Inca din anul 2013, după studiul lucrărilor literare existente si a hărților militare ale vremii, am decis sa fac un studiu de teren în locurile unde s-au dat lupte pe Valea Trotusului. In scurt timp, s-a format un grup de prieteni cu aceeași pasiune: descoperirea istoriei reale, bazata pe prospecțiuni care sa aducă la suprafața vestigii ce urmează a fi catalogate si atașate unei baze de date care va fi baza unei lucrări ce va aduce un plus de informații fata de ceea ce se cunoaște pana acum.
Grupul nostru este acum oficializat sub denumirea „Asociația Prospectorii Istoriei” (API)
Începând cu Valea Ciobanusului, Valea Uzului și a Slanicului, zeci de kilometri de tranșee și sute de adăposturi brăzdează încă pământul în zone militare strategice, la altitudini intre 600 și 1600 metri. Multe sunt săpate în stânca sau construite din piatra smulsa din munte; o munca enorma pentru soldați, pentru a-și asigura șansele de supraviețuire în cazul atacurilor inamice cu artileria sau pentru a-și întări pozițiile în cazul atacurilor de infanterie.
Multe dintre aceste locații sunt foarte greu accesibile, fiind necesare echipamente și o condiție fizica corespunzătoare. Pe lângă echipamentul standard pe care soldații trebuiau sa-l transporte, nu poți sa nu te întrebi cum erau în stare sa transporte echipamentul greu de artilerie în astfel de locații (tunuri, mortiere, muniția aferenta acestora).
Asa cum era de așteptat, în zonele de conflict militar exista și muniție neexplodata care prezintă încă pericol pirotehnic. Câteva tone de astfel de muniție au fost predate, conform legislației în vigoare, către Brigada Pirotehnica, prin apel la 112. (Atenție, o parte din muniție a fost descoperita în zonele actuale de camping si este probabil sa mai existe încă, recomand aprinderea focurilor în vetrele deja existente, pentru a elimina orice risc).
Nu de puține ori, am avut șansa sa descoperim locația exacta a desfășurării unor acțiuni militare acum 100 de ani (de ex. localizarea în teren a unui batalion al armatei germane sau aliniamentul armatei ruse pe creasta unui deal, despre care nu s-a scris nimic în documente oficiale, pana la acest moment).
Toate obiectele descoperite în zonele de conflict studiate sunt curățate cu grija și identificate, rămânând pentru totdeauna mărturie a evenimentelor care s-au petrecut în zona noastră.
O mica parte din aceste obiecte este prezentata mai jos.
Toate obiectele din expoziție sunt originale, relicve de război descoperite în diferite zone din Valea Trotusului și au aparținut armatelor combatante: romana, austro-ungara, germana și rusa.
Expoziția poate fi vizitata (gratuit) de către doritori, deocamdată cu programare prin telefon, la numărul 0747776144
Nota: nici un obiect deținut și prezentat în expoziție nu prezintă pericol pirotehnic.
Lasă un răspuns