Sesiune de comunicări cu ocazia vernisajului expoziției „Obiecte cu poveste” de la Muzeul de Istorie Onești – 12 Decembrie 2019

În data de 12 Decembrie 2019 a avut loc vernisajul expoziției „Obiecte cu Poveste”, a doua expoziție pe care Asociația Prospectorii Istoriei a realizat-o în acest muzeu, în colaborare cu Muzeul de Istorie Onești, Primăria Municipiului Onești, Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” – filiala Iași, Asociația Regimentul 15 Infanterie Iași și Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești.
La sesiunea de comunicări au participat:

 • primarul municipiului Onești, ing. Nicolae Gnatiuc;
 • directorul muzeului de istorie Onești, dl. Ionuț Tenie;
 • președintele asociației Prospectorii Istoriei – dl. ing. Florin Boșoteanu;
 • directorul muzeului militar „Regele Ferdinand I” filiala Iași – col. (r) Dan Prisăcaru;
 • președintele asociației Regimentul 15 Infanterie – dl. Ion Luncanu

Au mai participat reprezentanți ai instituțiilor din județul Bacău (DJC Bacău, ISU Bacău, primarul comunei Pârgărești, d-na Victoria Iulișca), mass media locală și aprox 120 elevi și profesori.

La începutul evenimentului, dl. director Ionuț Tenie a oferit câte o distincție „Unire și Credință”, realizate cu ocazia Centenarului Marii Uniri de către primăria Municipiului Onești, președintelui asociației „Prospectorii Istoriei, dl ing. Florin Boșoteanu, d-lui col. Dan Prisăcaru, directorul muzeului militar „Regele Ferinând I” – filiala Iași și d-lui Ion Luncanu, președintele asociației „Regimentul 15 Infanterie”, pentru contribuția adusă cunoașterii istoriei județului Bacău.
De asemenea, dl ing. Florin Boșoteanu a acordat diplome de onoare d-lui primar al municipiului Onești, ing. Nicolae Gnatiuc și d-lui director Ionuț Tenie pentru sprijinul acordat activităților membrilor asociației și pentru activitățile educative interactive pe care le desfășoară în municipiul Onești, prin Muzeul de Istorie și Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”.

În cadrul comunicărilor s-au prezentat activitățile membrilor asociației Prospectorii Istoriei din acest an:

 • harta interactivă a monumentelor istorice clasa A și B din județul Bacău – o hartă online accesibilă tuturor celor care doresc să cunoască și să viziteze aceste monumente istorice de pe raza județului Bacău.
  Harta se poate vedea aici: https://history-prospectors.com/2019/05/07/harta-interactivă-a-monumentelor-istorice-clasă-a-județul-bacău/
 • harta interactivă a locurilor unde s-au dus lupte importante în județul Bacău. Această hartă a fost numită „Județul Bacău – străjerul Marelui Război”
  Harta se poate vedea aici: https://history-prospectors.com/2018/10/31/județul-bacău-străjerul-marelui-război/

Realizarea ansamblului monumental Coșna – comuna Pârgărești
Acest subiect a fost discutat, prezentându-se imagini cu stadiile lucrărilor realizate în teren, cu voluntarii care au participat la montajul elementelor componente și de asemenea, de la festivitatea de dezvelire și sfințire, care a avut loc în data de 05 Octombrie 2019.
În alocuțiunea sa, dl col. Dan Prisăcaru a remarcat câteva aspecte prin care ansamblul monumental Coșna a devenit un exemplu de implicare civică:

 • implicarea exclusiv a persoanelor fizice și a societăților comerciale cu capital privat prin donații și sponsorizări;
 • sprijinul necondiționat primit din partea echipei din primăria Pârgărești, inclusiv prin voluntariat;
 • implicarea voluntarilor care au participat la montajul elementelor constitutive ale ansamblului monumental Coșna;
 • simbolistică deosebită, locația amplasării, ambele alese în urma cercetărilor și documentației realizate cu sprijinul unor personalități în domeniu;
 • S-a convenit ca în fiecare penultima zi de sâmbătă din luna August să se aducă un omagiu eroilor căzuți pe dealul Coșna și în proximitatea acestui loc, prin depuneri de coroane și onoruri militare;
 • sprijinul oferit de Statul Major al Apărării și a unităților militare prezente la evenimentul de dezvelire;
 • colaborarea cu instituțiile din Franța și reiterarea importanței misiunii franceze în câștigarea bătăliilor din primul război mondial pe pe dealul Coșna și zonele apropiate.
 • necesitatea dezvoltării proiectului și transformarea acestui ansamblu monumental într-un ansamblu memorial internațional, care să includă, pe lângă alte elemente specifice și un muzeu pe trei niveluri. În acest sens, s-au făcut deja primele demersuri către instituțiile decizionale și au fost deja primite acordul de principiu pentru sprijinul instituțional,
  Finanțarea acestui ansamblu memorial internațional va fi făcută cu fonduri europene și completată din bugetul CJ Bacău si prin contributia primariei Pargaresti.
  Primăria Părgărești a confirmat că va începe demersurile pentru realizarea documentației necesare și ulterior, pentru amenajarea drumului de acces către dealul Coșna.
 • se va începe realizarea unui memoriu explicativ în colaborare cu specialiști de renume din țară, pentru realizarea documentației pentru Ansamblul Memorial Internațional.

De asemenea, a vorbit despre descoperirea descendenților din Franța ai locotenentului erou francez, care au și fost prezenți la eveniment și discursurile emoționante ale acestora în cadrul evenimentului.
Dl. Ion Luncanu a vorbit despre colaborarea cu autoritățile din Franța, în căutarea detaliilor despre locotenentul erou Paul Edouard Berge, comemorat prin unul din monumentele de pe dealul Cosna. De asemenea, colaborarea cu jurnalistă de investigații Sophie Babey, de la ziarul național L’Independant din Franța, în care au apărut și articolele despre acest ansamblu monumental, atât înainte cât și după evenimentul de dezvelire din dată de 5 Octombrie 2019.

Florin Bosoteanu, președintele Asociației Prospectorii Istoriei a mulțumit tuturor sponsorilor, voluntarilor și partenerilor care au contribuit la finalizarea acestui ansamblu monumental și a promis continuarea activităților pe dealul Cosna, prin expoziții și întruniri cu elevii și profesorii de istorie din județul Bacău.

A prezentat de asemenea, expoziția „Obiecte cu poveste, care are de această dată trei secțiuni distincte:
1. „Obiecte cu poveste” – patru vitrine în care sunt expuse obiecte personale sau de echipament care au aparținut soldaților, descoperite de către membrii asociației pe liniile frontului din primul război mondial. Acestea sunt deosebite, atât prin locația și contextele în care au fost descoperite, cât și prin emoțiile transmise de acestea la simplă vedere a lor. Câteva exemple: bidonas și gamelă militare străpunse de baionetă, inele cu simboluri militare sau simple verighete pierdute pe linia frontului, crucifix, cuțit care a aparținut unui preot militar, bocanci militari, cutiuțe de alifie pentru tratarea bataturilor, sticluțe cu medicamentație de uz extern, plăcută de identificare, etc.
2. Piese de echipament militar de infanterie, artilerie, echipament de bucătărie și echipament utilitar descoperite de asemenea, pe linia frontului: corpuri de proiectil, grenade, baionete, pumnale, paftale, gamele, tarnacoape, topoare, clești pentru sârmă ghimpată etc.; piese care au participat efectiv în luptele de pe Valea Trotușului și Valea Oituzului, care au fost cândva utilizate de către soldați în perioada luptelor.
3. „Artă din război” – expoziție de tablouri tematice realizate prin tehnică mixtă de pictură și modelaj, cu simbiolistica aparte, unele având înglobate piese autentice din primul război mondial. Unul dintre tablourile expuse se numește „Ansamblul monumental Cosna”.
Aceste tablouri au fost realizate de către Miha Art – Comănești. (https://www.facebook.com/bosmiha/)

Foto: Lucia Andreea Harjaba, Comanesti
Grafica pliante si materiale publicitare: Daniel Georgiu, Bistrita (www.holland.ro)
Piesele din cadrul expozitional sunt asigurate de catre membrii asociatiei Prospectorii Istoriei: Florin Bosoteanu (Comanesti), Sorin Mare (Bacau), Adrian Solomon (Bacau)
Sprijin logistic: Racos Ciprian, Onesti.

Video: Claudiu-Tiberius Ştefănescu:
https://www.youtube.com/watch?v=Kspa4pvMMEU

Festivitatea de dezvelire și sfințire a ansamblului monumental Cosna – comuna Pargaresti

„Cel mai important monument dedicat eroilor cazuti in primul razboi mondial din ultimile decenii”

Ansamblul monumental Cosna a fost dezvelit in data de 05 Octombrie 2019.
Initiatorul proiectului: Asociatia Prospectorii Istoriei & Asociatia Regimentul 15 Infanterie
Parteneri: Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” – filiala Iasi, reprezentata prin dl. col (r) Dan Prisacaru; Primaria comunei Pargaresti, reprezentata prin d-na primar Victoria Iulisca si dl. viceprimar Gabriel Bortoc.
Ceremonialul militar a fost realizat cu sprijinul Statului Major al Apararii.

La eveniment au fost prezenți atașatul militar al Franței la București două nepoate, Françoise și Genèvieve, ale eroului francez lt. Paul Édouard Berge, căzut eroic în luptele de pe Dealul Coșna la 10 august 1917 în fruntea militarilor din Regimentul 16 Infanterie ,,Suceava”, și Sophie Babey, jurnalistă de la publicația franceză L’Indépendant. De asemenea, alături de inițiatorii proiectului, ing. Florin Boșoteanu – președintele Asociației „Prospectorii Istoriei” și Ion Luncanu – președintele Asociației „Regimentul 15 Infanterie” și de primarul Victoria Iulișca, comandantul Garnizoanei Bacău – comandorul Leonard Baraboi, șeful Direcției Instrucție și Doctrină a Statului Major al Apărării – gr. de brigadă Dragoș-Dumitru Iacob, șefi de unități militare din Bacău, Iași și Miercurea Ciuc, Florin Roman – directorul adjunct al Oficiului Național Cultul Eroilor și directorul Muzeului Militar din Iași – col. (r) Dan Prisăcaru.
La ceremonial au fost prezenți militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc, ai Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași și ai Școlii de Subofițeri de Jandarmi ,,Petru Rareș” din Fălticeni – ultimii echipați în ținuta specifică militarilor din primul Război Mondial. De asemenea, asociațiile „Tradiția Militară” și „Deutsches Freikorps” au venit cu tineri îmbrăcați în uniforme militare românești și germane specifice armatelor din Primul Război Mondial.

La deschiderea manifestării a fost citită o listă cu sute de nume ale eroilor căzuți în acest areal de luptă acum o sută de ani. Garda de onoare a prezentat onorul șefului Direcției Instrucție și Doctrină a Statului Major al Apărării, iar intonarea marșurilor și imnurilor de stat ale României și Franței a revenit Muzicii Militare a Garnizoanei Bacău, dar și Grupului vocal „Glasul Bucovinei” al Școlii de Subofițeri de Jandarmi ,,Petru Rareș”.

După dezvelirea ansamblului monumental, acesta a fost sfințit de un sobor de preoți ortodocși și romano-catolici.
Despre semnificația evenimentului au vorbit Florin Boșoteanu, Victoria Iulișca, col. Ionel Postelnicu – comandantul Școlii de Subofițeri de Jandarmi, atașatul militar al Franței, prof. univ. dr. Petre Otu – președintele Comisiei române de istorie militară, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, gr. Dragoș-Dumitru Iacob.
Un discurs emoționant despre memoria lt. Paul Edouard Berge a rostit una dintre nepoatele eroului.
La monument au fost depuse coroane și jerbe de flori și au fost înmânate diplome de merit și diplome de onoare.
După defilarea structurilor militare prezente, a fost reconstituit un moment de luptă de pe Dealul Coșna, realizat de asociațiile „Tradiții Militare” și „Deutsches Freikorps”.

Articolul complet prezentat in ziarul Desteptarea il puteti gasi aici:
https://www.desteptarea.ro/a-fost-inaugurat-ansamblul-monumental-de-pe-dealul-cosna/

Cateva imagini surprinse in ziua dezvelirii si sfintirii ansamblului monumental Cosna:

Foto si grafica promovare: Catalin Iliescu, Bucuresti
Partener media: Daniel Georgiu (holland.ro) – Bistrita