfecta, cu un impact deosebit asupra vizitatorilor.
De asemenea, aceasta colaborare nu ar fi fost posibila fără sprijinul acordat de către Asociația „Tanoda” din Oradea, prin președintele acesteia, Attila Kecse.
Nu în ultimul rand, mulțumiri pentru sprijinul permanent, membrului API și președintele asociației „Regimentul 15 Infanterie”, Ion Luncanu, pentru piesele deosebite puse la dispoziție pentru aceasta expoziție.

Un gând despre „Expoziție permanenta la Muzeul orașului Oradea – Complex Cultural

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: