In toamna anului 2013, impreuna cu baiatul meu Razvan si cu Razvan din Bacau, am planificat o iesire cu detectoarele in zona fierbinte a luptelor de la Oituz, varful Cosna.
In pofida vremii destul de reci (Noiembrie) si a cetii care s-a lasat peste vai, ne-am aventurat in aceasta mica cercetare de teren. Nu vedeam nici la 10 metri departare, creand o atmosfera incarcata, avand in vedere si istoria acelor locuri; parca auzeam si atunci bubuitul proiectilelor srapnel si suieratul bilelor „scuipate” de acestea peste transee.
La inceput, urcand usor pe panta care statea ca o stavila in fata inamicului, cu detectoarele pornite, am gasit multe schije de proiectil, bile de srapnel si tuburi de cartus. Pe la mijlocul dealului, la distanta de vre-o 200 metri de crucea care il comemoreaza pe grenadierul Constantin Musat, colegul de detectie a avut un semnal puternic. Cautand in acel loc, descopera, dupa cateva cartuse in clips, o parte dintr-un os care parea a fi cutia craniana a unui om. Astfel am inceput cercetarea mai cu atentie si da, intr-adevar era scheletul unui soldat, care mai tarziu am descoperit faptul ca era din armata Romana, dupa nasturi, catarama, masca de gaze si placutele de identificare (care din pacate nu mai erau in starea in care sa faca posibila identificarea soldatului. Sub oseminte am gasit de asemenea un corp de proiectil srapnel infipt in pamant, ceea ce a aratat si modul in care a murit acel soldat.
Am urmat reglementarile legislative, apel la 112, iar in 1-2 ore au venit la fata locului Criminalistii impreuna cu Politia locala pentru constatare si preluare munitie si oseminte. Am primit de la acestia promisiuni ca osemintele vor fi depuse la Monumentul Eroilor de la Oituz, pentru a avea parte pentru prima data de onoruri militare si slujba crestina.
Acele momente m-au marcat, iar urmatoarele luni le-am rezervat pentru cautari in zone de conflict armat in Marele Razboi.
RIP soldier
2 ianuarie 2015 la 9:38
You post very interesting posts here. Your page deserves
much more visitors. It can go viral if you give it initial boost, i know very useful service that can help you, just search
in google: svetsern traffic tips
9 ianuarie 2018 la 19:58
Sunt foarte impresionat de activitatea dvs .De asemenea eu sunt un impatimit pentru istorie si in special istoria Marelui Razboi. ,strabumicul meu a luptat si nu sa mai intors niciodata din acel conflict mondial si ma gandeam ca el ar putea fi ,de ce nu , poate chiar soldatul descoperit de dvs.Mi-as dori sa pot face si eu ce faceti dvs dar nu stiu de unde as putea incepe Poate tinem legatura. Mult respect !
11 ianuarie 2018 la 12:48
Mulțumesc pentru apreciere. Daca doriti sa intrati in grupul nostru, va stau la dispozitie cu orice informatie: 0747776144
Poate reusim sa aflam mai multe despre bunicul dvs, daca ne trimiteti datele pe care le aveti despre el
O zi placuta!
25 ianuarie 2018 la 18:55
felicitari pentru activitatea dumneavoastra.strabunicul meu a decedat in primul razboi mondial si am gasit numele lui in lista celor inmormantati la Casin.am cerut de la rude din Botosani date de stare civila.cand intru in posesia lor vin la dumneavostra.va multumesc pentru ceea ce faceti.
25 ianuarie 2018 la 21:31
Multumesc pentru aprecieri. Printre sutele de piese gasite de mine pe linia frontului, este probabil sa fi fost in posesia strabunicului dvs. una dintre ele. Avem expozitii inca in desfasurare la MNIR si Bistrita cu obiectele descoperite in zona noastra, va invit sa le vizitati. Astept mai multe detalii!