Procedeul de curatare prin electroliza este cel mai eficient si fara a produce efecte nedorite metalului „sanatos”.

Atunci cand ne gandim la curatarea metalelor, ne gandim in primul rand la eliminarea ruginii „active”, adica a ceea ce ataca continuu fierul atata timp cat este prezenta pe suprafata acestuia. Prin procesul de electroliza, aceasta rugina este descompusa in fier si alti oxizi care nu prezinta nici un pericol pentru obiectul de curatat.

Cum se procedeaza:

  1. Voi considera foarte important sa alegem in primul rand obiectul care trebuie curatat, considerand ca orice obiect care va ajunge in atentia noastra are o valoare, fie pentru utilitate, fie ca relicva, pentru propria expozitie. Respectul pentru un obiect deosebit face de cele mai multe ori diferenta intre reusita si nereusita.
  2. A doua piesa necesara este obiectul de sacrificiu. In cazul meu, am ales o tabla din fier. Aceasta piesa va trebui schimbata periodic, fiind afectata in procesul electrolitic. Eu o schimb cam de doua ori anual, tinand cont ca realizez o medie de 24 ore de electroliza saptamanal.

DSCN0642

3. Vasul de electroliza – am folosit un butoi de 40 litri din plastic, la care am taiat „gatul” astfel incat sa am o deschidere maxima  in partea superioara.

DSCN0641

4. Pentru a asigura conductivitatea electrica, este necesar un electrolit. Eu am folosit atat soda caustica, cat si bicarbonat de sodiu alimentar. Recomand bicarbonatul, deoarece nu este toxic si da rezultate foarte bune. Cantitate la care am obtinut rezultate foarte bune: 3 plicuri de 50 grame la 40 litri de apa.

5. Nu in ultimul rand, aparatul electric folosit la electroliza. Eu folosesc un redresor auto de 12 V, care face fata cu brio la (de exemplu) 5 baionete simultan, timp de 12 ore, in vasul de 40 litri. Rapiditatea procesului este variabila insa, in functie de aparat, cantitatea de bicarbonat de sodiu si volumul vasului de electroliza.

Important! (I)

  • Conectarea la obiectele de curatat si respectiv obiectul de sacrificiu:

DSCN0640

„Plusul” redresorului se conecteaza la obiectul de sacrificiu. Pentru a usura aceasta conexiune, am sudat de tabla care intra in interiorul vasului de electroliza, o bara metalica in partea superioara, ce faciliteaza aceasta conectare;

„Minusul” se conecteaza la obiectul (sau obiectele) pe care doriti sa le curatati. Daca sunt mai multe obiecte se pot folosi „crocodili” (clesti electrici), pe care-i puteti gasi la orice magazin de electrice. In prealabil, este necesar sa periati sau chiar sa piliti obiectul pana la fierul curat, in zona in care doriti sa faceti conexiunea.

DSCN0643

Pentru curatarea pieselor, folosesc o perie de sarma aspra pentru curatarea grosiera, o perie de sarma fina de cupru pentru curatarea finala si lavete din bumbac pentru stergere.

Mai recomand insa si spalarea in alcool tehnic sau substante similare pentru eliminarea totala apei din spatiile mici in care nu se poate ajunge cu laveta.

Important! (II)

  • Nu manipulati obiectele din vas in timpul procesului de electroliza, este pericol de scurt circuit!
  • Nu realizati procesul de electroliza in spatii inchise sau neventilate! In timpul procesului se degaja hidrogen si oxigen, care pot exploda daca depasesc o anumita concentratie.