In ultimele săptămâni ale acestui an, s-a dat startul atelierului „Arme și echipament militar din Marele Război”, organizat la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, responsabil de proiect Mihai Tudosa, fost șef de promoție și acum masterand în cadrul Universității și bursier în cadrul Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

In cadrul acestor ateliere de lucru, au avut ocazia să-și completeze cunoștințele studenții din anul II, Licență, Istorie UAIC, primite anterior la cursul „Originile Primului Război Mondial” și elevii de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, cu ocazia zilelor liceului.

Asociația Prospectorii Istoriei a avut plăcerea de a contribui la acest atelier cu câteva obiecte autentice descoperite pe frontul răsăritean, în zonele de conflict din Primul Război Mondial: baionete, bidonase de apa, elemente de echipament, infanterie și artilerie. Aceste obiecte au putut fi ținute în mana de către studenți, studiate și explicate de către tânărul Mihai Tudosa, care are ca obiect de studiu în special istoria Marelui Război.

Primele doua ateliere au avut loc in data de 27 Noiembrie, ca parte a cursului „Originile Primului Război Mondial”, cu studenții Facultății de Istorie – anul II și Colegiul de Arte Iași.

Următorul atelier a avut loc în data de 18 Decembrie 2017, cu ocazia zilelor Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași.

Interesul celor prezenți la aceste activități a fost unul remarcabil, îmbucurător fiind faptul ca tinerii și-au arătat pasiunea, ajutați și de modul de expunere și explicațiile argumentate ale tânărului Mihai Tudosa, pe care il felicitam pentru eforturile depuse și pasiunea pe care a demonstrat-o prin acțiunile sale.

Declarația d-lui Mihai Tudosa, după finalizarea ultimului proiect:

„Motivația rezida în dorința de a completa informațiile elevilor și studenților despre Marele Război, ajutându-i sa înțeleagă cu adevărat scara și tragismul conflictului. Bucuria Unirii trebuie privita întotdeauna în dualitate cu sacrificiile sale, în fata cărora ne aducem astfel recunoștința”

Societatea are nevoie de cat mai multe astfel de acțiuni, care sa readucă în prim plan importanta cunoașterii propriei istorii în beneficiul construcției viitorului de succes.