Pe linia frontului – Valea Trotusului

Valea Trotusului a fost o zona de mare importanta strategica în timpul primului război mondial. Confruntările intre trupele romane și cele rusești pe de o parte și trupele germane si austro-ungare pe de alta parte au lăsat în urma multe relicve de război pe care noi le descoperim acum, după aproape 100 de ani de la acest eveniment mondial major.

Prin descoperirile cu ajutorul detectorului de metale, scoatem la lumina atât obiecte de echipament militar al armatelor participante, cât și obiecte personale care au aparținut soldaților. Descoperim povesti adevărate, în mare parte care – ajutate de imaginație – pot deveni parte din istoria frontului de est. Pentru aceasta zona nu sunt foarte multe relatări din vremea „Marelui Război”, drept pentru care orice obiect personal sau plăcuta de identificare descoperita poate fi o dovada a existentei unei persoane pe aceste meleaguri, indiferent de naționalitate fiind un erou al războiului, care ar putea fi sau nu deja inscripționat pe una din crucile comemorative de la Monumentul Eroilor din Comănești sau pe alte monumente ale eroilor din zonele învecinate.

Asa cum discutam cu un coleg de detecție, grenadele F1 descoperite la Oituz ar fi putut fi aruncate înspre inamic de însuși caporalului Constantin Musat, marele erou național, grenadier, care a continuat sa lupte după ce mana stânga i-a fost sfârtecata de o schija de obuz, ultimile sale cuvinte fiind „Grenade, băieți, grenade!”

Toate obiectele descoperite de mine vor putea fi văzute și în expoziția personala din Comănești începând cu anul viitor.

Copiii trebuie sa cunoască istoria și sa își respecte eroii, fără de care noi nu am mai fi acum, astfel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: