1 Februarie 2019 – Muzeul de etnografie și arta „D,. Ghika” Comănești
In urma concursului organizat de asociația „Prospectorii Istoriei” în luna Ianuarie 2019, astăzi a avut loc festivitatea de premiere pentru elevii aleși finaliști de către membrii asociației. Toti participanții sunt elevi ai Colegiului „Vasile Alecsandri” Bacău, locul unde a început întreaga poveste a evenimentului, în luna Aprilie 2018.
Cu aceasta ocazie, invitații noștri au putut vizita expoziția de relicve militare, pusa la dispoziție de către membrii asociației în spațiul expozițional al muzeului, în parteneriat cu primăria orașului Comănești.

Toate cele peste 30 de creații literare sunt foarte frumoase, atât din punct de vedere literar cat și al poveștilor; combinații intre realitate istorica și fantezie, care trezesc emoții profunde.

Premiul de excelenta l-a primit creația literară:
„Bǎtǎlia de la Mǎrǎșești”- Stefan-Lucian Apostol – Clasa a V-a

Alte cinci creații literare au fost premiate, după cum urmează:
„Muzeul care prinde viata” – Alexia Ioana Bortos – cls. a VII-a
„Medalia iubirii” – Mihai Baciu – cls. a V-a
„Steagul generalului Averescu” – Enache Stefania – cls a IX-a
„Muzeul care prinde viata” – Beatrice Chirila – cls. a VI-a
„O tăbliță amnezica” – Raisa Popovici – cls a V-a

Premiile au constat în diplome de merit și de excelenta, brelocuri personalizate și bineînțeles, relicve militare descoperite de membrii asociației: nasturi militari, teaca de baioneta, clești pentru tăiat sarma ghimpata, bidonașe de apa militare, cazmale, etc. Ne bucuram pentru faptul ca aceste mici picături de istorie au ajuns la persoane cu adevărat pasionate de istoria națională.

De asemenea, au fost acordate diplome de excelenta și mici cadouri simbolice profesorilor realizatori și coordonatori ai proiectului „Istorie și istorii”: prof. Ramona Jitaru și prof. Ramona Mocanu – Colegiul „Vasile Alecsandri” Bacău.
Am apreciat din start tematica proiectului, însă pe parcursul derulării acestuia, au dovedit profesionalism, atât de necesar în sistemul educativ.

O zi frumoasa, cu oameni minunați, într-un spațiu cu însemnătate istorica deosebita.
Organizatori: Asociația „Prospectorii Istoriei” cu participare directa a membrilor: Însurățelu Marius, Boșoteanu Florin și Racoș Ciprian.

Mulțumiri custozilor Muzeului de de etnografie și arta „D. Ghika” Comănești pentru prezentarea istoriei castelului „Ghika” și a exponatelor superbe din muzeu, un cadou pe care l-am primit cu toții, inclusiv invitații noștri.