Expoziția poate fi vizitată cel puțin până în luna August 2022, la Muzeul Grăniceresc Năsăudean.

Acum aproape opt decenii, în timpul celui de al doilea război mondial, aerodromurile militare Budac și Mociar au scris povestea unor tehnici de aviație de vârf la acea vreme și a unor destine frânte. Protagoniștii acestei expoziții au reușit să întregească imaginea războiului aviatic care a marcat Transilvania: au descoperit piese autentice care au făcut cândva parte din diferitele tipuri de avioane doborâte sau prăbușite, povestea piloților și a strategiilor militare. Toate acestea au făcut posibilă finalizarea unui puzzle complicat, după multă documentare și cercetare în teren.

Astfel de expoziții sunt destinate atât tinerilor, care au acces la informații complete despre o anumită perioadă istorică, cât și celor mai în vârstă, care își pot completa informațiile despre tehnica, strategiile militare folosite și poveștile reale ale unor aviatori căzuți în timpul luptelor. Ne bucură faptul că la vernisajul care a avut loc în data de 12 Aprilie au fost prezenți peste cincizeci de copii, adolescenți și alte câteva zeci de pasionați de istorie militară, cu toții acordând un interes deosebit atât panourilor informative, cât și vitrinelor care conțin piesele autentice de avioane, împreună cu machetele acestora și informații despre luptele aeriene din diferite zone.

Alte instituții și persoane care au contribuit cu informații documentare: Arhivele Naționale Bistrița, rudele aviatorului năsăudean Mircea Lupoaie, prezent în expoziție, d-na Elorina Fritsch, nepoata bistrițeanului care a cumpărat resturile unui avion de pasageri prăbușit în 1937, istoricii de aviație: Horia Stoica, Christian Greiner și Dan Antoniu. De asemenea au donat expoziției piese ale avioanelor descoperite în teren și pasionații de istorie: Dan Abrudan și profesorul George Paul Ilies – le mulțumim pe această cale.

De asemenea, în anul 2019, la prima ediție a expoziției care a avut loc la Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, un ajutor important a fost primit și de la alti pasionați de istorie și specialiști: Denes Bernad, Norbert Beleyner, Andreeas Rothaar, Jumolea Adrian, Luca George, Truța Ionuț, ISU Bistrița-Năsăud.

Coordonatorii expoziției: George Marinescu (Complexul Muzeal Bistrița Năsăud) și Daniel Georgiu (Asociația Prospectorii Istoriei).

Organizator: Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, cu implicarea directă a d-lui George Marinescu și partenerii: Asociația Prospectorii Istoriei (Georgiu Daniel, președinte filiala Bistrița) și Asociația exploratorii Transilvăneni (Vásárhelyi Gábor József, președinte).