14-16 Septembrie 2018, 3 zile în care pasionații de istorie s-au întâlnit din nou, pentru a zecea oara începând cu anul 2013. Trei zile frumoase, cu oameni frumoși și descoperiri pe măsura așteptărilor pentru multi din cei prezenți.

Valea Uzului este o zona cunoscuta nu doar pentru peisajele mirifice ci și pentru rolul strategic pe care l-a avut în anii primului război mondial dar și în vechime, fiind unul din traseele de legătură printre munți, intre Moldova și Transilvania. Astfel, ne-am propus sa descoperim câteva picături din istoria locului acum, în anul Centenar.

Vineri a fost prima zi, în care s-au finalizat etapele organizatorice cu ajutorul celor care au ajuns mai devreme. Locul de campare a fost Cabana Iulia, aflata în „Coada Lacului”, la capătul lacului de acumulare de la Barajul; Valea Uzului. Mulțumim gazdelor pentru ospitalitate, micul dejun a fost delicios, cu mâncare tradițională „bio”.

 

 

Pana spre seara au ajuns majoritatea participanților. Oameni frumoși, cu pasiune comuna: istoria și descoperirea ei cu ajutorul detectoarelor de metale. Oameni de vârste diferite veniți din aproape toată tara pentru cele trei zile care de fiecare data s-au dovedit a fi prea scurte pentru toți.

 

 

De asemenea, s-a amenajat un loc în apropierea cabanei, prin care oricine a putut testa performantele propriului detector de metale, având posibilitatea de a folosi diferite obiecte la diferite adâncimi.

 

 

Sâmbăta dimineață am atacat cu toții, însa pe doua fronturi diferite:

  • detectoristii au luat cu asalt unul din vârfurile muntoase, unde avem informații despre luptele din anul 1916.

 

 

  • Cei care au rămas la cabana, au luat prin învăluire împrejurimile, atacând și eliminând toate deșeurile lăsate în urma de alte persoane mai certate cu natura.
    Ziua de 15 Septembrie este și ziua internațională a curățeniei. Cu aceasta ocazie și fiind acolo în acel moment, am decis sa sprijinim aceasta acțiune („Let’s Do It România”) printr-un gest simplu: curățenie generala. In urma voluntarilor, locurile vizate au rămas curate și parca natura a schițat un zâmbet de mulțumire, prin faptul ca ploile anunțate în acea zi au fost „anulate”.

Pentru aceasta acțiune, sprijinul logistic și material a fost asigurat de S.C. Trade Mare S.R.L. Bacău, (prin Sorin și Simona Mare, participanți și ei la eveniment), care a asigurat mănușile de protecție și sacii menajeri.

20180915_084741

 

 

Spre seara, după un traseu de aprox. 16 Km pe munte, căutătorii de istorie au revenit la tabăra cu rucsacii plini:  scuturi de infanterie, unelte din echipamentul militar (cazmale, târnăcoape, clești pentru tăiat sarma ghimpata, baionete), pana la obiecte mai personale (nasturi din echipamentul militar, plăcute de identificare, paftale, catarame, elemente de casca militara, etc.)
O parte din aceste obiecte, după curățare vor fi donate primăriei orașului Dărmănești.

 

 

De asemenea, au fost descoperite o arma (țeavă de pușcă Mannlicher) și elemente de muniție activa, care a fost predata autorităților, prin apel la numărul de urgenta 112. Ca de fiecare data, ISU Bacău și-a demonstrat operativitatea și profesionalismul.

 

 

După ce au sfârâit grătarele și s-au desfăcut berile reci binemeritate după o zi plina, a început premierea.

Premiile au fost acordate, ca în fiecare an, de către Rodetectors.com si au constat în: Detector de metale marca Minelab, Pinpointere mărcile Minelab și XP plus nenumărate tricouri, șepci, monede promoționale, mingi de fotbal, rucsaci, stickere promoționale.

 

 

 

 

Acordarea premiilor s-a realizat prin tragere la sorti, toți participanții având aceleași șanse și – în definitiv – aceleași merite. Copiii prezenți au fost cei care au extras din bolul pregătit bilețelele cu numele câștigătorilor.

Au fost acordate 6 premii principale și încă doua premii de consolare, pentru participanții extrași și care au trebuit sa plece înainte de premiere.

Alte doua premii au fost acordate de către unul din participanți, membru al Asociației Prospectorii Istoriei, artist și detectorist în același timp: Manuel Iordachescu: doua sculpturi cu tematica primul război mondial, realizate special cu aceasta ocazie,

 

 

Au fost trei zile în care s-au cunoscut noi oameni adevărați, pline cu povesti despre istorie, despre descoperiri și despre aparatura specifica detecției de metale.

Următoarea întâlnire pe care o organizam la nivel național va fi în luna Mai-Iunie 2019, intr-o locație surpriză.