In perioada 8-10 Iunie 2018 a avut loc întâlnirea națională Milităria – Cărunta 2018

„Si luptele de pe Valea Trotusului au făcut România Mare”

In anul centenarului României Mari, am ales ca locație pentru aceasta întâlnire o zona în care în primul război mondial s-au dus lupte crâncene, în care mii de soldați romani, rusi, austro-ungari și germani și-au pierdut viata. Locul de campare a fost ales la Păstrăvăria Cărunta, un loc retras, aflata la 15 Km în adâncul munților; aceasta zona este foarte aproape de granița fostului imperiu austro-ungar, având într-o parte vârful Cristes și pe de alta parte vârful Muierușu, ambele vârfuri fiind greu încercate în Marele Război.

Zona este superba, cu păduri încă sălbatice, aer curat, liniște profunda și nopți clare. Mulțumim gazdelor pentru modul în care păstrează acel loc curat și pentru profesionalismul de care dau dovada.

Câteva instantanee cu acest loc minunat:

…si cateva imagini facut cu drona, multumim Cristi Hatnean!

Vineri, după ce am ajuns la locul de campare, după amplasarea corturilor și luarea în primire a căsuțelor, o parte din participanți au plecat la detecție prin împrejurimi, iar ceilalți au pus la punct detaliile organizatorice: lemne pentru foc, pregătirea și distribuirea tricourilor, amplasarea pavilioanelor (care ulterior au fost luate pe sus de vijelia premergătoare ploii 🙂 ).

Spre seara, focul a fost aprins, grătarele s-au încins și au urmat povesti și discuții tematice pana târziu.

… dar nu prea târziu, pentru ca a doua zi dimineața, a început la ora 7.30; după cafeluța și micul dejun, s-a dat startul misiunii de descoperiri de relicve din primul război mondial. Nu înainte însa, de poza de grup:

35050846_1814217571934697_7797854043212087296_o

In acest an, zona de detecție aleasa a fost vârful Muierușu, iar pana acolo am avut de străbătut câțiva kilometri, cam doua ore de urcat pe munte.

Fiecare am avut max. 10 kg de echipament la urcare, însa făcând o comparație cu greutatea de zeci de kilograme pe care soldații trebuiau sa o care în spate, ne-am dat seama ca nu trebuie sa ne dam bătuți de pantele abrupte și terenul accidentat. Deci, am rezistat cu toții pana acolo, sus, unde ei au luptat pentru apărarea pământului strămoșesc. Câteva imagini cu participanții în acțiune:

Pana seara, prin pădure au foșnit frunzele sub ghetele participanților și au sunat detectoarele într-una. Numărul mare de schije de proiectil au fost ca o unitate de măsura pentru cantitatea de proiectile care s-a folosit pe acel munte, acum 100 de ani. Zeci de kilometri de tranșee și adăposturi au fost săpate pentru ca soldații sa se poată feri de aceste schije și de gloanțele inamice. Buncăre și cazemate străjuiesc și acum în acele locuri, astăzi însa într-o liniște deplina, întrerupta poate doar de cate un urs, mistreț sau cerb, animale care au pus stăpânire pe pădure, natura care și-a reluat drepturile acolo; copaci care acum parca îmbrățișează cu rădăcinile lor fortificațiile pe care le-au făcut atunci soldații.

După o zi de eforturi susținute, aproximativ 11 ore de urcare pe munte, detecție și coborâre, majoritatea au ajuns la tabăra cu rucsacul mult mai greu decât la urcare și bineînțeles, cu satisfacții care se citeau în ochi. S-au descoperit elemente de echipament, militar, obiecte personale ale soldaților, scuturi, baionete, nasturi, etc. Cel mai bine „vorbesc” imaginile…

Odată cu aceste relicve de război, au fost descoperite și elemente de muniție activa. Mulțumim reprezentanților de la ISU Bacău – Brigada Pirotehnica, care au acționat rapid și eficient. Astfel, au fost preluate următoarele elemente de muniție:

  • Proiectil exploziv cal. 100 mm – 1 buc.;
  • Proiectil exploziv cal. 75mm – 1 buc.;
  • Grenada ofensiva: 1 buc.;
  • Proiectil mortier 82mm – 1 buc;
  • focos proiectil – 1 buc.;
  • Grenade defensive – 4 buc;
  • Cartușe pistol – 19 buc;
  • Cartușe infanterie – 469 buc.

Mulțumiri pentru toți detectoristii care descoperă și predau muniție activa; și în aceasta zi s-a demonstrat ca avem o comunitate la nivel național cu oameni responsabili și cu spirit civic.

Spre seara, din nou foc de tabăra, povesti despre descoperiri și traseu, despre viata soldaților în tranșee și luptele crunte care s-au dus acolo.

Momentul mult așteptat a fost decernarea premiilor pentru toți participanții. Câștigătorii au fost aleși prin tragere la sorti, pentru a avea toți aceeași șansa de câștig, indiferent dacă au avut noroc sau nu în aceste zile la descoperiri. Mulțumim micuței Irina pentru extrageri și lui Sorin Mare pentru „urna” pusa la dispoziție pentru acest moment, descoperita chiar de el în acea zi 🙂

Sponsorul principal a fost rodetectors.com și partenerul Minelab, care au trimis participanților cadouri substanțiale, asa cum ne-au obișnuit de câțiva ani.

De asemenea, membrii asociației Prospectorii Istoriei au pregătit premii surpriza pentru participanții la acest eveniment, care au constat în relicve militare descoperite pe frontul răsăritean și cate o pereche de mănuși de protecție, atât de necesare în căutările prospectorilor de istorie. Mulțumiri lui Manuel Iamandi din Bacău care a asigurat cutiile din lemn gravate și personalizate, în care au fost așezate aceste relicve.

Gabriel și Cristi Hatnean (DM/MD) au avut de asemenea, un premiu surpriza pentru unul din câștigători, care a constat intr-o mini – colecție de elemente de echipament militar, descoperite pe linia frontului din nordul Moldovei.

Seara de sâmbăta s-a terminat de fapt în dimineața de duminica. După câteva ore de odihna binemeritata, o parte din cei prezenți au strâns corturile, a urmat curățenia la locul de campare, micul dejun și apoi am pornit în „prospectia” drumului de acces spre zonele de lupta, drum strategic, unica cale de acces printre munții din acea zona. Descoperirile în acest scurt timp avut la dispoziție au dus la concluzia ca acest drum a fost flancat de trupele armatei ruse, descoperindu-se monede, catarame și alte elemente de echipament specifice.

Si cu aceasta ocazie, pasionații de istorie au demonstrat ca spiritul civic și colegialitatea sunt mai presus de orice interes personal.

Multumim tuturor pentru participare si speram sa ne revedem la următorul eveniment!

DSC_1005